Vientialat: Hyvinvointia turvaavan vientiteollisuuden kustannuksia ei tule nostaa

Jaa

Vientialat Metsäteollisuus, Kemianteollisuus ja Metallinjalostajat odottavat hallitukselta tulevassa budjettiriihessä toimia, joilla mahdollistetaan kasvun edellytykset globaalille kilpailulle alttiissa vientiteollisuudessa.

Jotta viennistä elävän Suomen talous kääntyy kasvuun, teollisuuden toimintaympäristö on pidettävä kilpailukykyisenä ja houkuttelevana uusille investoinneille. Petteri Orpon hallituksen ohjelma pyrkiikin siihen, ettei teollisuuden kustannuksia Suomessa nosteta kotimaisilla päätöksillä. Tätä linjaa tulisi noudattaa budjettiriihessä.

Investointiverohyvitys on tervetullut

Viime vuosina useat valtiot ovat lähteneet rajuihin valtiontukitoimiin varmistaakseen teolliset investoinnit ja työpaikat omaan maahansa. Suomi ei rahanjakokilpailussa pärjää. Meidän tulee keskittyä vahvuuksiimme ja maana tehdä päämäärätietoisesti töitä toimintaympäristön houkuttelevuuden parantamiseksi, jotta voimme saada jatkossa teollisen mittakaavan investointeja ja uusia työpaikkoja.

Kehysriihessä sovittu investointiverohyvitys on tervetullut keino houkutella Suomeen teollisia puhtaan siirtymän investointeja. Hallituksen tulee edistää ripeästi verokannustinta ja pitää se kriteereiltään yksinkertaisena ja helposti sovellettavana, jotta investoinnit saadaan liikkeelle.

Väylämaksu pidettävä nykyisellään

Mikäli hallituksen suunnitelmat toteutuvat, nousevat väylämaksut ensi vuoden alusta jopa 70 prosenttia. Hallituksen tarve tehdä julkista taloutta tervehdyttäviä päätöksiä on ymmärrettävä, mutta viime kädessä korotuksen maksajina ovat ulkomaankauppaa harjoittavat yritykset, heidän asiakkaansa ja Suomi itse. Vientitulot voivat vähentyä enemmän kuin mitä korotus tuo lisää valtion budjettiin.

Suomen riippuvuus merikuljetuksista tavarakaupassa on saarivaltioiden tasoa. Peräti 95 prosenttia Suomen ulkomaankaupan kuljetuksista on merikuljetuksia. Elinkeinoelämä ja teollisuus ovat täysin riippuvaisia merikuljetusten toimivuudesta ja alttiita meriliikenteen kustannusmuutoksille.

Vientialat katsovat, että väylämaksut tulee säilyttää nykyisellä tasollaan vuoteen 2027 saakka – hallitusohjelman mukaisesti.

– Kiristyvä EU-päästövähennyssääntely nostaa merikuljetusten kustannuksia ensi vuoden alusta. Ilmastotoimet ovat välttämättömiä, mutta merenkulun kustannusrasituksen lisääminen samaan aikaan kansallisilla päätöksillä herättää merkittävää huolta niiden vaikutuksista kustannuskilpailukykyyn, sanoo Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtaja Paula Lehtomäki.

– Suomen väylämaksut ovat jo nyt alueen korkeimpia, ja korotus on viemässä Suomea aivan omalle tasolleen. Kustannusnousu heikentää merikuljetusriippuvaisen viennin kilpailukykyä ja aluskaluston saatavuutta ja voi vaikuttaa kansainväliseen saavutettavuuteen, sanoo Kemianteollisuus ry:n toimitusjohtaja Mika Aalto.

Sähköistämistuki tarvitaan koko päästökauppakaudelle

Teollisuuden kustannuskilpailukyvyn turvaamiseksi tarvitaan myös sähköistämistuen jatko koko päästökauppakaudelle. VTT:n tuoreen selvityksen mukaan Keski-Euroopassa maksettava täysimääräinen päästökauppakompensaatio nakertaa Suomen teollisuuden kilpailuetua edullisemman markkinasähkön maana. Kuljetuskustannusten kanssa asetelma voi kääntyä jopa Suomen kannalta päälaelleen.

– Suomessa on käytössä myös muita maita pienempi sähköistämistuki, joka on päättymässä vuoden 2025 jälkeen. Luopuminen sähköistämistuesta heikentäisi suomalaisen teollisuuden kilpailuasetelmaa. Tuki on turvattava ensi vuodelle, sitä tulee jatkaa koko päästökauppakaudelle, eli vuoteen 2030 asti, sanoo Metallinjalostajat ry:n toimitusjohtaja Saku Vuori.

Suomessa sähköistämistuen piirissä on noin 50 metsä-, kemia- ja metalliteollisuuden tehdasta.

Lisätiedot:

Paula Lehtomäki, toimitusjohtaja, Metsäteollisuus ry, +358 9132 6600
Saku Vuori, toimitusjohtaja, Metallinjalostajat ry, +358 400 249 085
Mika Aalto, toimitusjohtaja, Kemianteollisuus ry, +358 50 438 9247

Avainsanat

Twitter: @Kemianteollisuu - https://twitter.com/Kemianteollisuu Linkedin: http://linkd.in/1g4vUbs Tilaa uutiskirje: http://bit.ly/1Mk0cTq Kemianteollisuus ry on kemianteollisuuden ja sen lähialojen elinkeino- ja työmarkkinapoliittinen edunvalvontajärjestö, jonka tehtävänä on toimialan kilpailukyvyn ja toimintaedellytysten edistäminen Suomessa. Kemianteollisuus ry:llä on lähes 400 jäsenyritystä sekä 14 jäsen- ja yhteistyöyhdistystä. Kemianteollisuus on yksi merkittävimmistä teollisuuden toimialoista Suomessa. Sen osuus teollisuuden tuotannosta ja tavaraviennistä on noin viidennes. Suoraan, välillisesti ja tulovaikutusten kautta työllistämme lähes 100 000 suomalaista ja investoimme Suomeen vuositasolla reilut miljardi euroa. Miten ruoka, luonnonvarat ja energia saadaan riittämään maailman kasvavalle väestölle? Puhdas vesi, uusiutuvat polttoaineet ja lääkkeet ovat kemiaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kemianteollisuus ry

Uusi tiedekilpailu: Suomen ja Viron koululaiset ratkovat tulevaisuuden haasteita tunnettujen yritysten kanssa28.8.2024 06:00:00 EEST | Tiedote

Kemianteollisuus ry, Elintarviketeollisuusliitto ry ja Metsäteollisuus ry ovat yhdessä virolaisten sisarjärjestöjensä kanssa käynnistäneet kilpailun yläkoululaisille Suomessa ja Virossa. Kilpailussa yläkouluikäiset nuoret ideoivat ratkaisuja yritysten suunnittelemiin tulevaisuuden haasteisiin. Haasteet voivat liittyä esimerkiksi ilmastonmuutokseen ja energiamurrokseen. Suomessa opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Viron elinkeino- ja viestintäministeriö ovat kilpailun suojelijoita.

VTT:n selvitys: Teollisuudessa talteen otetusta hiilidioksidista valmistetuilla tuotteilla olisi miljardien eurojen liiketoimintapotentiaali23.8.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

Hiilidioksidista valmistetuille tuotteille tulee Euroopassa suuri kysyntä matkalla kohti hiilineutraaliutta, ja erityisesti Suomen teollisuudella on tässä merkittävä liiketoimintamahdollisuus. VTT:n tuoreen selvityksen mukaan CCU-tuotteiden arvo Suomessa voisi olla vuoteen 2040 mennessä jopa seitsemän miljardia euroa vuodessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye