Jyväskylän yliopisto

Kolme Jyväskylän yliopiston professoria valittiin Teknillisten tieteiden akatemiaan

Jaa

Teknillisten tieteiden akatemiaan valittiin kolme Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnan tutkijaa, Heikki Karjaluoto, Tommi Kärkkäinen ja Ilkka Pölönen. TTA on suomalainen tiedeakatemia, joka pyrkii edistämään teknistieteellistä tutkimusta sekä tutkimuksen ja elinkeinoelämän yhteistyötä.

Tutkijat Heikki Karjaluoto, Tommi Kärkkäinen ja Ilkka Pölönen Jyväsjärven rannalla.
Informaatioteknologian tiedekunnan tutkijat Heikki Karjaluoto, Tommi Kärkkäinen ja Ilkka Pölönen valittiin Teknillisten tieteiden akatemiaan. Teemu Rahikka Jyväskylän yliopisto

Teknillisten tieteiden akatemia valitsi joukkoonsa kolme Jyväskylän yliopiston Informaatioteknologian tiedekunnan tutkijaa, professori Heikki Karjaluodon, professori Tommi Kärkkäisen ja apulaisprofessori Ilkka Pölösen. Valinta tehtiin vaali-istunnon päätöksellä 28.5.2024.

Teknillisten tieteiden akatemia on suomalainen, vuonna 1957 perustettu tiedeakatemia, jonka tarkoituksena on edistää teknistieteellistä ja taloudellista tutkimusta ja koulutusta sekä edistää tutkimustulosten hyödyntämistä suomalaisen teollisuuden, elinkeinoelämän ja yhteiskunnan kehittämiseksi.

Jo aiemmin TTA:ssa toiminyt Jyväskylän yliopiston emeritusprofessori Pekka Neittaanmäki toivottaa uudet tulijat tervetulleiksi.

– Jyväskylän yliopiston IT-tiedekunta on yksi alansa monipuolisimmista yksiköistä ja hiljattain Jyväskylässä aloitettu diplomi-insinöörikoulutus laajentaa toimintakenttää entisestään. Koulutuksen laajentumisen myötä onkin tärkeää, että tiedekunnan avainprofessoreita löytyy TTA:n jäsenistöstä, josta noin puolet on suomalaisen yritysmaailman avainhenkilöitä.

Jäseniä Teknillisten tieteiden akatemialla on noin 500. Jäseniin kuuluu sekä tutkijoita, akateemikkoja että yritysmaailman toimijoita.

Neittaanmäen mukaan on tärkeää, että akateemiset tutkijat ovat monin tavoin vuorovaikutuksessa elinkeinoelämän toimijoiden kanssa.

Valituilla monipuolista osaamista ja linkkejä yrityselämään

Kaikilla valituilla on laaja-alaista osaamista paitsi omalta tutkimusalueeltaan myös yritysyhteistyön tekemisestä.

Kärkkäisen mielestä onkin hienoa, että valintaperusteissa tunnistettiin se pitkäaikainen yritysyhteistyö, jota Informaatioteknologian tiedekunnassa on tehty jo ennen tekniikan koulutuksen aloittamista. Esimerkiksi hänen johtamassaan tutkimus- ja kehitystyössä on ollut mukana jo 75 yritystä ja yli 50 yksityisen sektorin asiantuntijaa.

Kärkkäinen toimii Jyväskylän yliopistossa kognitiotieteen ja koulutusteknologian tutkimusalueen johtajana ja informaatioteknologian professorina.

Informaatioteknologian tiedekunnan tutkimuksesta vastaava varadekaani Heikki Karjaluoto kertoo, että Tekniikan alan ja laajemmin koko informaatioteknologian tiedekunnan koulutuksen ja tutkimuksen näkökulmasta jäsenyys Teknillisten tiedeiden akatemiassa avaa uusia merkittäviä mahdollisuuksia käynnistää uutta yhteistyötä ja syventää olemassa olevia suhteitamme alan yritystoimijoihin.

Laskennallisen data-analyysin apulaisprofessorina toimivan Ilkka Pölösen mukaan Teknillisten tieteiden akatemia tekee merkittävää yhteistyötä ja tiedon jakoa teollisuuden ja akatemian välillä.

– On ilo päästä mukaan akatemian toimintaa. Koen, että Jyväskylän yliopisto monitieteisenä tutkimusyliopistona on todella hyvä paikka rakentaa yhteistyötä teknistieteellisen tutkimuksen parissa, Pölönen kuvailee.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tutkijat Heikki Karjaluoto, Tommi Kärkkäinen ja Ilkka Pölönen Jyväsjärven rannalla.
Informaatioteknologian tiedekunnan tutkijat Heikki Karjaluoto, Tommi Kärkkäinen ja Ilkka Pölönen valittiin Teknillisten tieteiden akatemiaan.
Teemu Rahikka Jyväskylän yliopisto
Lataa

Linkit

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös: Koneoppiminen vauhdittaa kvarkki-gluoniplasman ominaisuuksien määrittämistä (Hirvonen)30.8.2024 07:10:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopistossa valmistuneessa fysiikan alan väitöstutkimuksessa kehitettiin raskasionitörmäysten virtausdynaamista mallintamista ja uusia koneoppimistekniikoita simulaatioiden nopeuttamista varten. Tuloksia voidaan hyödyntää esimerkiksi hiukkasfysiikan tutkimuskeskuksen (CERN) CERN-LHC-kiihdyttimen korkean energian ydintörmäyksissä muodostuvan vahvasti vuorovaikuttavan aineen ominaisuuksien entistä tarkempaan kartoittamiseen.

Päästöt vaikuttavat vesieliöiden kasvuun ja käyttäytymiseen28.8.2024 07:10:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopiston uusin tutkimus paljastaa, että kokoon kohdistuva valinta, kuten kalastusvalinta, saattaa vaikuttaa kalojen stressinsietokykyyn, joka puolestaan vaikuttaa merkittävästi kalojen kuntoon ja selviytymiseen muuttuvissa ympäristöissä. Tutkimuksessa osoitettiin, että pitkäkestoinen altistuminen mangaanisulfaatille (MnSO4), joka on yleinen yhdiste kaivosten jätevesissä, vaikuttaa haitallisesti seeprakalojen kasvuun, fysiologiaan ja käyttäytymiseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye