Museovirasto

Vuoden 2024 Wiki Loves Monuments -valokuvakisassa aiheena reitit ja risteykset, väylät ja verkostot

Jaa

Maailman suurin valokuvauskilpailu Wiki Loves Monuments järjestetään jälleen syyskuussa 1.–30.9.2024. Tänä vuonna teemana on Reitit ja risteykset, väylät ja verkostot, joka on myös Euroopan kulttuuriympäristöpäivien vuositeema.

Linnoituksen rauniot kallioisella rannalla, taustalla meri ja taivas.
Luonto ja kulttuuriperintö yhdistyvät Gustavsvärnin linnoituksella Hangossa. Teuvo Salmenoja voitti tällä kuvalla vuoden 2022 Wiki Loves Monuments -kilpailun. Teuvo Salmenjoki

Reitit ja väylät mahdollistavat ihmisten, tavaroiden, taitojen, tietojen ja aatteiden kulkemisen. Vanhat ja uudet väylät yhdistävät ja joskus myös erottavat yhteisöjä toisistaan. Tämän vuoden teemalla kannustamme kuvaamaan suojeltuja rautatieympäristöjä, kanavia, museosiltoja, museoteitä, Euroopan neuvoston kulttuurireittejä ja virallisia matkailuteitä sekä niiden varrella olevia kohteita. Tärkeintä kilpailussa on yhteisen kulttuuriperintömme tallentaminen.

Kilpailuun voi osallistua valokuvilla, joissa näkyy suojeltu tai muutoin arvokkaaksi määritelty kulttuuriperintökohde, joka löytyy kilpailun kartalta. Voit osallistua itse kuvaamillasi kuvilla, jotka on otettu vuoden 2024 aikana tai aikaisemmin. Kilpailu sopii niin valokuvauksen harrastajille kuin kaikille kännykkäkuvaajillekin.

Kilpailuun osallistutaan tallentamalla kilpailuun osallistuvat kuvat 1.–30.9.2024 lomakkeella kuvapankki Wikimedia Commonsiin, jossa ne ovat kaikkien vapaasti käytettävissä.

Voit osallistua kilpailuun itse kuvaamillasi kuvilla, jotka on otettu vuoden 2024 aikana tai aikaisemmin. Wiki Loves Monumentsiin osallistuvat kuvat ovat tärkeitä lähteitä monenlaisille käyttäjille Wikimedia Commonsin kautta.

Harvoin kuvattuja kohteita ja kuvapareja kaivataan

Kilpailuun toivotaan erityisesti kuvia kohteista, joita on kuvattu harvoin. Ennen kuvaamattomat kohteet on merkitty kilpailun kartalle punaisella värillä.

Voit osallistua myös kuvaamalla historialliselle kuvalle parin, joka kertoo, miltä kuvauspaikka näyttää nykyään. Kannustamme lähettämään myös droonikuvia tai aikaisemmin kuvattuja omien arkistojen aarteita. Droonikuvaus on säänneltyä toimintaa, joten muistathan ottaa siihen liittyvät viranomaisohjeet huomioon.

Muista kunnioittaa yksityisyyttä. Jos haluat kuvata yksityisalueella, pyydä kuvaamiseen maanomistajan lupa. Kun kuvissa esiintyy ihmisiä, varmista, että saat kuvattavilta suostumuksen kuvan julkaisemiseen.

Kilpailun järjestää Wikimedia Suomi ry, yhteistyökumppaneinaan Euroopan kulttuuriympäristöpäivät, Museovirasto ja Kotiseutuliitto. Kilpailu järjestetään Suomessa jo seitsemättä kertaa. Tavoitteena on innostaa mukaan mahdollisimman laaja joukko ihmisiä ja tehdä kulttuuriperintöä näkyväksi ja tunnetuksi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kimmo Virtanen, Wikimedia Suomi ry
kimmo.virtanen@wikimedia.fi, +358 44 022 4007

Kuvat

Linnoituksen rauniot kallioisella rannalla, taustalla meri ja taivas.
Luonto ja kulttuuriperintö yhdistyvät Gustavsvärnin linnoituksella Hangossa. Teuvo Salmenoja voitti tällä kuvalla vuoden 2022 Wiki Loves Monuments -kilpailun.
Teuvo Salmenjoki
Lataa

Linkit

Museovirasto Museovirasto on kulttuuriperinnön asiantuntija, palvelujen tuottaja ja toimialansa kehittäjä. Museovirasto pitää huolta monimuotoisen kulttuuriperinnön säilymisestä sekä edistää sen saavutettavuutta ja avointa käyttöä. Museovirasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva viranomainen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Museovirasto

Museovirasto jakoi lähes miljoona euroa avustuksina 672 kuvataiteilijan näyttelypalkkioihin museoille ja gallerioille ympäri Suomen7.1.2025 10:09:20 EET | Tiedote

Vuosina 2025–2026 järjestettävien taidenäyttelyiden taiteilijapalkkioihin jaettiin 946 570 euroa. Avustuksia myönnettiin 291 eri näyttelyhankkeen palkkioihin, joita maksetaan 672 taiteilijalle. Avustusten turvin museot ja muut näyttelynjärjestäjät voivat maksaa kuvataiteilijoille palkkion taidenäyttelyä varten tehdystä työstä.

Pariisissa 11.–12.12.2024 järjestettävässä Haagin sopimuksen kokouksessa Suomea edustaa Museoviraston erikoisasiantuntija – haastattelut paikan päältä mahdollisia5.12.2024 13:42:44 EET | Tiedote

Unescon alainen Haagin sopimus vuodelta 1954 turvaa kulttuuriomaisuuden suojelua aseellisissa selkkauksissa. Sopimuksen toisen protokollan komitea kokoontuu vuosittain päättämään avustuksista ja tehostetusta kulttuuriomaisuuden suojelusta. Pariisissa 11. ja 12.12. järjestettävässä kokouksessa asialistalla ovat tehostetun suojelun kohteet ja niiden rahallinen tukeminen. Pariisin-kokous päättää myös Suomen vuoden kestäneen puheenjohtajuuskauden.

Arkeologiska objekt av riksintresse har bekräftats7.11.2024 14:07:35 EET | Pressmeddelande

Museiverket har utarbetat en inventering av arkeologiska objekt av riksintresse, där de viktigaste arkeologiska objekten i Fastlandsfinland har fastställts. Statsrådet har 7.11.2024 godkänt den som en inventering som avses i de riksomfattande målen för områdesanvändning som grundar sig på markanvändnings- och bygglagen. Inventeringen träder i kraft 1.3.2025. Totalt 1 391 arkeologiska objekt har valts ut som objekt av riksintresse.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye