SDP EDUSKUNTA

Suhonen: Nyt on hallitus tekemässä tyhmyyksiä – valtio ajaa alas syrjäseutujen palveluja

Jaa

SDP:n varkautelainen kansanedustaja Timo Suhonen on huolissaan Varkauden ja Keski-Savon elinvoimaisuuden puolesta, kun jälleen lakkautetaan valtion toimintoja alueelta. Verotoimistossa asiointi ei enää ole ollut mahdollista Varkaudessa, koska asiointipiste ei avautunut enää koronan jälkeen. Toimipaikkojen keskittyminen maakuntakeskuksiin jatkuu nyt kiivaana.

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

– Varkauteen ja koko Keski-Savoon iskee syyssalaman voimalla valtion ajaman kurjistamispolitiikan jatkuminen. Nyt vuorossa on oikeusministeriön valmistelemana Ulosottolaitoksen toimipaikkaverkoston alasajo. Ja käytännössä Varkauden ja Pieksämäen toimipaikkojen lakkautus ja 17 virkamiehen passittaminen uuteen työpisteeseen. Lakkautukset olisivat jälleen alueellisesti epäoikeudenmukaisia, sanoo Suhonen.

– Epäuskottavaksi uutisen tekee vielä se, että uudet tilat remontoitiin kesällä 2023 Varkauden Oikeustalon toiseen kerrokseen, ihmettelee Suhonen.

– Lisäksi suunniteltu alasajo heikentää ”syrjäseutujen” ja harvaan asuttujen alueiden asiointimahdollisuuksia ja palveluita sekä edesauttaa palveluiden ja sitä kautta työntekijöiden keskittymistä suurempiin kaupunkeihin. Muutoksella on varsin laajoja seurauksia avarasti tarkastellen eikä ainoastaan henkilöstöön liittyviä heikennyksiä, perustelee Suhonen.

Yhteiskunnassa tapahtuvat muutokset, kuten työttömyyden lisääntyminen tai vähäosaisilta leikkaaminen tulevat väistämättä näkymään ulosotossa. Ei siis ole näköpiirissä, että ulosoton työt tulisivat vähentymään, päinvastoin.

Ihmisten huono tilanne, talousahdinko johtaa myös vakuutena olevan omaisuuden realisointeihin ja muun omaisuuden myyntiin velkojen kattamiseksi. Tämä tarkoittaa ulosotossa nimenomaan paikallista työtä ja edellyttää henkilöstön läsnäoloa myös syrjäseuduilla.

– Ollaanko jälleen näennäissäästöjen perässä, kysyy Suhonen.

– Vaarana on, että realisointeihin kuluva työaika- ja määrä jää helposti huomaamatta sellaisilla alueilla, joissa kohteet menevät hyvin kaupaksi ja välimatkat ovat lyhyempiä, toimitusmatkat voivat kuitenkin tälläkin hetkellä olla jopa yli 100 km suuntaansa.  Lisäksi on selvää, että realisointi säilyy jouhevana, kun ulosottomiehet tuntevat seudun ominaispiirteet ja toimitukset pysyvät kohtuullisina sekä velallisten tavoitettavuus parempana, sanoo Suhonen.

On selvää, että lakkautukset nakertavat elinvoimaa, saavutettavuutta ja rapauttavat toimivia työssäkäyntialueita. Lakkautuksen kautta muutokset koskisivat Varkauden ja Pieksämäen lisäksi Suonenjokeen, Rautalampeen, Leppävirtaan, Joroisiin, Heinäveteen sekä Rantasalmeen. Kokonaisuudessaan ministeriön asetuksen muutoksella lakkautettaisiin Suomesta 37 toimipaikkaa, joissa työskentelee 194 virkamiestä

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Riitta Mäkinen: Hallituksen Kela-korvausmalli on täysin epäonnistunut3.9.2024 15:18:40 EEST | Tiedote

Hallitus on valmistellut Kela-korvausmallia hoitojonojen purkamiseksi. Lääkäriliitto tuomitsi mallin eilen kovin sanoin, todeten ettei Kela-korvauksen nosto ole saavuttanut sille asetettuja tavoitteita ja uuteen korvausmalliin esitetty lähetekäytäntö, jossa useimpien erikoisalojen asiakkaat saavat korvausta vain yleislääkärin lähetteellä, tuottaa vain lisää kustannuksia yksityislääkärien asiakkaille ja saattaa pahentaa julkisen perusterveydenhuollon lääkäripulaa. – Hallitus nosti yksityislääkäreiden Kela-korvausta 8 eurosta 30 euroon eli 2,6-kertaiseksi hoitojonojen lyhentämiseksi. Rahaa kului tammi-heinäkuussa yli 31 miljoonaa enemmän kuin edellisenä vuonna samalla ajanjaksolla, kasvua lääkärikäyneissä oli vain 0,7 %. Tuen korotukset näyttävät siirtyneen suoraan toimistomaksuihin. Hallituksen panostukset valuvat suoraan yksityisille terveysjäteille ilman konkreettista muutosta itse ongelmaan, toteaa kansanedustaja Riitta Mäkinen (sd). Ylen eilen haastattelemat asiantuntijat pitivät tu

SDP:n Eemeli Peltonen: Hallitus sahaa omaa oksaansa Verohallinnon jättisäästöillä3.9.2024 14:55:05 EEST | Tiedote

Kansanedustaja, SDP:n hallintovaliokuntavastaava Eemeli Peltonen pitää pääministeri Orpon hallituksen Verohallintoon kohdistamia säästöjä lyhytnäköisinä ja vahingollisina. Verohallinto ilmoitti tänään käynnistävänsä yt-prosessin, jonka tavoitteena on vähentää jopa 200 henkilöä Verohallinnon palveluksesta. Syynä on hallituksen sille langettamat tuottavuus- ja toimintamenosäästöt.

Ympäristövaliokunnan sd-edustajat: Hallituksen on kannettava vastuunsa ilmastonmuutoksen hillinnässä3.9.2024 11:51:56 EEST | Tiedote

Ympäristövaliokunnan sd-ryhmä on pöyristynyt Orpon hallituksen ylimielisestä välinpitämättömyydestä ilmastoasioissa. – Kansalaiset osoittavat mieltä, järjestöt ovat haastaneet Orpon hallituksen oikeuteen ja tutkijat varoittavat riittämättömistä ilmastotoimista. Jatkuvista myrskyvaroituksista huolimatta hallitus ei vaivaudu edes kertomaan, miten se aikoo vastata perusteltuun huoleen ja kritiikkiin. Nyt ei ole aika vältellä vastuuta vaan laatia toteuttamiskelpoinen suunnitelma sekä hiilinielujen ja päästöjen erotuksen vähentämiseksi että EU:lta mahdollisesti lankeavaan miljardiluokan sakkoon varautumiseksi, ryhmän vastaava, kansanedustaja Pinja Perholehto toteaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye