Jyväskylän yliopisto

Väitös: Itsemurhaa yrittäneet etsivät palveluista apua jatkaakseen elämää (Gaily-Luoma)

Jaa

PsM Selma Gaily-Luoman väitöskirja tarkastelee itsemurhaa yrittäneiden aikuisten kokemuksia terveys- ja kriisipalveluista. Tulokset haastavat palvelujärjestelmää huomioimaan paremmin palvelunkäyttäjien omat tavoitteet, suhteisiin kohdennetun tuen saatavuuden ja palvelupolun jatkuvuuden.

Väitöskirjatutkija Selma Gaily-Luoman muotokuva.
Väitöskirjatutkija Selma Gaily-Luoman psykologian väitöskirja tarkastetaan 14. syyskuuta Jyväskylän yliopistossa. K-S Photo

Itsemurhaa yrittäneille suunnatuilla terveys- ja kriisipalveluilla on tärkeä rooli itsetuhoisten tekojen ehkäisyssä. Haastattelututkimus selvitti palvelunkäyttäjien kokemuksia itsemurhayrityksen yhteydessä tarjotusta avusta.

”Kohtaamiset ammattilaisten kanssa koettiin merkityksellisiksi, kun ammattilaiset ilmaisivat halunsa auttaa ja asettuivat tukemaan osallistujien omia toipumiseen liittyviä ponnisteluja. Silloin syntyi toivoa ja toimintamahdollisuuksia”, väitöstutkija Selma Gaily-Luoma kuvaa.

Tutkimus teki näkyväksi, miten monenlaisin tavoin itsemurhaa yrittäneet pyrkivät turvaamaan itselleen toipumisen edellytykset palvelujärjestelmässä suunnistaessaan. 

”Apua etsiessään he havainnoivat valppaasti sitä, miten tulivat omassa asiassaan kuulluiksi. Jos osallistujat kokivat ammattilaisten interventioiden olevan ristiriidassa omien toipumista koskevien tarpeidensa kanssa, he vastasivat haastamalla tai vetäytymällä vuorovaikutuksesta”, Gaily-Luoma kertoo.

Palveluihin tarvitaan lisää jatkuvuutta ja vähemmän yksilökeskeisyyttä

Kaikki osallistujat kokivat saaneensa palveluista ainakin jonkin verran apua. Moni heille keskeinen tavoite oli kuitenkin jäänyt myös ilman tukea. 

Heikoimmin palveluiden koettiin vastanneen toipumisen sosiaalisia ulottuvuuksia koskeviin tarpeisiin. Tutkimuksessa kuvautui ristiriita osallistujien ihmissuhteilleen antaman painoarvon ja palvelujärjestelmän yksilökeskeisyyden välillä.

”Osallistujat näkivät kriisin sekä liittyvän ihmissuhteisiinsa että vaikuttavan niihin. Palveluissa he kokivat kuitenkin jääneensä suhteiden vahvistamiseen liittyvien tavoitteiden kanssa yksin”, Gaily-Luoma kertoo.

Hoidon koettua vaikuttavuutta heikensi myös palveluiden ennakoitavuuden ja jatkuvuuden puute. Kriisipalveluiden tarjoaman lyhytintervention koettiin tuoneen paljon hyötyjä, mutta tuen tarve ei päättynyt siihen.

”Osalle palvelupolku jatkui riittävän ennakoitavana, jotta syntynyt muutos ja toivo pääsivät vahvistumaan. Liian moni koki kuitenkin putoavansa ainakin hetkellisesti tyhjän päälle”, Gaily-Luoma toteaa.

Jokainen palvelukohtaaminen on mahdollisuus

Palveluista saadulla avulla oli monen osallistujan kokemuksen mukaan ollut ratkaiseva merkitys sille, että elämä alkoi tuntua uudelleen elämisen arvoiselta. Pienetkin hyvät kohtaamiset olivat voineet pysäyttää itsetuhoiset aikeet ja mahdollistaa askeleita toipumista kohti. Jopa aulahenkilökunnan ystävällinen tervehdys saattoi olla rakentamassa itsemurhaa yrittäneen kokemusta itsestään avun arvoisena.

”Itsemurhayrityksen jälkeinen aika on haurasta ja epävarmaa, mutta myös täynnä toivoa. Osallistujien tarinoissa tuli näkyväksi, miten jokainen kohtaaminen voi olla toipumiselle merkityksellinen”, Gaily-Luoma toteaa.

PsM Selma Gaily-Luoman psykologian väitöskirja "Co-constructing recovery in suicidal crises: Service users’ perspectives on healthcare and crisis services after a suicide attempt" tarkastetaan 14.9.2024 klo 12 alkaen Jyväskylän yliopiston vanhassa juhlasalissa (S212). Vastaväittäjänä toimii professori Eugenie Georgaca (Aristotle University of Thessaloniki) ja kustoksena professori Juha Holma (Jyväskylän yliopisto).

Väitöstilaisuuden kieli on englanti.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Selma Gaily-Luoma, selma.gaily@gmail.com

Linkit

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös: Luonnonvaraisten lintujen suolistomikrobiomi heijastelee ympäristön vaihtelua (Liukkonen)2.9.2024 07:10:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteen alan väitöskirja on perehtynyt luonnonvaraisten lintujen suolistomikrobiomiin, jonka on havaittu olevan yhteydessä ympäristöön ja jopa yksilöiden lisääntymismenestykseen. Pidempiaikaista tutkimusta silti kaivataan, jotta ymmärretään paremmin, miksi suolistomikrobiomi muuttuu esimerkiksi vuodenaikojen mukaan ja mikä on suolistomikrobiomin merkitys lisääntymisessä.

Väitös: Koneoppiminen vauhdittaa kvarkki-gluoniplasman ominaisuuksien määrittämistä (Hirvonen)30.8.2024 07:10:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopistossa valmistuneessa fysiikan alan väitöstutkimuksessa kehitettiin raskasionitörmäysten virtausdynaamista mallintamista ja uusia koneoppimistekniikoita simulaatioiden nopeuttamista varten. Tuloksia voidaan hyödyntää esimerkiksi hiukkasfysiikan tutkimuskeskuksen (CERN) CERN-LHC-kiihdyttimen korkean energian ydintörmäyksissä muodostuvan vahvasti vuorovaikuttavan aineen ominaisuuksien entistä tarkempaan kartoittamiseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye