Kotimaiset pensaspavut ovat alkusyksyn sesonkiherkku vailla vertaa
Kotimaisia pensaspapuja on saatavilla vain lyhyen ajan elokuun lopusta syyskuun alkuun, ja ne ovat herkullisimmillaan juuri nyt tuoreena. Vaikka pensaspavun viljelyala on Suomessa pieni, sen maku ja laatu ovat vertaansa vailla, ja lähes artesaaniviljelynä tuotetut pavut poimitaan käsin tarkkaan valikoituina juuri oikean kokoisina ja tasalaatuisina.
"Kotimainen pensaspapu ei ole varastovihannes, joten niillä kannattaa herkutella juuri nyt sadon ollessa tuoreimmillaan", muistuttaa asiantuntija Mika Virtanen MTK:sta.
Pensas- eli tarhapapuja on saatavilla useita eri lajikkeita: taitepapuja, leikkopapuja ja vahapapuja, jotka kaikki tuovat hauskan ja värikkään lisän loppukesän ruokapöytään. Kokeile eri värejä – vihreitä, violetteja ja vaaleita papuja – sillä kaikille lajikkeille sopivat samat kypsennys- ja käyttötavat.
Vaikka pavut muistuttavat ulkonäöltään herneitä, ne ovat eri kasviksia, ja pavut on aina kypsennettävä ennen käyttöä. Raaoissa pavuissa on myrkyllistä lektiiniä, joka voi aiheuttaa vatsakipua ja pahoinvointia, joten kypsennä pavut huolellisesti ennen nauttimista.
Ravintoarvoltaan pavut ovat todellista voimaruokaa ja erinomainen lisä loppukesän aterioihin. Kotimaisten papujen käyttö on vaivatonta: valitse kaupasta värikkäitä ja kauniita palkoja, poista kannat, ja höyrytä tai keitä pavut nopeasti kypsäksi muutamassa minuutissa. Kypsennettäessä violetit pavut muuttuvat vihreiksi.
"Varo keittämästä liian kauan, sillä ylikypsä papu muuttuu lötköksi ja vetiseksi", varoittaa ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen MTK:sta.
Mausteiksi pavuille riittää ripaus suolaa ja nokare voita. Tuoreet yrtit, kuten lehtipersilja tai basilika, kruunaavat papuannoksen. Säilytä tuoreet pavut jääkaapissa muovipussissa, jos et kokkaa niitä heti, mutta pidä ne erillään etyleeniä tuottavista hedelmistä, kuten omenista, banaaneista tai päärynöistä, jotka voivat nopeuttaa papujen pilaantumista.
Makoisat pensaspavut
noin 1 l erivärisiä, kotimaisia pensaspapuja
1 l vettä
1 tl suolaa
2 rkl voita tai laadukasta rypsiöljyä
- Mittaa vesi kattilaan, lisää suola, kuumenna kiehuvaksi.
- Huuhtele pavut, poista kovat kannat.
- Lisää pavut kiehuvaan veteen, ja anna porista 5 -7 minuuttia. Kypsä papu on kauniin värinen ja napakka, ei lötkö tai vetinen.
- Valuta vesi pois pavuista heti, höyrytä kuivaksi, ja lisää sekaan voi tai öljy.
- Nauti salaatissa, lihan tai kalan lisukkeena, grilliherkkujen kanssa tai sellaisenaan.
Lisätiedot:
Mika Virtanen, asiantuntija, MTK, 040 054 4728
Heidi Siivonen, ruokamarkkina-asiantuntija, MTK, 040 568 8802
Avainsanat
Kuvat
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Maaseutunuorten joulutulet syttyvät 21.12. – Kun kaikki on koettu ja kuultu, kokeile hiljaisuutta18.12.2024 12:38:01 EET | Tiedote
Joulu tuo mukanaan valon ja yhteisöllisyyden – juuri tätä MTK:n maaseutunuorten perinteiset joulutulet juhlistavat lauantaina 21.12.2024. Nämä tunnelmalliset tulet toivottavat turvallista matkaa, kutsuvat nauttimaan maaseudun rauhasta ja välittävät kiitoksen kaikille, jotka arvostavat kotimaisia valintoja.
Suosi suomalaista – valitse kotimainen joulukuusi13.12.2024 08:50:39 EET | Tiedote
Joulukuusisesonki käynnistyy perinteisesti joulukuun alkupuolella ja kiihtyy kohti joulua. Kerää talteen asiantuntijoiden vinkit joulupuun hankintaan.
Joulupöydän salaisuus: Makuja, tarinoita ja vastuullisia valintoja maaseudulta12.12.2024 13:24:58 EET | Tiedote
Kotimainen joulu on herkullinen ja vastuullinen juhla. Suomalainen ruokaketju alkaa maaseudulta, missä viljelijät tekevät tinkimätöntä työtä tuottaakseen laadukasta ja turvallista ruokaa. Joulupöytä voi koostua perinteisistä tai moderneista herkuista – tärkeintä on valita maistuvimmat. Hyvää Suomesta -merkki ja Sirkkalehti-merkki auttavat tekemään vastuullisia valintoja. Kotimainen kinkku, kalkkuna, kasvikset ja marjat ovat joulun tähtiä, jotka tekevät juhla-ateriasta sekä herkullisen että kestävän.
Metsänhoitoyhdistysten valtuustoihin uusia kasvoja – Naiset ääniharavina10.12.2024 13:12:32 EET | Tiedote
Metsänhoitoyhdistysten valtuustovaalit on käyty, ja uudet valtuutetut on valittu kaudelle 2025–2028. Metsänomistajien edunvalvontaan ja palveluiden kehittämiseen saatiin merkittävä joukko uusia valtuutettuja. Erityisen huomionarvoista on, että valtakunnan ääniharavat olivat kaikki naisia. Mhy Etelä-Savosta Kaisa Ralli sai 330 ääntä ja Taina Pietarinen 230 ääntä. Uudet valtuustot aloittavat kautensa 1.1.2025.
Kestävyys tuotantoketjussa vaatii reiluutta – Alkutuottajille kuuluu oikeudenmukainen osuus lisäarvosta4.12.2024 10:59:37 EET | Tiedote
Kestävyys ja vastuullisuus alkavat ruokaketjun alkupäästä, mutta niiden kustannuksia ei voi vyöryttää yksin viljelijöiden kannettavaksi. Metsäkatovapaus on jatkossa edellytys markkinoille pääsylle, mutta ostajat pyrkivät siirtämään kestävyystietojen keräämisen ja jakelun kulut alkutuottajille – vastoin yritysvastuudirektiivin periaatteita. "Kestävyys ja vastuullisuus ovat ruokaketjun menestyksen perusta, mutta ne eivät saa muuttua viljelijöille pelkiksi lisäkustannuksiksi. Alkutuottajien on saatava osansa kestävien tuotantotapojen tuottamasta lisäarvosta, joka hyödyttää koko ketjua", painottaa MTK:n johtaja Juha Ruippo MTK-Satakunnan syyskokouksessa Mies-Laulun talolla Porissa 4.12.2024.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme