Museovirasto

Vuoden 2024 Wiki Loves Monuments -valokuvakisassa aiheena reitit ja risteykset, väylät ja verkostot

Jaa

Maailman suurin valokuvauskilpailu Wiki Loves Monuments järjestetään jälleen syyskuussa 1.–30.9.2024. Tänä vuonna teemana on Reitit ja risteykset, väylät ja verkostot, joka on myös Euroopan kulttuuriympäristöpäivien vuositeema.

Linnoituksen rauniot kallioisella rannalla, taustalla meri ja taivas.
Luonto ja kulttuuriperintö yhdistyvät Gustavsvärnin linnoituksella Hangossa. Teuvo Salmenoja voitti tällä kuvalla vuoden 2022 Wiki Loves Monuments -kilpailun. Teuvo Salmenjoki

Reitit ja väylät mahdollistavat ihmisten, tavaroiden, taitojen, tietojen ja aatteiden kulkemisen. Vanhat ja uudet väylät yhdistävät ja joskus myös erottavat yhteisöjä toisistaan. Tämän vuoden teemalla kannustamme kuvaamaan suojeltuja rautatieympäristöjä, kanavia, museosiltoja, museoteitä, Euroopan neuvoston kulttuurireittejä ja virallisia matkailuteitä sekä niiden varrella olevia kohteita. Tärkeintä kilpailussa on yhteisen kulttuuriperintömme tallentaminen.

Kilpailuun voi osallistua valokuvilla, joissa näkyy suojeltu tai muutoin arvokkaaksi määritelty kulttuuriperintökohde, joka löytyy kilpailun kartalta. Voit osallistua itse kuvaamillasi kuvilla, jotka on otettu vuoden 2024 aikana tai aikaisemmin. Kilpailu sopii niin valokuvauksen harrastajille kuin kaikille kännykkäkuvaajillekin.

Kilpailuun osallistutaan tallentamalla kilpailuun osallistuvat kuvat 1.–30.9.2024 lomakkeella kuvapankki Wikimedia Commonsiin, jossa ne ovat kaikkien vapaasti käytettävissä.

Voit osallistua kilpailuun itse kuvaamillasi kuvilla, jotka on otettu vuoden 2024 aikana tai aikaisemmin. Wiki Loves Monumentsiin osallistuvat kuvat ovat tärkeitä lähteitä monenlaisille käyttäjille Wikimedia Commonsin kautta.

Harvoin kuvattuja kohteita ja kuvapareja kaivataan

Kilpailuun toivotaan erityisesti kuvia kohteista, joita on kuvattu harvoin. Ennen kuvaamattomat kohteet on merkitty kilpailun kartalle punaisella värillä.

Voit osallistua myös kuvaamalla historialliselle kuvalle parin, joka kertoo, miltä kuvauspaikka näyttää nykyään. Kannustamme lähettämään myös droonikuvia tai aikaisemmin kuvattuja omien arkistojen aarteita. Droonikuvaus on säänneltyä toimintaa, joten muistathan ottaa siihen liittyvät viranomaisohjeet huomioon.

Muista kunnioittaa yksityisyyttä. Jos haluat kuvata yksityisalueella, pyydä kuvaamiseen maanomistajan lupa. Kun kuvissa esiintyy ihmisiä, varmista, että saat kuvattavilta suostumuksen kuvan julkaisemiseen.

Kilpailun järjestää Wikimedia Suomi ry, yhteistyökumppaneinaan Euroopan kulttuuriympäristöpäivät, Museovirasto ja Kotiseutuliitto. Kilpailu järjestetään Suomessa jo seitsemättä kertaa. Tavoitteena on innostaa mukaan mahdollisimman laaja joukko ihmisiä ja tehdä kulttuuriperintöä näkyväksi ja tunnetuksi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kimmo Virtanen, Wikimedia Suomi ry
kimmo.virtanen@wikimedia.fi, +358 44 022 4007

Kuvat

Linnoituksen rauniot kallioisella rannalla, taustalla meri ja taivas.
Luonto ja kulttuuriperintö yhdistyvät Gustavsvärnin linnoituksella Hangossa. Teuvo Salmenoja voitti tällä kuvalla vuoden 2022 Wiki Loves Monuments -kilpailun.
Teuvo Salmenjoki
Lataa

Linkit

Museovirasto Museovirasto on kulttuuriperinnön asiantuntija, palvelujen tuottaja ja toimialansa kehittäjä. Museovirasto pitää huolta monimuotoisen kulttuuriperinnön säilymisestä sekä edistää sen saavutettavuutta ja avointa käyttöä. Museovirasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva viranomainen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Museovirasto

Museovirasto aloittaa lähes koko henkilöstöään koskevat yhteistoimintaneuvottelut22.8.2024 15:30:00 EEST | Tiedote

Museovirasto aloittaa yhteistoimintaneuvottelut, joiden tavoitteena on 3,2 miljoonan euron toimintamenojen alentaminen vuodelle 2025. Viraston toiminnan nettomenojen budjettiarvio ensi vuodelle on ollut 27 305 000 euroa. Alijäämä muodostuu pysyvästä kehysvajeesta, virastolle osoitetusta vuoteen 2025 kohdistuvasta kertaleikkauksesta sekä siitä, että jo laajentuvaan Kansallismuseo-rakennukseen liittyvän toiminnan rahoitusta ei ole vielä myönnetty. Museovirasto neuvottelee enintään 30 henkilötyövuoden irtisanomisesta, enintään 150 henkilön lomauttamisesta, ja lisäksi leikkaus- ja sopeutustavoitteen ratkaisuja etsitään muista kustannuksista. Museoviraston henkilötyömäärä on noin 315 henkilötyövuotta, joista vakituisia vakansseja on noin 220. Lisäksi virasto työllistää kymmeniä määräaikaisia projektityöntekijöitä sekä vuosittain yli sata kausityöntekijää.

Museovirasto avusti kulttuurireittejä - mukana sauna, runonlaulu ja Alvar Aalto20.6.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

Avustusta Euroopan neuvoston kulttuurireittitoimintaa edistäviin yhteistyö- ja kehittämishankkeisiin myönnettiin yhteensä 118 000 euroa. Avustuksella vahvistetaan kulttuurireittitoimintaa ja edistetään Euroopan neuvoston kulttuurireittisopimuksen toimeenpanoa Suomessa. Sopimuksen tavoitteena on muun muassa lisätä tietoisuutta eurooppalaisesta monimuotoisesta kulttuuriperinnöstä ja kehittää kestävää kulttuurimatkailua.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye