SDP EDUSKUNTA

SDP:n Eemeli Peltonen: Hallitus sahaa omaa oksaansa Verohallinnon jättisäästöillä

Jaa

Kansanedustaja, SDP:n hallintovaliokuntavastaava Eemeli Peltonen pitää pääministeri Orpon hallituksen Verohallintoon kohdistamia säästöjä lyhytnäköisinä ja vahingollisina. Verohallinto ilmoitti tänään käynnistävänsä yt-prosessin, jonka tavoitteena on vähentää jopa 200 henkilöä Verohallinnon palveluksesta. Syynä on hallituksen sille langettamat tuottavuus- ja toimintamenosäästöt.

Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP

– Hallitus sahaa omaa oksaansa tämänkaltaisilla säästöpäätöksillä. Onkohan lainkaan arvioitu näiden toimien välillisiä negatiivisia vaikutuksia julkiseen talouteen, kun verotuloja jää säästöjen myötä samatta? Veronkannon pitäisi olla riittävästi resursoitua, tehokasta ja oikea-aikaista. Näihin tavoitteisiin ei jatkossa välttämättä enää päästä näin rajujen leikkausten jälkeen, huomauttaa Eemeli Peltonen.

– Verohallinto on esittänyt huolensa myös siitä, miten henkilöasiakkaita ja yrityksiä kyetään jatkossa palvelemaan. On huono suuntaus, jos yritysten toimintaedellytykset tästä heikkenevät, jatkaa Peltonen.

Peltonen myös pelkää, että harmaan talouden ja veronkierron torjunta vaikeutuu hallituksen jättileikkausten myötä.

– Hallitus on jo ollut kovin haluton suitsimaan harmaata taloutta esimerkiksi harmaan talouden torjuntaohjelman muodossa. Pitkään kesti, että hallitus sai aikaiseksi linjauksen ohjelman uusimisesta. Siksi nämä leikkaukset asettuvat kovin kyseenalaiseen valoon, sillä Verohallinnon työ harmaan talouden torjunnassa vaikeutuu entisestään.

Peltonen peräänkuuluttaakin kohtuullistamista Verohallinnon leikkauksiin, valtiontalouden kestävyyden nimissä.

- On suuri riski siitä, että näiden leikkausten myötä verotulot vähenevät ja sitä myöden menetykset valtiontaloudessa voivat kasvaa suuremmiksi, kuin säästöt, mitä nyt näillä lyhytnäköisillä leikkauksilla tavoitellaan.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP
Lataa
Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP
Lataa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Riitta Mäkinen: Hallituksen Kela-korvausmalli on täysin epäonnistunut3.9.2024 15:18:40 EEST | Tiedote

Hallitus on valmistellut Kela-korvausmallia hoitojonojen purkamiseksi. Lääkäriliitto tuomitsi mallin eilen kovin sanoin, todeten ettei Kela-korvauksen nosto ole saavuttanut sille asetettuja tavoitteita ja uuteen korvausmalliin esitetty lähetekäytäntö, jossa useimpien erikoisalojen asiakkaat saavat korvausta vain yleislääkärin lähetteellä, tuottaa vain lisää kustannuksia yksityislääkärien asiakkaille ja saattaa pahentaa julkisen perusterveydenhuollon lääkäripulaa. – Hallitus nosti yksityislääkäreiden Kela-korvausta 8 eurosta 30 euroon eli 2,6-kertaiseksi hoitojonojen lyhentämiseksi. Rahaa kului tammi-heinäkuussa yli 31 miljoonaa enemmän kuin edellisenä vuonna samalla ajanjaksolla, kasvua lääkärikäyneissä oli vain 0,7 %. Tuen korotukset näyttävät siirtyneen suoraan toimistomaksuihin. Hallituksen panostukset valuvat suoraan yksityisille terveysjäteille ilman konkreettista muutosta itse ongelmaan, toteaa kansanedustaja Riitta Mäkinen (sd). Ylen eilen haastattelemat asiantuntijat pitivät tu

Ympäristövaliokunnan sd-edustajat: Hallituksen on kannettava vastuunsa ilmastonmuutoksen hillinnässä3.9.2024 11:51:56 EEST | Tiedote

Ympäristövaliokunnan sd-ryhmä on pöyristynyt Orpon hallituksen ylimielisestä välinpitämättömyydestä ilmastoasioissa. – Kansalaiset osoittavat mieltä, järjestöt ovat haastaneet Orpon hallituksen oikeuteen ja tutkijat varoittavat riittämättömistä ilmastotoimista. Jatkuvista myrskyvaroituksista huolimatta hallitus ei vaivaudu edes kertomaan, miten se aikoo vastata perusteltuun huoleen ja kritiikkiin. Nyt ei ole aika vältellä vastuuta vaan laatia toteuttamiskelpoinen suunnitelma sekä hiilinielujen ja päästöjen erotuksen vähentämiseksi että EU:lta mahdollisesti lankeavaan miljardiluokan sakkoon varautumiseksi, ryhmän vastaava, kansanedustaja Pinja Perholehto toteaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye