Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Huomautus Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueelle – kehitysvammapalvelujen järjestämisessä vakavia puutteita ja epäkohtia

Jaa

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on antanut Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueelle huomautuksen lainsäädännön ja hyvän hallintotavan vastaisesta menettelystä kehitysvammapalvelujen järjestämisessä, toteuttamisessa sekä siihen liittyvässä päätöksenteossa.

Aluehallintoviraston mukaan Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen kehitysvammapalvelujen järjestämisessä, toteuttamisessa sekä siihen liittyvässä päätöksenteossa on vakavia puutteita ja epäkohtia. Aluehallintovirasto antoi 14.8.2024 valvontapäätöksen (PSAVI/11385/2023), jossa se katsoo, että kehitysvammapalvelujen asiakkaiden oikeus hyvään sosiaalihuoltoon ja hyvään kohteluun ei ole kaikilta osin toteutunut.

Aluehallintovirastolle tuli 9.9.2023–14.8.2024 välisenä aikana yhteensä 26 kirjallista kantelua, epäkohtailmoitusta tai muuta yhteydenottoa, jotka koskivat Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen kehitysvammapalvelujen menettelyä. Yhteydenotot koskivat kehitysvammaisten erityishuollon palvelujen järjestämistä, toteuttamista sekä siihen liittyvää päätöksentekoa.

Lisäksi aluehallintovirastoon tuli ajalla 1.1.2023 -14.8.2024 yhteensä 33 Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen laatimiin kehitysvammaisten erityishuolto-ohjelmiin ja erityishuollon palvelupäätöksiin liittyvää oikaisuvaatimusta.

Aluehallintovirasto otti Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen menettelyn kehitysvammaisten erityishuollon palvelujen järjestämisessä ja siihen liittyvässä päätöksenteossa sosiaalihuollon valvonta-asiana selvitettäväksi.

Aluehallintovirasto totesi puutteita:

  • asiakkaiden neuvonnassa ja ohjauksessa
  • asiakkaiden yksilöllisen palveluntarpeen ja edun huomioimisessa
  • muutoksista tiedottamisessa
  • päätöksenteon muodoissa, sisällöissä, voimassaoloissa sekä menettelyissä
  • päätösten toimeenpanossa
  • omavalvonnassa

”Hyvinvointialueen tulee järjestää erityishuollon palvelut sisällöltään, laadultaan, määrältään ja tuottamistavaltaan vammaisen henkilön yksilöllisen tarpeen ja edun mukaisina”, kertoo ylitarkastaja Pia Määttä Pohjos-Suomen aluehallintovirastosta. Lisäksi erityishuollossa olevalle henkilölle on lain mukaan turvattava mahdollisuus osallistumiseen ja vaikuttamiseen omissa asioissaan.

Valvontapäätöksessä aluehallintovirasto kiinnitti hyvinvointialueen kehitysvammapalvelujen johtavien viranhaltijoiden huomiota siihen, että omavalvontaa tulee toteuttaa säädösten ja määräysten edellyttämällä tavalla palvelujen saatavuuden, jatkuvuuden, turvallisuuden ja laadun varmistamiseksi. Aluehallintovirasto kehotti Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialuetta laatimaan kehitysvammapalvelujen omavalvontasuunnitelman 30.10.2024 mennessä sekä toimeenpanemaan viivytyksettä kaikki aluehallintoviraston lainvoimaiset erityishuollon oikaisuvaatimusasioissa antamat päätökset.

Aluehallintovirasto tulee jatkovalvonnan yhteydessä pyytämään Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueelta erillisen selvityksen niistä toimenpiteistä, joihin aluehallintoviraston valvontapäätöksen johdosta on ryhdytty.

”Jatkamme Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen kehitysvammapalvelujen järjestämisen valvontaa ja tulemme tekemään kehitysvammapalveluihin valvontatarkastuskäynnin kuluvan vuoden loppuun mennessä”, kertoo Määttä.

Aluehallintovirasto valvoo toimialueellaan sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisen ja tuottamisen lainmukaisuutta ja antaa siihen liittyvää ohjausta.

Lisätietoja:

Ylitarkastaja Pia Määttä, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, 029 501 7502,  pia.maatta@avi.fi

Avainsanat

Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Taipalsaari beviljades tillstånd för Kutila kanal och andra nya vattenkonstruktioner samt båtled30.8.2024 13:11:01 EEST | Tiedote

Taipalsaari kommun har beviljats vattentillstånd för byggande av Kutila kanal med tillhörande konstruktioner, Kutilantaipale och Kopinsalmi pumpstationer och Käkeläntaipale slussfria kanal samt för muddring av en ny båtled i Pien-Saimaa. Dessutom har regionförvaltningsverket fastställt att den nya 2,4 m djupa farleden vid Kutila ska utgöra allmän lokal farled i Taipalsaari kommun och Villmanstrands stad.

Luvat Kutilan kanavalle ja muille uusille vesirakenteille sekä veneväylälle myönnettiin Taipalsaarelle30.8.2024 13:11:01 EEST | Tiedote

Taipalsaaren kunnalle on myönnetty vesitalouslupa Kutilan kanavan ja siihen liittyvien rakenteiden, Kutilantaipaleen ja Kopinsalmen pumppaamoiden sekä Käkeläntaipaleen avokanavan rakentamiselle ja uuden veneväylän ruoppauksille Pien-Saimaalla. Lisäksi aluehallintovirasto on määrännyt uuden Kutilan 2,4 m:n väylän yleiseksi paikallisväyläksi Taipalsaaren kunnassa ja Lappeenrannan kaupungissa.

Betonielementti kaatui työntekijän päälle – päiväsakkoja ja yhteisösakko30.8.2024 12:53:38 EEST | Tiedote

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus tuomitsi jätteen ja romun tukkukaupan alalla toimivan eteläpohjalaisen yrityksen työturvallisuusrikoksesta 850 euron yhteisösakkoon ja yrityksen toimitusjohtajan 25 päiväsakon sakkorangaistukseen. Lisäksi käräjäoikeus tuomitsi työturvallisuusrikoksesta tapahtumapaikkana olleesta tuotantotilasta sekä betonielementeistä vastuussa olleen saman toimialan yrityksen tuotantojohtajan 25 päiväsakon sakkorangaistukseen. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 4.6.2024.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye