Elintarviketeollisuusliitto ry

Suomalainen ruoka kestävän kehityksen eturintamassa – merkkipäivä nostaa esiin alan innovaatioita

Jaa

Suomalainen ruoka juhlii merkkipäiväänsä neljäs syyskuuta. Päivä on tärkeä muistutus siitä, että Suomessa valmistettua ruokaa voi nauttia hyvillä mielin joka päivä. Elintarviketeollisuusliitto korostaa ruoka- ja juomayritysten roolia terveyden, kestävyyden ja innovaatioiden edistäjinä.

Maailman mittakaavassa suomalainen ruoka on ainutlaatuista. Ruokamme tunnetaan puhtaudestaan ja ravitsevuudestaan, mutta harvemmin pysähdymme arvostamaan näitä saavutuksia. Olemme etuoikeutettuja, sillä meillä on tarjolla joka hetki maukasta ja turvallista ruokaa. Pidämme ruokaa itsesäänselvyytenä, vaikka se ei sitä ole.

Kestävyys ja terveys elintarviketeollisuuden ytimessä

Elintarviketeollisuusliitto haluaa nostaa Suomalaisen ruoan päivänä esiin, miten alan yritykset ovat pitkäjänteisesti ja vapaaehtoisesti tehneet työtä kohti terveellisempää ja kestävämpää ruokajärjestelmää.

Innovaatioiden ja kestävien toimintatapojensa avulla elintarviketeollisuus on muutosvoima, joka rakentaa tulevaisuuden ruoka-alaa.

Päättäjät ja suuri yleisö eivät aina tiedä, kuinka merkittävä panos elintarviketeollisuudella on jo nyt kestävyyden ja terveyden edistämisessä. Alaa haastetaan monelta suunnalta ehdottamalla uusia veroja ja rajoituksia, vaikka ne voivat käytännössä hidastaa alan kehitystä ja olla haitallisia. Esimerkiksi suunnitellut arvonlisäveron korotukset ovat jo lykkäämässä investointeja, mikä estää alan kasvua.

Suomalaiset elintarvikeyritykset ovat todellisia muutosagentteja! Alan vastuullisuus on nähtävissä konkreettisina tekoina, sillä esimerkiksi päästöt ovat vähentyneet neljässä vuodessa lähes 30 prosenttia. Elintarviketeollisuus on liki 2 600 yrityksellään  ja 40 000 työntekijällään Suomen kolmanneksi suurin teollisuudenala, mutta tuottaa vain 1,4 prosenttia teollisuuden kokonaispäästöistä.

Yritykset ovat myös solmineet vapaaehtoisia sopimuksia muun muassa energiatehokkuuden parantamiseksi ja ruokahävikin vähentämiseksi. Luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi on laadittu Elintarviketeollisuusliiton johdolla etenemismalli, joka sisältää käytännön työvälineitä luontotyöhön ja sen tulosten seurantaan.

Terveellisempi ruoka vapaaehtoisten sitoumusten kautta

Suomalainen elintarviketeollisuus on tehnyt myös merkittäviä terveystekoja. Esimerkiksi virvoitusjuomavalmistajat ovat vähentäneet juomiensa sokeripitoisuutta ensin 10 prosenttia vuosina 2015–2019 ja sitoutuneet samaan tavoitteeseen uudelleen vuosille 2019–2025.

Ruoka- ja juomayritykset ovat lisänneet tuotteisiinsa ravitsemuksellisia laatumerkkejä, kuten Sydänmerkin.  Siinä missä sydänmerkittyjä tuotteita oli vuonna 2009 reilut 500, viime vuonna niitä oli jo pitkälle yli 2 000. Kehitys on tärkeää kansanterveyden kannalta ja osoittaa yritysten muutoskykyä.

Ravitsemussitoumus on suomalainen toimintamalli, joka auttaa ja kannustaa parantamaan ruokavalion ravitsemuksen laatua ja edistämään ravitsemusvastuullisia toimintatapoja. Tätä toimenpidesitoumusta hyödyntää jo iso joukko suomalaisia elintarvikeyrityksiä.

Suomalainen ruoka ansaitsee arvostusta

Suomalaisen ruoan päivä muistuttaa myös kotimaisen ruoantuotannon tukemisen tärkeydestä. Kestävyys, terveellisyys ja vastuullisuus ovat avainasemassa suomalaisessa elintarviketeollisuudessa, ja näitä arvoja kannattaa juhlia!

null

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoa julkaisijasta

Elintarvike­teollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. Tavoitteenamme on uudistuva ja vetovoimainen ruoka-ala, joka luo hyvinvointia koko Suomeen.

Elintarviketeollisuusliiton toiminnan piirissä olevat noin 600 yritystä kattavat kaikki elintarviketeollisuuden toimialat ja elintarviketeollisuuden tuotannon Suomessa lähes kokonaan.

Elintarviketeollisuus on Suomessa kolmanneksi suurin teollinen toimiala, joka työllistää 40 000 henkeä. Ruokia ja juomia valmistavia yrityksiä toimii kaikkialla maassamme.

Koko ruoka-ala (alkutuotanto, elintarviketeollisuus, päivittäistavarakauppa ja ruokapalvelut) työllistää Suomessa yhteensä 340 000 henkeä, kun välilliset vaikutukset lasketaan mukaan.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elintarviketeollisuusliitto ry

Kutsu medialle elintarviketeollisuuden joulupuurolle: viherväittämiä vai vastuullisuustekoja – miten kuluttajien luottamus ansaitaan? 18.12. klo 8.30–10.309.12.2024 10:02:23 EET | Kutsu

Suomalaiset elintarvikealan yritykset ovat työskennelleet pitkäjänteisesti vastuullisten toimintatapojen edistämiseksi ja pärjänneet vuosittain erinomaisesti brändien mainetta mittaavissa tutkimuksissa. Samaan aikaan julkista ruokakeskustelua leimaa vahva vastakkainasettelu. Kuinka kuluttaja erottaa todelliset vastuullisuusteot viherpesusta? Mitä yritys voi tai uskaltaa enää sanoa?

Elintarviketeollisuudessa muhii merkittävä investointitarve28.11.2024 09:01:23 EET | Tiedote

Suomalaisen elintarviketeollisuuden kehitys on vakaata, mutta kasvu edelleen hidasta. Tuotannon säilyttämiseksi nykyisellä tasolla ja sen kasvattamiseksi alalla tarvitaan pikaisesti uusia investointeja. Investointeja ovat lykänneet epävarmuus markkinoiden kehityksestä, viime vuosien tuntuva kustannusten nousu ja tempoileva sääntely. Politiikalla on luotava nyt vakautta ja kasvumahdollisuuksia, jotta patoutuneet investoinnit saadaan liikkeelle ja alan kasvu vauhtiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye