Digi- ja väestötietovirasto

Suomen ja Viron välisen valtiosopimuksen soveltaminen etenee – Virossa asuvia suomalaisia kannustetaan tarkistamaan osoitetietonsa

Jaa

Suomi ja Viro ovat allekirjoittaneet valtiosopimuksen, jonka perusteella Virossa asuvien ja sinne muuttavien Suomen kansalaisten osoitetiedot tullaan saamaan Suomen väestötietojärjestelmään suoraan Viron viranomaisilta. Tavoitteena on, että osoitetietojen ilmoittaminen valtioiden välillä alkaa vuoden 2025 lopussa, kun tarvittavat tekniset ratkaisut ovat valmistuneet kummassakin maassa.

Kaksi henkilöä kantaa muuttokuormaa.
Suomen ja Viron välillä muuttavia henkilöitä kannustetaan tarkistamaan osoitetietojensa ajantasaisuus. Digi- ja väestötietovirasto

Suomi ja Viro ovat allekirjoittaneet 21.9.2022 valtiosopimuksen, jonka perusteella Virossa asuvien ja sinne muuttavien Suomen kansalaisten osoitetiedot tullaan saamaan Suomen väestötietojärjestelmään suoraan Viron viranomaisilta. Sopimuksen myötä Suomen ja Viron välillä muuttavilla henkilöillä voi jatkossa olla vakinainen asuinpaikka eli osoite ainoastaan yhdessä valtiossa kerrallaan. Vastaava sopimus on ollut voimassa Suomen ja muiden Pohjoismaiden välillä jo 1960-luvulta alkaen.

Tavoitteena on, että osoitetietojen ilmoittaminen valtioiden välillä alkaa vuoden 2025 lopussa, kun tarvittavat tekniset ratkaisut ovat valmistuneet kummassakin maassa.

Asumistietojen päivittäminen koskee tuhansia suomalaisia


Osana tietojen vaihdon valmisteluja Viron ja Suomen väestörekisteriviranomaiset ovat selvittäneet molempien maiden tietoihin perustuen, kuinka monella henkilöllä on osoite molemmissa maissa. Tietojen vertailun perusteella on todettu, että noin 5000 Suomen kansalaisella on vakinainen osoite rekisteröitynä sekä Suomeen että Viroon.

Valtiosopimuksen täytäntöönpanon osana väestörekisteriviranomaiset tulevat myöhemmässä vaiheessa olemaan yhteydessä kaikkiin niihin henkilöihin, jotka ovat rekisteröitynä vakinaisiksi asukkaiksi sekä Suomeen että Viroon sen ratkaisemiseksi, kummassa maassa vakinainen asuinpaikka ja osoite on. Tämä tulee tapahtumaan alustavan arvion mukaan vuoden 2025 syksyllä.

“Suurimmalla osalla henkilöistä, joita väestötietojen vaihtamiseen liittyvä muutos koskee, on asuinpaikka rekisteröity vain yhteen maahan. On myös henkilöitä, joilla on vakinainen asuinpaikka rekisteröity sekä Suomessa että Virossa, ja nämä merkinnät tullaan tarkistamaan ja korjaamaan", kertoo Viron sisäministeriön väestötietoasioiden päällikkö Enel Pungas.

Sekä Virossa asuvien Suomen kansalaisten että Suomesta takaisin Viroon muuttaneiden Viron kansalaisten on hyvä varmistaa asuinpaikkatietojensa oikeellisuus ja ajantasaisuus Suomen väestötietojärjestelmässä jo ennen viranomaistoimia. Tarvittaessa niiden henkilöiden, joiden osoitetiedot eivät ole ajantasaisia, tulee tehdä maastamuuttoilmoitus Digi- ja väestötietovirastolle.

Ohjeet osoitetietojen tarkistamiseen ja päivittämiseen löytyvät Digi- ja väestötietoviraston verkkopalvelusta. Ohjeet on tarkoitettu Virossa asuville Suomen kansalaisille. Viron viranomaiset tulevat erikseen lähestymään Suomessa asuvia Viron kansalaisia osoitetietojen tarkistamista ja päivittämistä koskevalla ohjeistuksella.

Jos maastamuuttoilmoitusta ei ole tehty, tullaan henkilö myöhemmässä vaiheessa merkitsemään Suomesta pois muuttaneeksi Virosta saatavan tiedon mukaisesti.

Maasta toiseen muuttoon liittyvien tietojen lisäksi maiden välillä tullaan vaihtamaan myös kuolemaa koskevia tietoja. Kuolintietojen vaihdolla tarkoitetaan sitä, että Suomi saa Virolta tietoja Virossa kuolleista Suomen kansalaisista. Sopimuksen mukaan kuolintietojen jatkuva vaihto alkaa viimeistään 1.5.2025.

Viron kansalaisten tiedot ovat kulkeneet Suomesta Viroon jo vuodesta 2005

Viron ja Suomen yhteistyö väestörekisterin pidon alalla on alkanut jo 1990-luvun alussa. Säännöllinen tietojen vaihto alkoi vuonna 2005, jolloin Suomen väestötietojärjestelmästä alettiin luovuttamaan Suomessa asuvien Viron kansalaisten osoitteen, nimen ja siviilisäädyn muutosta koskevia tietoja Viron väestörekisterin ajan tasalla pitämiseksi. Uuden valtiosopimuksen tulevan täytäntöönpanon myötä tiedonkulku muuttuu vastavuoroiseksi. Samanlainen vastavuoroinen järjestely Suomella on ollut muiden Pohjoismaiden kanssa jo 1960-luvun lopulta alkaen.

”Tietojen vaihdon käynnistymisen ensimmäisessä vaiheessa vuoden 2025 aikana tulemme saamaan Virosta tietoja sinne muuttaneista ja siellä asuvista Suomen kansalaisista. Tietojen vaihto kohdistuu aluksi maiden väliseen muuttoon ja toisessa maassa asuvien kansalaisten kuolemaan koskeviin tietoihin, mutta sitä on mahdollisuus ja tarkoitus laajentaa myöhemmin koskemaan myös muita tietoja. Tulevaisuudessa esimerkiksi nimen ja siviilisäädyn muutokset sekä lapsen syntymää koskevat tiedot voisivat siirtyä maiden välillä automaattisesti”, kertoo osastopäällikkö Timo Salovaara Digi- ja väestötietovirastosta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kaksi henkilöä kantaa muuttokuormaa.
Suomen ja Viron välillä muuttavia henkilöitä kannustetaan tarkistamaan osoitetietojensa ajantasaisuus.
Digi- ja väestötietovirasto
Lataa

Linkit

Digi- ja väestötietovirasto

Digi- ja väestötietovirasto edistää yhteiskunnan digitalisaatiota, turvaa tietojen saatavuutta ja tarjoaa palveluja asiakkaiden elämäntapahtumiin.

Digi- ja väestötietovirasto huolehtii yhteiskunnan perustana olevan väestötietojärjestelmän ylläpidosta ja yhteiskunnan digitalisaatiosta. Viraston tehtäviä ovat mm. siviilivihkimiset, nimen- ja osoitteenmuutokset, holhous- ja edunvalvonta-asiat, väestötietojärjestelmän ylläpito, sähköisen identiteetin ratkaisujen kehittäminen sekä keskitettyjen sähköisen asioinnin tukipalvelujen kehittäminen ja ylläpito. Tällaisia sähköisen asioinnin tukipalveluja ovat mm. Suomi.fi-verkkopalvelu, sähköiset viranomaisviestit (Suomi.fi-viestit) sekä valtuuttaminen toisen puolesta asiointiin (Suomi.fi-valtuudet). Virasto myös vastaa kansallisen palveluarkkitehtuurin toteutuksesta.

https://dvv.fi

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Digi- ja väestötietovirasto

Myndighetsposten blir i första hand digital – Kom och hör varför, hur och när ändringen görs!20.8.2024 12:30:00 EEST | Kutsu

I Finland övergår man under de kommande åren till digital myndighetskommunikation. Myndigheten för digitalisering och befolkningsdatas projekt Prioritera digitalt förverkligar målet i statsminister Petteri Orpos regeringsprogram, som syftar till att minska mängden papperspost som myndigheterna skickar. I och med kommande lagändringar kommer medborgare som uträttar ärenden digitalt i första hand att få myndighetspost digitalt. Genom ändringen strävar man efter årliga besparingar på över 50 miljoner euro i postningskostnader för organisationer inom den offentliga förvaltningen från och med början av 2026.

Viranomaisposti muuttuu ensisijaisesti digitaaliseksi – Tule kuulemaan, miksi, miten ja milloin muutosta tehdään!20.8.2024 12:30:00 EEST | Kutsu

Suomessa siirrytään tulevina vuosina kohti digitaalista viranomaisviestintää. Digi- ja väestötietoviraston Digi ensin -hanke toteuttaa pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelman tavoitetta, joka tähtää viranomaisten lähettämän paperipostin määrän vähentämiseen. Tulevien lainsäädäntömuutosten myötä digitaalisesti asioivat kansalaiset saavat viranomaispostin ensisijaisesti digitaalisesti. Muutoksella tavoitellaan julkisen hallinnon organisaatioiden postituskuluihin vuosittain yli 50 miljoonan euron säästöjä vuoden 2026 alusta lähtien.

Överdirektörer för 2025–2029 har utnämnts till Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata16.8.2024 09:54:49 EEST | Tiedote

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata har utnämnt överdirektörer för att skapa ett smidigt Finland från och med den 1 januari 2025. Myndigheten främjar digitaliseringen av samhället och erbjuder tjänster för olika livssituationer. Främjandet av digitaliseringen i dagens snabbt föränderliga verksamhetsmiljö kräver långsiktig planering och långsiktiga åtgärder.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye