Atradius

Rangaistustullit uhkaavat sähköautokauppaa

Jaa

EU aikoo asettaa kiinalaisille sähköautoille uusia tulleja lokakuussa, mikäli jäsenvaltiot hyväksyvät toimenpiteen. Nämä ns. tasoitus- tai rangaistustullit tulisivat nykyisten 10 %:n tuontitullien päälle. 

Ehdotetut tullit ovat osa laajempaa pyrkimystä tasapainottaa kilpailua, suojella eurooppalaista autoteollisuutta ja estää kiinalaisten valmistajien markkinaosuuden kasvua Euroopassa. Lisäksi päätös heijastaa laajempaa geopoliittista tilannetta, jossa länsimaat pyrkivät vähentämään riippuvuuttaan Kiinasta ja vahvistamaan omaa taloudellista ja teollista asemaansa globaalissa kilpailussa.

Jos tullipäätös tehdään komission tämänhetkisen ehdotuksen mukaisesti, saksalaiset merkit kuten Volkswagen ja BMW maksaisivat lisätullia 21,3 %, kun taas tällä hetkellä 20,8 % tullia maksava Tesla hyötyisi tullin laskusta 9 %:iin. Näin ollen kaavailtu tullipäätös vaikuttaisi merkittävästi autoteollisuuden kilpailuasetelmiin Euroopassa. Toteutuessaan tullit voivat johtaa kiinalaisten ajoneuvojen hintojen nousuun ja mahdollisesti vähentää niiden kysyntää.

Päätös voi lisäksi aiheuttaa poliittisia jännitteitä EU:n ja Kiinan välillä, mikä voi vaikuttaa laajemmin kauppasuhteisiin ja diplomatiaan. Jos uudet tullit johtavat vastatoimiin, epävarmuus lisääntyy. Kiinan talous on heikko, joten Kiina panostaa vientimarkkinoihin, joilla se kilpailee halvemmilla tuotteilla. Tämä on jo johtanut hintojen laskuun eurooppalaisilla markkinoilla ja vaikuttanut täkäläisten valmistajien kilpailukykyyn.

Kiinalaiset valmistajat saattavat jatkossa siirtää tuotantoaan Euroopan unionin alueelle, kuten Italiaan ja Espanjaan, tai EU:n lähialueille, kuten Turkkiin, mikä muuttaa väistämättä tuotantoketjuja ja vaikuttaa työpaikkoihin sekä investointeihin. Eskaloituessaan kauppasota voisi myös vaikuttaa laajemmin globaalin talouden vakauteen. Tullien vaikutus kuluttajahintoihin ja tarjontaan voi heijastua laajemminkin eurooppalaisten kuluttajien ostokäyttäytymiseen ja taloudelliseen tilanteeseen.

On myös huomioitava, että sähköautojen valmistajat ovat jo valmiiksi vastatuulessa, ja mahdollinen  tullisota voi pahentaa alan haasteita entisestään: ”Länsimaisilla autonvalmistajilla ei ole varaa tullisotaan”, kommentoi riskienhallintapäällikkö Jens Stobbe Atradius Saksasta. ”Sen sijaan niiden on parannettava kilpailukykyään ja suojattava hinnoitteluaan tehostamalla lisäarvopalveluja, myynnin jälkeistä tukea ja teknisiä innovaatioita sekä investoimalla uusien tuotteiden lanseeraamiseen. Viime kädessä niiden on tarjottava lähitulevaisuudessa enemmän sähköautoja matalissa ja keskihintaisissa hintaluokissa.”

Mitä on tärkeää ottaa huomioon?

  • Globaalit arvoketjut: Sähköautoteollisuus on vahvasti riippuvainen globaaleista arvoketjuista. Uudet tullit voivat häiritä näitä ketjuja ja aiheuttaa tuotantokatkoksia.
  • Kilpailukyky: Tullien kiristyminen voi heikentää EU:n ja Kiinan sähköautoteollisuuden kilpailukykyä globaaleilla markkinoilla.
  • Kuluttajat: Loppujen lopuksi kuluttajat maksavat tullien aiheuttamat lisäkustannukset. Tämä voi hidastaa sähköautojen yleistymistä  ja vaikeuttaa ilmastotavoitteiden saavuttamista.

Lue koko tiedote täältä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Meistä

Luottovakuuttamisen, takausten ja perintäpalveluiden asiantuntijoina olemme sitoutuneet rakentamaan vahvoja asiakassuhteita.

Atradius on merkittävässä roolissa tukiessaan kansainvälisesti toimivien suomalaisten yritysten liiketoimintaa. Kansainvälinen verkostomme mahdollistaa sen, että pystymme vastaamaan suomalaisten asiakkaidemme moninaisiin tarpeisiin sekä koti- että vientimarkkinoilla.

Olemme kansainvälinen yritys; toimimme 52 eri maassa ja meillä on tiedot yli 240 miljoonan yrityksen maksutapakäyttäytymisestä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Atradius

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye