Keski-Suomen ELY-keskusKeski-Suomen ELY-keskus

Keski-Suomessa komea kattaus kohteita Lähiruokapäivänä

Jaa

Lähiruokapäivää vietetään ensi viikonloppuna. Keski-Suomessa ovensa avaa lähes 40 maatilaa ja maaseudun muuta yritystä – lukumäärä on koko maan huippuluokkaa.

Mansikantaimia kasvamassa tunnelissa.
Naurisahon tilalla Kannonkoskella pääsee Lähiruokapäivänä halutessaan poimimaan tunnelimansikkaa. Kuva: Naurisahon tila

Lähiruokapäivä 7.–8.9. juhlistaa kotimaista ruoantuotantoa ja maaseutua kautta Suomen. Valtakunnalliseen tapahtumaan osallistuu tänä vuonna noin 300 maatilaa ja maaseudun muuta yritystä.

Keski-Suomessa Lähiruokapäivän kattaus on maan ehdotonta huippua, sillä käyntikohteita on lähes 40 eri puolilla maakuntaa. Esimerkiksi Hankasalmi hemmottelee asukkaitaan peräti kymmenellä oman kunnan kohteella.

Runsauden lisäksi Keski-Suomen Lähiruokapäivä-valikoima on mahtavan monipuolinen. Kotieläintiloilla yleisö näkee esimerkiksi lehmiä, lampaita tai alpakoita, ja muutamalla tilalla myös kotitarvekanalan kotkottajia. Kasvi-, marja- ja kukkatiloilla ihaillaan syksyn tuoretta satoa, ja monet maatilat esittelevät myös jyhkeitä maatalouskoneita. Pop up -kahviloissa voi nauttia kotitekoisia herkkuja, ja tilapuodeista saa ostaa lähituotteita mukaan; kannattaa siis varata kylmälaukku matkaan.

Maatilojen lisäksi Lähiruokapäivää vietetään Keski-Suomessa erilaisissa toritapahtumissa esimerkiksi kylätaloilla ja kouluilla. Ovensa avaa myös mm. sepän paja, ratsastuskoulu, kalakauppa ja kahvipaahtimo.

Kaikki Lähiruokapäivän kohteet Keski-Suomessa löytyvät tapahtuman verkkosivuilta osoitteesta https://lahiruokapaiva.fi/tutustu-kohteisiin/?maakunta=keski-suomi.

Naurisahon tilalla pääsee marjatunneliin

Yksi Lähiruokapäivän avoimista maatiloista on Kannonkoskella sijaitseva Naurisahon tila, joka kasvattaa mansikkaa ja vadelmaa tunneleissa sekä erilaisia kasvihuonevihanneksia. Tilalla toimii myös palvaamo, jonka raaka-aine tulee laukaalaiselta sikatilalta.

Naurisahon tilan yrittäjä Meri-Tuulia Mäkelä haluaa tapahtuman avulla tehdä lähituotantoa tutuksi kuluttajille ja nostaa kotimaisen ruoan arvostusta. Päivässä on myynnissä tilan omia mansikoita, vadelmia ja marjamehuja sekä hernettä, paprikaa, kirsikkatomaatteja, avomaan kurkkuja ja sianlihatuotteita.

– Kävijät voivat myös tulla itse poimimaan vadelmaa ja mansikkaa tunneleista. Tunneleissa mahtuu seisomaan, ja mansikatkin kasvavat pöydillä, Mäkelä vinkkaa.

Naurisahon tila on osallistunut Lähiruokapäivään myös parina edellisenä vuonna. Viime syksyn tapahtuma jäi varmasti sekä tilan oman väen että vieraiden mieleen lähtemättömästi, sillä Mäkelä oli tuolloin viimeisillään raskaana.

– Päivän kun siinä taapersin ja seisoskelin, niin pikkuhiljaa alkoi tuntua siltä, että on paras lähteä synnytyslaitokselle, hän muistelee.  

Kolmilapsisen perheen kuopus syntyi Lähiruokapäivän päätteeksi.

Erikoiskasvintuotantoa kannattavuuden takia 

Naurisahossa tehtiin sukupolvenvaihdos viisi vuotta sitten, ja samalla pienen tilan päätuotantosuunnaksi vaihdettiin marjat ja kasvikset. Tilan tuotteet markkinoidaan suoraan kuluttajille, ja lisäksi jonkin verran menee myyntiin lähiseudun kauppoihin.

– Siirryimme erikoiskasvintuotantoon kannattavuuden takia, ja marjojen tunnelikasvatus tuli siinä samalla. Tunneli jatkaa satokautta marjasesongin alusta ja lopusta, ja mahdollistaa mansikalla kaksisatoisten lajikkeiden viljelyn. Tunneli on hyvä myös vadelmalla, koska marja on niin herkkä säille, Meri-Tuulia Mäkelä kertoo. 

Kuluvaa kesää hän kuvailee sadon suhteen kohtuulliseksi mutta hieman erikoiseksi, sillä mansikka loppui kesällä kesken kauden. Nyt marjoja on kuitenkin taas kypsynyt.

– Kesällä oli aika paljon pilvisiä ja hieman pimeitä päiviä, vaikka olikin kohtuullisen lämmintä. Mansikka tarvitsee kypsyäkseen aurinkoa, Mäkelä pohtii.

Valtakunnallinen Lähiruokapäivä järjestetään tänä vuonna ensimmäistä kertaa kaksipäiväisenä. Pääpäivä on lauantai, mutta tapahtuman järjestäjä voi halutessaan pitää ovensa auki myös sunnuntaina. Lähiruokapäivä on EU:n maatalous- ja maaseuturahoituksen osarahoittama ja sitä koordinoi Ruokaviraston maaseutuverkostoyksikkö.

Avainsanat

Kuvat

Lähiruokapäivän 2024 tunnus, teksti Lähiruokapäivä 7.-8.9.2024
Lataa
Lähiruokapäivän 2024 tunnus, teksti Lähiruokapäivä 7.-8.9.2024
Lataa
Mansikantaimia kasvamassa tunnelissa.
Naurisahon tilalla Kannonkoskella pääsee Lähiruokapäivänä halutessaan poimimaan tunnelimansikkaa.
Kuva: Naurisahon tila
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Suomen ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye