Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde

Aluehallitus koolla tammi-kesäkuun osavuosikatsauksen äärellä: tuottavuus- ja taloudellisuusohjelman toimeenpano etenee

Jaa

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen Pohteen aluehallitus kokoontui 27.8.2024 puheenjohtaja Tapani Töllin johdolla. Aluehallitus käsitteli osavuosikatsausta ajalta tammi-kesäkuu 2024 ja kuuli toimialuejohtajien katsaukset toiminnasta ja taloudesta ensimmäiseltä vuosipuoliskolta. Vuoden 2024 alijäämäksi ennustetaan 90 miljoonaa euroa.

Osavuosikatsaus osoittaa, että vuoden 2022 lokakuussa päätetyt ja vuonna 2023 käynnistyneet sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämissuunnitelman toimenpiteet ovat edenneet pääosin tavoitteiden mukaisesti tammi-kesäkuussa 2024. Rakenteellisia muutoksia on viety eteenpäin suunnitelman mukaisesti.

Tuottavuus- ja taloudellisuusohjelman toimeenpano etenee, mutta taloudelliset vaikutukset eivät näy vielä täysimääräisesti. Pohteen alijäämäennuste on tarkentunut 90 miljoonaan euroon. Ensimmäiset kuusi kuukautta ovat talousarvion mukaiset, mutta alijäämän arvioidaan kasvavan loppuvuoden aikana. Ylityspaineita on erityisesti asiakaspalveluiden ostoissa sekä avustuksissa. Lisäksi kesäkuussa 2024 voimaan tulleet palkkojen kansalliset korotukset nostavat merkittävästi loppuvuoden henkilöstökuluja.

Pelastustoimen osalta toiminnan ja talouden tavoitteet ovat edenneet pääosin palvelutasopäätöksen mukaisesti. Pelastustoiminnan toimintavalmiusaikavaatimukset toteutuvat koko aluetta tarkasteltaessa hyvin, mutta paikallisia puutteita ilmeni.

Sosiaali- ja terveyspalveluissa hoito- ja palvelutakuiden toteutuminen lain määräämissä aikarajoissa on toteutunut vaihtelevasti.

Henkilöstön saatavuuteen liittyvät haasteet ovat jatkuneet. Henkilöstöön liittyvistä tunnusluvuista esimerkiksi sairauspoissaolot ja lähtövaihtuvuus ovat kuitenkin kehittyneet myönteiseen suuntaan.

Uusia toimintamalleja on otettu käyttöön. Digitaaliset palvelut, kuten digitaalinen sote-keskus, ovat laajentuneet. Palvelujen integraatiota ja monialaista yhteistyötä on kehitetty.

Investointien ennakoidaan alittavan talousarviossa esitetyn tason. Tämä vaikuttaa laskevasti ennustettuihin poisto- ja korkokustannuksiin, mikä on huomioitu hyvinvointialueen tulosennusteessa.

Talousarviossa asetut konsernin tytäryhteisöjen taloudelliset ja toiminnalliset tavoitteet ovat pääosin toteutumassa.

Tuottavuus- ja taloudellisuusohjelman toimenpiteisiin tehdään tarvittavia tarkennuksia ja täydennyksiä syksyn 2024 aikana sekä osana vuoden 2025 talousarviota.

Muut kokousasiat

Lisäksi aluehallitus käsitteli muun muassa seuraavia asioita ja hyväksyi ne esityslistan mukaisesti:

  • Lausunnot Pohjois-Suomen hallinto-oikeudelle
  • Kehitysvammaisten henkilöiden asumispalvelut ja niihin liittyvän palveluiden dynaamisen hankintajärjestelmän sulkeminen
  • Hyvinvointialueen palveluista perittävät hinnat vuonna 2024 arvonlisäverokannan nousun vuoksi 1.9.2024 alkaen

Kokousajat ja pöytäkirjat Pohteen sivuilla

Aluehallitus kokoontuu seuraavan kerran tiistaina 3.9.2024.

Kokousajat, esityslistat ja tarkastetut pöytäkirjat löydät Pohteen verkkosivuilta aluehallituksen sivulta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde vastaa yli 415 000 asukkaan hyvinvoinnista, terveydestä ja turvallisuudesta 1.1.2023 alkaen. Työllistämme noin 18 500 sosiaali- ja terveysalan sekä pelastustoimen osaajaa. Yhdessä tarjoamme Pohjois-Pohjanmaan ihmisille tukea elämään ja apua terveyteen tai hätään aiempaa paremmin. Toimimme vaikuttavasti ja uusin tavoin – samalla henkilöstöömme panostaen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye