Keski-Suomen ELY-keskusKeski-Suomen ELY-keskusKeski-Suomen ELY-keskus

Keski-Suomen maaseudun kehittämiseen lähes 4,1 miljoona euroa

Jaa

Keski-Suomeen myönnettiin lähes 4,1 miljoonaa euroa EU:n maaseuturahoitusta vuoden 2024 toisella neljänneksellä. Tuki on suunnattu maaseudun mikro- ja pk-yrityksille sekä yhdistysten ja yhteisöjen yleishyödyllisiin kehittämishankkeisiin.

Kesäkahvilan terassi aurinkoisena päivänä.
Maaseuturahoitusta myönnettiin toisella vuosineljänneksellä mm. Jämsässä toimivan Joki-satamakahvilan investointiin. Jukka Salmi/Leader Vesuri-ryhmä

Maaseudun yrityksiä rahoitettiin aikavälillä 1.4.–30.6.2024 lähes 0,8 miljoonalla eurolla, ja kehittämishankkeille myönnettiin 3,3 miljoonaa euroa julkista rahoitusta. Yritystukia myönnettiin 59 kohteeseen, ja rahoitusta sai 46 kehittämishanketta.

EU:n maaseuturahoitusta myöntävät Keski-Suomen ELY-keskus ja paikalliset Leader-ryhmät JyväsRiihi, Vesuri-ryhmä, Viisari ja Maaseutukehitys. Kuluvan rahoituskauden (2023–2027) alusta kesäkuun loppuun niiden myöntämä maaseuturahoitus on yhteensä lähes 6,5 miljoonaa euroa. Myöntövaltuutta on yhä runsaasti jäljellä tälle vuodelle.

ELY-keskuksesta haettiin vain vähän yritysrahoitusta

Keski-Suomen ELY-keskus myönsi maaseuturahoitusta toisella vuosineljänneksellä lähes 2,4 miljoonaa euroa. Pk-yrityksiä rahoitettiin 0,4 miljoonalla eurolla ja kehittämishankkeita lähes 2,0 miljoonalla eurolla. Etenkin yritysrahoitusta haettiin vuoden toisella neljänneksellä vähemmän kuin aiemmin.

Yritysrahoitusta saivat mm. jämsäläinen Hakemar Oy hakkurin hankintaan, ja Saarijärvellä toimivat Maanrakennus Jukka Suutarinen ja HT-KONE tilainvestointeihin.

Hankerahoituksista suurimman summan sai Keski-Suomen Hevosjalostusliiton hanke, jossa rakennetaan valjastuskatos Killerin raviradalle. Rahoitusta saivat myös mm. JAMK:n Datapellon uudisraivaajat -hanke, joka selvittää viljanviljelijöiden yhteisen datan hyödyntämistä liiketoiminnan suunnittelussa, sekä Leader Viisarin SISU Business -hanke, joka verkostoi yrittäjiä ja yrittäjyydestä kiinnostuneita harvaan asutulla maaseudulla.

Leader-ryhmistä rahoitusta investointeihin ja kehittämiseen

Keski-Suomen Leader-ryhmät myönsivät rahoitusta toisella vuosineljänneksellä yhteensä 1,7 miljoonaa euroa. Mikroyrityksille myönnettiin tukia lähes 0,4 miljoonaa euroa ja yleishyödyllisiin kehittämishankkeisiin 1,3 miljoonaa euroa. Kehittämishankkeiden Leader-rahoitukseen sisältyy myös kunnilta saatua rahoitusta.  

Vakiintuneen yritystoiminnan kehittämisen rahoitusta sai 14 yritystä, ja pienillä tuilla rahoitettiin esimerkiksi yritysten omistajanvaihdoksiin liittyviä suunnitelmia ja selvityksiä. Yritysrahoitusta saivat mm. laukaalainen urakointiyritys JS-Toimet Oy toimitilainvestointiin, Hankasalmella toimiva levy-yhtiö Musiikkifarmi Oy äänentoistolaitteiston hankintaan, jämsäläinen Tuomo Mäyrämäki Oy Joki-satamakahvilan investointiin ja Saarijärvellä toimiva hyvinvointialan yritys Kunnolla Kuntoon Sanna Löytömäki verkkovalmennuksen toteuttamiseen raskausajan diabeteksestä kärsineille äideille.

Yleishyödyllistä kehittämisrahoitusta saivat mm. Jyväskylän Latu ry Taka-Keljossa sijaitsevan Ladun Majan kunnostamiseen, ja Toivakan-Joutsan 4H-yhdistys ry Kesäkaara-hankkeelle, joka kokeilee uutta toimintamallia harvaan asutun maaseudun lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksien parantamiseksi. Keski-Suomen maa- ja kotitalousnaiset sai rahoituksen hankkeelle, joka järjestää Leader Vesuri-ryhmän alueen kylille yhteisöllisiä tapahtumia ja yhteistä tekemistä kuten maisemanhoitotalkoita, ja ÄGI DG ry rakentaa rahoituksen avulla kansainvälisen tason frisbeegolfkeskuksen Suojarinteen alueelle Suolahdessa.

Yhteyshenkilöt

Liitteet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Suomen ELY-keskus

ELY-keskukselta 7,5 miljoonaa Keski-Suomen yritysten kehittämiseen21.8.2024 09:13:14 EEST | Tiedote

Keski-Suomen ELY-keskus on myöntänyt vuoden 2024 ensimmäisen puolikkaan (1.1.–30.6.2024) aikana 7,5 miljoonaa euroa Keski-Suomeen yritysten kehittämiseen. Lisäksi maakunnan Leader-ryhmät ovat myöntäneet 0,5 miljoonaa euroa. Rahoitus koostuu yrityksen kehittämisavustuksesta (EAKR ja JTF), maaseudun yritysrahoituksesta, maatilojen investointituesta, elinkeinokalatalouden tuista sekä RekryKoulutuksista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye