Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Aluehallintovirasto määrää uhkasakolla tehostettuna Vantaan ja Keravan hyvinvointialuetta korjaamaan pelastustoimen palvelujen tason

Jaa

Etelä-Suomen aluehallintovirasto määrää 350 000 euron uhkasakon uhalla Vantaan ja Keravan hyvinvointialuetta korjaamaan pelastustoimen palvelujen tasossa havaitut huomattavat puutteet.

Aluehallintovirasto määräsi 13.12.2023 Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen korjaamaan pelastustoimen A- ja B-kiireellisyysluokan tehtäville hälytettävän muodostelman lain edellyttämälle tasolle. Määräys tuli toteuttaa 31.3.2024 mennessä. Hyvinvointialue ei noudattanut määräystä ja valitti päätöksestä hallinto-oikeuteen. Päätös tuli panna täytäntöön muutoksenhausta huolimatta. Hallinto-oikeuden mukaan ei ollut syitä keskeyttää määräyksen täytäntöönpanoa.

Hyvinvointialueella on huomattavia puutteita pelastustoimen A- ja B-kiireellisyysluokan tehtäville hälytettävissä muodostelmissa

Hyvinvointialueella pelastustoimen palvelut tuottava Keski-Uudenmaan pelastuslaitos on määritellyt pelastustoiminnan hälytettävät vasteet siten, että pelastustoimen A- ja B-kiireellisyysluokan tehtäville voidaan hälyttää pelastusryhmää (1+3 henkilöä) pienempi muodostelma. Aluehallintoviraston mukaan toimintamalli ei vastaa voimassa olevan lainsäädännön vaatimuksia. Aluehallintovirasto on käyttänyt päätöksen tukena pelastustoimen toimintavalmiuden suunnitteluohjetta.

”Asiassa on kyse pelastustoimen palvelujen yhdenvertaisesta saatavuudesta, pelastustoiminnan viivytyksettömyydestä ja tehokkuudesta sekä pelastushenkilöstön työturvallisuudesta. Pelastustoimen A- ja B- kiireellisyysluokan tehtäville hälytettävän muodostelman on oltava vahvuudeltaan vähintään 1+3, jotta edellä mainitut vaatimukset toteutuvat. Muodostelma voi koostua useista eri yksiköistä”, kertoo pelastusylitarkastaja Eero Nyman Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Palvelujen järjestämisvastuu hyvinvointialueella

Pelastustoimen palvelujen järjestämisvastuu on laissa säädetty hyvinvointialueelle. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueeseen kuuluva Keski-Uudenmaan pelastuslaitos tuottaa pelastustoimen palvelut myös Keski-Uudenmaan hyvinvointialueelle. Pelastuslaitos määrittelee hätäkeskukselle antamassaan hälytysohjeessa, millainen muodostelma hälytetään kullekin pelastustoimen tehtävälle.

Hyvinvointialueelle asetettu määräys edellyttää sitä korjaamaan puutteen hälytettävissä muodostelmissa ja antamaan asian korjaamisesta selvityksen aluehallintovirastolle määräaikaan 1.10.2024 mennessä. Mikäli puutetta ei korjata määräaikaan mennessä, uhkasakko tuomitaan maksettavaksi erillisellä päätöksellä.

Aluehallintovirasto valvoo hyvinvointialueiden pelastustoimea sekä pelastustoimen palvelujen saatavuutta ja tasoa toimialueellaan. Aluehallintoviraston tavoitteena on varmistaa, että pelastustoimen palvelutaso vastaa pelastuslain mukaisesti paikallisia tarpeita ja onnettomuusuhkia. Jos valvonnassa havaitaan huomattavia puutteita tai epäkohtia, aluehallintovirasto voi antaa hyvinvointialueelle määräyksen korjata palvelut lain edellyttämälle tasolle.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston korjausmääräys 3.9.2024 (LINKKI)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

""

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye