Jyväskylän yliopisto ja JYY mukana Pride-viikolla 2.–8.9.2024
Jyväskylän Pride-viikkoa vietetään tänä vuonna syyskuun ensimmäisellä viikolla 2.– 8.9.2024. Tapahtuman järjestää Jyväskylän Seta ry.

Jyväskylän yliopisto ja ylioppilaskunta JYY ovat tuttuun tapaan mukana Pride-viikolla.
Jyväskylän yliopiston rehtori Jari Ojala pitää Pride-viikolle osallistumista tärkeänä: "Yliopistona haluamme turvata opiskelijoillemme ja henkilöstöllemme yhdenvertaisen ja hyvinvoivan yhteisön, jossa jokainen voi olla oma itsensä. Meillä on edelleen työtä tehtävänä, ja meidän on oltava valmiita tarkastelemaan kriittisesti toimintatapojamme."
JYYn hallituksen puheenjohtaja Akseli Immonen korostaa turvallisen yliopistoyhteisön merkitystä: "On ensiarvoisen tärkeää, että jokainen opiskelija tuntee yliopistoyhteisössä olonsa turvalliseksi ja tervetulleeksi sellaisena kuin on. Olemmekin ylioppilaskuntana ilolla mukana Pride-viikolla ja sitoutuneita tasa-arvon edistämiseen vuoden jokaisena päivänä."
Jyväskylän Pride-viikon teemana on tänä vuonna turvallinen tila ja ihmisarvoinen puhe.
”Turvalliseen tilaan on kiinnitettävä huomioita myös erilaisilla alustoilla. On huolestuttavaa kuulla tilanteista, joissa asiantuntijamme ovat joutuneet tutkittuun tietoon pohjaavien viestien vuoksi hyökkäävän ja uhkailevan viestinnän kohteeksi. Tieteeseen kuuluu olennaisena osana sen uudistumista turvaava kritiikki ja oikeus ja lupa erilaisiin näkemyksiin ja vasta-argumentteihin, mutta sivistysvaltiossa meidän pitäisi pystyä turvaamaan jokaisen ihmisen loukkaamaton ihmisarvo ja siihen liittyen ihmisarvoinen puhe ja keskustelukulttuuri,” koulutuksesta vastaava vararehtori Marja-Leena Laakso toteaa.
Pride-viikko kampuksella
Kampuksilla Pride näkyy perinteisesti liputuksella Päärakennuksen, yliopiston kirjasto Lähteen ja Liikunta-rakennuksen edessä. Kampuksilla on myös tuttuun tapaan maanantaista 2.9. alkaen jaossa Pride-teemaisia pinssejä. Pinssejä jaetaan Lähteessä, Ruusupuistossa, Agoralla ja Ylistöllä vahtimestarien pisteiden läheisyydessä sekä Ilokivellä JYYn toimistolla. Merkkejä on jaossa rajallinen määrä, ja omansa kannattaa käydä nappaamassa nopeasti! Tänä vuonna JYU ja JYY kysyivät myös yhteisöltä näkemystä siihen, millaisia teemaan sopivia pinssejä he haluaisivat kampuksilla nähdä. Näitä pinssejä päästäänkin askartelemaan pinssipajassa Ilokivi Venuella torstaina 5.9.
Tänä vuonna yliopistolla näkyy Pride-viikolla myös aivan erityislaatuista rakkauden juhlaa, sillä JYU tarjoaa kampukselta tunnelmallisen Vanhan Pajan yliopistoyhteisön vihkikäyttöön. Jokainen yliopistoyhteisöön kuuluva, joka etsii vihkipaikkaa, on tervetullut vihittäväksi Pajaan ilmaiseksi.
Tapahtumaviikolla on runsaasti eri tahojen järjestämää ohjelmaa, ja viikko huipentuu lauantaina 7.9. Pride-kulkueeseen, jossa marssimme yhdenvertaisuuden puolesta yliopiston ja ylioppilaskunnan yhteisessä osastossa. Kulkueen jälkeen JYU ja JYY pitävät yhteistä pistettä puistojuhlassa Lounaispuistossa.
Yhteyshenkilöt
Liisa Harjulaviestintäpäällikkö
Puh:040 805 4403viestinta@jyu.fiJyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Väitöstutkimus paljastaa Raamatun kymmenen käskyn roolin yhteiskunnan muodostumisessa klassikkoteoksen valossa25.4.2025 10:39:50 EEST | Tiedote
Mikä tekee yhteiskunnastamme mahdollisen? YTM Jukka Ruokanen selvitti väitöskirjassaan, millaiset tekijät tukevat sosiaalisuuden, yhteisöjen ja yhteiskunnan olemassaoloa saksalaisen politiisen filosofin ja oikeusoppineen Johannes Althusiuksen teoksessa Politica Methodice Digesta. Althusiuksen mukaan yhteiskunta ei synny vain ihmisten toiminnan tai luonnollisten syiden seurauksena – myös Jumalan toimet, kuten kymmenen käskyä, ovat olennaisia yhteiselomme aikaansaamiseksi.
Kansainvälinen konferenssi rakentaa tulevaisuudenuskoa ja selviytymiskykyä23.4.2025 11:00:47 EEST | Tiedote
Ympäristökysymysten lisäksi aikamme yhteiskunnat kamppailevat monimutkaisten sosiaalisten haasteiden kanssa. Lapset, nuoret ja heidän perheensä ovat usein ensimmäisiä, joita tämän hetken yhteiskunnalliset haasteet koettelevat.
Maankäyttö vaikuttaa boreaalisten järvien energialähteisiin17.4.2025 07:10:00 EEST | Tiedote
Järviekosysteemit vastaanottavat valuma-alueelta peräisin olevaa eloperäistä ainesta, joka päätyy mikrobien avustuksella ravintoverkkoon. Jyväskyläläinen tutkijaryhmä selvitti vedyn pysyvien isotooppien avulla maalta peräisin olevan eloperäisen energian määriä. Tutkimuksen mukaan pohjaeläinten ja niitä syövien kalojen maalta peräisin olevan energian määrä oli suurempaa kuin ulappa-alueen eläinplanktonin ja niitä syövien kalojen. Kaikkien kuluttajaryhmien maalta peräisin olevan energian määrä väheni tummista happamista metsäjärvistä kohti reheviä järviä, joiden valuma-alueella on paljon maataloutta.
Tuore väitöstutkimus selvittää, miten tragedia auttaa käsittelemään ilmastokriisiä17.4.2025 06:58:00 EEST | Tiedote
Tragediaa pidetään turhaan vanhentuneena ja jopa kuolleena teatterimuotona, vaikka sillä voisi olla paljon annettavaa ilmastonmuutoksen hahmottamisessa ja sen seurausten käsittelemisessä, toteaa YTM Henna Vainio, joka tutki filosofian väitöskirjassaan tragedian mahdollisuutta ja merkitystä erityisesti ilmastonmuutoksen aikakaudella.
Uusi jättivirus eristettiin Jyväskylässä ensimmäistä kertaa Suomessa16.4.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston nanotiedekeskuksen tutkijat ovat ensimmäistä kertaa Suomessa eristäneet jättiviruksen, joka nimettiin Jyvaskylavirukseksi. Löytö osoittaa jättivirusten olevan luultua yleisempiä pohjoisilla alueilla sekä havainnollistaa, että on vielä paljon rakenteita, joiden alkuperää ja toimintoja ei ole kunnolla tutkittu.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme