Hallitustyö tutuksi Tulevaisuuden hallitusosaaminen -kurssilla
Tiesitkö, että korkeakouluopinnoissa voi kartuttaa osaamistaan hallitustyöskentelystä ja sen tulevaisuudesta, vieläpä kokeneiden hallitusammattilaisten ohjaamana? Tätä kaikkea tarjoaa Tulevaisuuden hallitusosaaminen -kurssi, joka on avoin niin yliopiston kuin ammattikorkeakoulunkin opiskelijoille.
Toimitusjohtaja vielä tiedetään, ehkä myös johtoryhmä, mutta mikä mahtaa olla hallituksen rooli yrityksen johtamisessa?
Tulevaisuuden hallitusosaaminen -kurssilla pureudutaan siihen, mitä yrityksen hallitus käytännössä tekee. Kurssi järjestetään tammi–helmikuussa 2025 jo kahdeksatta kertaa.
Kurssi on osa HUBSin eli Tampereen korkeakouluyhteisön kestävän yrittäjyyden tiimin opintotarjontaa, joka on suunnattu niin yliopiston kuin ammattikorkeakoulunkin opiskelijoille. Kurssille voi siis ilmoittautua minkä tahansa alan opiskelija, joka on kiinnostunut hallitustyöstä ja sen kehittämisestä. Opintojakso järjestetään yhteistyössä Hallituspartnereiden ja Future Boardin kanssa. Ne ovat hallitusammattilaisten valtakunnallisia järjestöjä.
Vaikka kurssilla käsitellään myös hallitustyön teoriaa, painotus on aidoissa käytännön kokemuksissa.
– Luennoista vastaavat pääosin vierailevat luennoitsijamme, jotka ovat kokeneita hallitusammattilaisia. He käsittelevät erilaisia hallitustyön teemoja ja jakavat samalla opiskelijoille oman tarinansa ja kokemuksensa hallitustyöstä, kertoo valmentaja Kaisa Kokko HUBSista.
Oppimista syventävät yritysvierailut, joissa opiskelijat pääsevät tapaamaan ja haastattelemaan tunnettujen yritysten hallitusten puheenjohtajia. Lisäksi opiskelijat laativat oppimispäiväkirjan, joka voi olla esimerkiksi blogin tai podcastin muodossa.
– Kurssi on saanut opiskelijoilta todella hyvää palautetta. He kiittelevät, että luennot ovat mielenkiintoisia, inspiroivia ja käytännönläheisiä. Parasta ovat konkreettiset esimerkit ja keskustelut livenä, Kokko summaa.
Kurssi sytytti kipinän hallitustyöskentelyyn
TAMKin Proakatemian opiskelija Satu Turunen ja Tampereen yliopiston sosiologian väitöskirjatutkija Alma Onali osallistuivat Tulevaisuuden hallitusosaaminen -kurssille viime talvena.
Vaikka Turunen ja Onali tulevat hyvin erilaisista taustoista, molemmat kokivat opintojakson todella antoisaksi.
– Sain kurssilta hyvän pohjan sille, mitä hallitustyöskentely todellisuudessa on ja mitkä ovat hallituksen vastuut, tehtävät ja velvollisuudet. Oli myös mielenkiintoista kuulla, miten erilaisia reittejä hallitustyöskentelyyn voi päätyä, kuvailee Turunen, joka opiskelee kolmatta vuotta Proakatemiassa yrittäjyyden ja tiimijohtamisen tutkinto-ohjelmassa.
Alma Onali toimi ennen väitöstutkimustaan taloustoimittajana, ja hän halusikin kehittää kurssin avulla erityisesti journalistista ammattitaitoaan. Hän ei kuitenkaan sulje pois vaihtoehtoa, että toimisi itsekin tulevaisuudessa hallitusammattilaisena.
– Vaikka olin tehnyt työkseni talousjournalismia, en silti ihan ymmärtänyt, kuinka yrityksen hallitus toimii ihan käytännön tasolla. Minua kiinnosti selvittää, kuka yrityksissä käyttää valtaa ja miten, Onali kertoo.
– Yhteiskuntatieteilijä voi tuoda yrityksen johtamiseen ehkä uudenlaista, kriittisempää näkökulmaa. Ainakin itsessäni kurssi herätti kiinnostuksen hallitusammattilaisuutta kohtaan.
Myös Satu Turunen näkee, että hän voisi tulevaisuudessa työskennellä hallitusammattilaisena.
– Kurssi oli hyvä kurkistus ja pohja aiheeseen. Suosittelen sitä kaikille, jotka ovat kiinnostuneita johtotehtävistä ja vastuurooleista.
Paikka poikkitieteelliselle yhteistyölle
Klaus Breitholtz toimii nuorten hallitusosaajien verkoston Future Boardin puheenjohtajana ja on lisäksi Hallituspartnereiden hallituksen jäsen.
Hänen mielestään Tulevaisuuden hallitusosaaminen -opintojakso on erinomainen mahdollisuus nuorille, jotka ovat kiinnostuneita yritysten johtamisesta ja päätöksenteosta.
– Usein koulutus keskittyy teoreettisiin juttuihin tai liiketoiminnan kasvattamiseen lyhyellä aikavälillä. Yrityksen hallituksen tehtävänä on kuitenkin varmistaa tulevaisuuden kasvua ja ajaa yrityksen etua pitkällä tähtäimellä. Tätä haluamme tuoda opiskelijoiden tietoisuuteen.
Breitholtz toivoo, että kurssi olisi erityisesti paikka poikkitieteelliselle yhteistyölle. Hän toivottaa opintoihin tervetulleiksi niin teekkarit, kauppatieteilijät, muut yliopiston opiskelijat kuin ammattikorkeakoulunkin opiskelijat.
– On tärkeää, että hallituksiin saadaan erilaisia ihmisiä. Toivottavasti siellä olisi kaikkia näitä porukoita tekemässä päätöksiä, hän sanoo.
Tulevaisuuden hallitusosaaminen -opintojakso (5 op) järjestetään 7.1.–18.2.2025 Tampereen yliopiston keskustakampuksella. Ilmoittautuminen kurssille on parhaillaan käynnissä.
HUBS tarjoaa lokakuusta 2024 alkaen myös uuden opintojakson, Johdatus hallitustyöhön (1 op), jonka jokainen voi opiskella itse verkossa. Tämä kurssi antaa peruskäsitteet ja valmiudet oppimisen syventämiseen esimerkiksi Tulevaisuuden hallitusosaaminen -opintojaksolla.
Kuvat
Linkit
Tampereen ammattikorkeakoulu on monialainen työelämäkorkeakoulu, joka vastaa työ- ja elinkeinoelämän muuttuviin osaamistarpeisiin tuottamalla parasta ammatillista korkeakoulutusta ja innovaatioita. Toimimme aktiivisessa yhteistyössä korkeakouluyhteisön ja työelämän kumppaneiden kanssa, kotimaisissa ja kansainvälisissä verkostoissa. Kärkiosaamisemme suuntautuu oppimisen edistämiseen, uusien teknologioiden hyödyntämiseen, ekologisiin innovaatioihin ja sosiokulttuurisiin haasteisiin. TAMKissa on yli 10 000 opiskelijaa ja vakituista henkilöstöä noin 700.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tampereen ammattikorkeakoulu
TAMKin uudet opiskelijat on valittu, tutkinto-ohjelmiin myös vaihtoehtoisia reittejä22.11.2024 08:15:00 EET | Tiedote
Tampereen ammattikorkeakoulussa aloittaa vuoden alussa noin 688 uutta opiskelijaa. Kaikki syksyn yhteishaun hakijat ovat saaneet valtakunnallisen tuloskirjeen. Joissakin hakukohteissa on mahdollista tulla hyväksytyksi varasijalta 18. joulukuuta saakka. Ammattikorkeakouluopintoihin on myös vaihtoehtoisia reittejä.
Mitä ja miten TAMKissa voi opiskella? Jatkoon!-päivä tarjoaa vastauksia21.11.2024 10:11:02 EET | Tiedote
Tampereen ammattikorkeakoulun Jatkoon!-päivässä 4.12.2024 kaikilla jatko-opinnoista kiinnostuneilla on mahdollisuus päästä tutustumaan TAMKiin ja sen erilaisiin oppimisympäristöihin, esittää kysymyksiä ja jutella matalalla kynnyksellä kiinnostavien tutkinto-ohjelmien opiskelijoiden sekä opinto-ohjaajien kanssa.
Kaikkien aikojen joulukonsertti on takuuvarma joulutunnelman nostattaja18.11.2024 09:20:35 EET | Tiedote
TAMKin Kaikkien aikojen joulukonsertti täyttää Tampereen tuomiokirkon jälleen tutuilla, rakkailla joululauluilla ja nuorten taitureiden raikkailla tulkinnoilla keskiviikkona 27.11. kello 18.
Opettajaksi Suomeen – ulkomailla opettajiksi valmistuneet täydentävät opintojaan TAMKissa7.11.2024 14:37:10 EET | Tiedote
Ulkomailla opettajankoulutuksen suorittaneille on nyt tarjolla joustava koulutusmahdollisuus, jossa opiskelijat tekevät yksilöllisen opintosuunnitelman mukaan täydentävät opettajaopinnot. Näin he saavat pätevyyden myös Suomessa. Toteutus tapahtuu Opetushallituksen tekemien yksilöllisten rinnastamispäätösten mukaan – eli jokainen opiskelija tekee täydentävät opinnot päätöksen mukaisesti.
Sairaanhoitajaksi Suomessa – ensimmäiset osaamistaan täydentävät sairaanhoitajat valmistumassa31.10.2024 09:42:06 EET | Tiedote
Vuonna 2022 alkaneen Sairaanhoitajaksi Suomessa -hankkeen tarkoituksena on täydentää EU/ETA-maiden ulkopuolelta tulleiden opiskelijoiden sairaanhoitajan tutkinto vastaamaan suomalaista sairaanhoitajan tutkintoa. Vuonna 2023 valittiin 125 osaamistaan täydentävää sairaanhoitajaa viiteen eri ammattikorkeakouluun: Laureaan, Tampereen ammattikorkeakouluun, Turun ammattikorkeakouluun, Savonia-ammattikorkeakouluun ja Oulun ammattikorkeakouluun. TAMKiin opiskelijoita valittiin yhteensä 21.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme