Laitoshuollon ulkoistaminen lisää varhaiskasvattajien kuormitusta, varoittaa JHL:n Mari Keturi
Turun kaupunki suunnittelee varhaiskasvatuksen laitoshuollon ulkoistamista. JHL:n toimialajohtaja Mari Keturi muistuttaa, että ulkoistamisella saadaan harvoin aitoja säästöjä. Lisäksi se heikentäisi jo nyt kuormittuneiden kasvattajien jaksamista.
Ammattiliitto JHL:n toimialajohtaja Mari Keturi on erittäin huolestunut päiväkotien laitoshuollon ulkoistamissuunnitelmista Turussa. Turun kaupungin kasvatus- ja opetuslautakunta käsittelee asiaa tänään kokouksessaan. Siivouksen ulkoistamisella haetaan säästöjä.
– Ulkoistaminen ei useinkaan ole ratkaisu kaupungin talouden parantamiseksi. Sen seurauksena syntyy harvoin aitoja säästöjä, koska ulkoistetut palvelut ovat omia palveluja kapeampia ja kankeampia, Keturi muistuttaa.
JHL painottaa, että Turun kasvatus- ja opetuslautakunnan velvollisuus on selvittää ja tutkia laitoshuollon vaihtoehdot avoimesti ja ajan kanssa. Kaupungin oman työn ja kilpailutetun voittoa tavoittelevan palvelun tehokkuuden vertailu on tutkittava huolellisesti ja varhaiskasvatuksen palveluiden erityistarpeet huomioiden. Varhaiskasvatuksen laitoshuollossa tehtävänkuva on laaja, ruokailujen välisiivouksista pyykkihuoltoon ja vahinko- ja eritesiivouksiin. Palvelujen tarve ei myöskään keskity tiettyihin aikoihin, vaan siivousta tarvitaan jatkuvasti.
– Valitettavan usein ulkoistettujen palveluiden tehtävät siirtyvät ainakin osittain varhaiskasvatuksen ammattilaisten hoidettavaksi. Se on pois lasten hoitamisesta, kasvattamisesta ja opettamisesta, kertoo Turun kaupungin varhaiskasvatuksen pääluottamusmies Tini Vehviläinen.
Laitoshuoltajat ovat usein myös avustamassa varhaiskasvatuksen ammattilaisia erilaisissa tehtävissä, kuten lasten pukemisessa. On tärkeää, että siivoustyötä tekevät ovat tuttuja ja turvallisia aikuisia, eikä henkilöstön vaihtuvuus olisi kovin suurta.
– Päätös ulkoistaa laitoshuollon palvelut on päätös heikentää kaikkien henkilöstöryhmien jaksamista. Itse en ainakaan olisi valmis lisäämään varhaiskasvatuksen ammattilaisten kuormaa enää yhtään, toimialajohtaja Keturi jatkaa.
JHL ei hyväksy sitä, että päätöksenteon pikaisen aikataulun vuoksi henkilöstö pääsee käsittelemään asiaa vasta samana päivänä kun lautakunnan kokous on pidetty. Työntekijöitä edustaville järjestöille ei ole myöskään järjestetty aitoa mahdollisuutta pyytää lisäselvityksiä tai ehdottaa vaihtoehtoisia säästötapoja.
Laadukkaat ja kustannustehokkaat laitoshuollon palvelut tuotetaan omana työnä. JHL vaatii Turun kaupunkia ottamaan henkilöstö mukaan oman palvelun kehittämiseen. Laitoshuoltajat tietävät parhaiten, miten työtä voidaan tehostaa ottaen huomioon varhaiskasvatuksen erityiset olosuhteet ja ympärivuorokautinenkin palvelutarve.
Lisätietoja:
JHL:n toimialajohtaja Mari Keturi, 050 461 9315
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL on hyvinvoinnin ammattilaisia ja opiskelijoita yhdistävä ammattiliitto kunnissa, valtiolla ja yksityisissä hyvinvointipalveluissa. Hyvinvointipalveluja tuottavia jäseniä meillä on noin 165 000. JHL on SAK:n jäsenjärjestö.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Ammattiliitto JHL:n sote-kysely: Kalliin vuokratyövoiman käytölle on olemassa vaihtoehtoja – lue mitä mieltä jäsenet ovat20.11.2024 08:00:00 EET | Tiedote
JHL:n sosiaali- ja terveysalan kyselyn vastaajat näkevät, että vuokratyövoiman käyttöä voidaan vähentää, kun vakituisten työntekijöiden määrää lisätään ja työoloja parannetaan. Tärkeinä pidetään myös kilpailukykyistä palkkaa sekä työn ja vapaa-ajan parempaa yhteensovittamista. Hyvä perehdytys ja selkeä vastuunjako vähentäisivät osaltaan työkuormaa.
Maaseudun ja kaupunkien palvelutarpeet eriytyvät – Ammattiliitto JHL:n selvitys paljastaa alueellisen kehityksen haasteet19.11.2024 09:00:00 EET | Tiedote
Kaupungistuminen ja syrjäseutujen väestökato vaikuttaa eittämättä suomalaiseen yhteiskuntaan sekä erityisesti julkisen sektorin ammattialoihin. Kaupunkien kasvu luo mahdollisuuksia ja työpaikkoja, mutta syrjäseuduilla törmätään väestön ikääntymisen haasteisiin ja palvelutarpeiden muutoksiin.
HUS sparkar hundratals – patientsäkerheten och arbetstagarnas framtid oroar JHL15.11.2024 15:24:38 EET | Pressmeddelande
HUS-sammanslutningens massiva samarbetsförhandlingar har slutat katastrofalt fredagen den 15 november. HUS tänker säga upp eller på annat sätt avsluta hundratals anställningar. Nedskärningarna hotar patientsäkerheten och leder även till oskälig belastning för den kvarblivande personalen, säger JHL:s ordförande Håkan Ekström.
HUS jakamassa potkuja sadoille – JHL huolissaan hoidon laadusta ja työntekijöiden tulevaisuudesta15.11.2024 15:10:50 EET | Tiedote
HUS-yhtymän jättimäiset YT-neuvottelut ovat päättyneet karmeaan lopputulokseen perjantaina 15.11. HUS aikoo irtisanoa tai muuten päättää jopa satoja työsuhteita. Leikkaus uhkaa potilasturvallisuutta ja ajaa jäljelle jäävän henkilökunnan kohtuuttoman koville, JHL:n puheenjohtaja Håkan Ekström sanoo.
JHL:n vaaliohjelma julki: Nyt on aika laittaa työolot kuntoon ja pelastaa julkiset palvelut12.11.2024 11:35:00 EET | Tiedote
Kunta- ja aluevaaleissa ratkaistaan, miten juuri sinun sosiaali- ja terveyspalvelusi, lähikirjastosi ja lapsesi opetus hoidetaan jatkossa. Toimivat julkiset palvelut tarvitsevat monipuolisen joukon ammattitaitoisia työntekijöitä, JHL:n puheenjohtaja Håkan Ekström muistuttaa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme