Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Tapaturmien torjuntaa tehostetaan työpaikoilla – vakavimmat puutteet työvälineissä ja koneissa

Jaa

Tapaturmien torjuntaan tähtäävässä työsuojeluviranomaisten hankkeessa toteutettiin vuonna 2024 valtakunnallisesti noin 840 työpaikkatarkastusta. Edelleen tänä vuonna jatkuvassa valvontahankkeessa tarkastusten tavoitteena on löytää ja korjata työpaikkojen vakavat puutteet ennen kuin ne johtavat onnettomuuksiin.

”Työpaikkatarkastuksissa merkittävimpiä puutteita ovat olleet työvälineisiin ja koneisiin liittyvät vaarat. Näihin liittyviä kehotuksia on annettu noin 250 kertaa. Yleisimmät kehotukset ovat koskeneet koneiden vaara-alueiden suojaamista, terien suojausta ja työvälineiden toimintakunnon varmistamista”, kertoo tarkastaja Emma Helenius. Lisäksi tarkastajat ovat antaneet kehotuksia muun muassa työvälineiden määräaikaistarkastuksista, putoamisvaaroista, kuormalavahyllyistä sekä kulkuteiden turvallisuudesta.

Lähes 1 900 toimintaohjetta – yleisimpinä pulmina vaarojen arviointi ja perehdytys

Kehotuksia lievempiä toimintaohjeita annettiin työpaikoille lähes 1 900. Näissä korostuvat puutteet työn vaarojen tunnistamisessa, riskien arvioinnissa ja työntekijöiden perehdyttämisessä. Myös henkilönostinten ja trukkien kuljettajaluvat, työterveyshuollon työpaikkaselvityksissä sekä kemiallisten tekijöiden hallinta ovat toistuvasti nousseet esiin. Työpaikoille on muistutettu myös ensiapu- ja pelastautumissuunnitelmien ajantasaisuudesta sekä työnantajan valvontavelvollisuudesta.

Työnantajat toimivat, mutta parannettavaa riittää

”Positiivisena huomiona voidaan todeta, että kehotuksista ei ole tarvinnut määrätä uhkasakkoja tarkastusten yhteydessä. Työnantajat ovat ryhtyneet korjaaviin toimenpiteisiin viimeistään tarkastajan kehotuksen myötä. Tavoitteena kuitenkin on, että työpaikat tunnistaisivat vaaratekijät itsenäisesti ja puuttuisivat niihin ennakoivasti”, kertoo tarkastaja Emma Helenius.

Työnantajalla on lakisääteinen vastuu huolehtia työn turvallisuudesta. Vaaratekijöiden poistaminen ei ole vain lain velvoite, vaan myös liiketoiminnallisesti järkevää. ”Toivomme, että työpaikat tarttuvat toimeen oma-aloitteisesti”, tarkastaja Helenius muistuttaa.

Työtapaturmista ilmoittaminen työsuojeluun

Tarkastuksissa on havaittu epätietoisuutta liittyen työtapaturmista ilmoittamiseen. Työnantajan velvollisuus on ilmoittaa työsuojeluviranomaiselle työtapaturmista, vaikka paikalla olisi käynyt poliisi tai ensiapuyksikkö. Ilmoittamatta jättäminen voi johtaa sakkorangaistukseen. Työnantajien tueksi tarkastuksilla on jaettu ohjeita, ja ilmoituslomake löytyy verkosta.

Työsuojeluviranomaisten Tyosuojelu.fi -verkkopalvelusta löytyvät työtapaturmiin liittyviä ohjeita ja työtapaturman ilmoituslomake.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tarkastaja Emma Helenius, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto

Työsuojeluhallinto

Työsuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.
Työsuojeluhallinnon verkkopalvelu Tyosuojelu.fi

Työsuojeluhallinnon verkkopalvelu Tyosuojelu.fi.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Företagen vidtog åtgärder för klimatet i Södra och Sydvästra Finland 2024 – tillståndsansökningarna behandlades snabbt8.1.2025 11:06:37 EET | Pressmeddelande

Regionförvaltningsverket i Södra Finland har behandlat flera projekt för grön omställning enligt företrädesförfarandet. Förhandsrådgivningen förbättrar ansökningarnas kvalitet, vilket förkortar behandlingstiderna och påskyndar investeringar. För närvarande pågår nio projekt. För närvarande pågår nio projekt med företräde.

Möjligheterna till att ingå lokala avtal utvidgas och tillsynen över dem inleds av arbetarskyddsmyndigheterna8.1.2025 08:01:53 EET | Pressmeddelande

Möjligheterna till lokala avtal utökades genom en lagändring som trädde i kraft den 1 januari 2025. I och med ändringen är det möjligt att ingå lokala avtal på olika arbetsplatser i större utsträckning än tidigare oberoende av om arbetsgivaren har organiserat sig och hör till ett arbetsgivarförbund eller om personalen har valt en representant att företräda dem i enlighet med det som avses i kollektivavtalet. På grund av övergångsbestämmelsen i lagen kan en icke-organiserad arbetsgivare ingå ett lokalt avtal endast på basis av sådana kollektivavtal som har avtalats efter årsskiftet. Arbetarskyddsmyndigheten utövar tillsyn över lokala avtal på icke-organiserade arbetsplatser.

Paikallinen sopiminen laajenee ja työsuojeluviranomainen aloittaa sen valvonnan8.1.2025 08:01:53 EET | Tiedote

Paikallisen sopimisen mahdollisuudet laajenivat 1.1.2025 voimaantulleella lainsäädäntömuutoksella. Muutoksen myötä paikallinen sopiminen on mahdollista aiempaa laajemmin eri työpaikoilla riippumatta siitä, onko työnantaja järjestäytynyt tai onko henkilöstö valinnut itselleen työehtosopimuksessa tarkoitettua edustajaa. Lain siirtymäsäännöksen vuoksi järjestäytymätön työnantaja voi tehdä paikallisen sopimuksen vain sellaisen työehtosopimusten perusteella, joka on sovittu vuodenvaihteen jälkeen. Työsuojeluviranomainen valvoo paikallista sopimista järjestäytymättömillä työpaikoilla.

Fall från byggnader leder fortfarande till sjukskrivning och arbetsoförmåga – priset för arbetsgivaren är högt3.1.2025 10:58:12 EET | Pressmeddelande

I Finland inträffar årligen över 3 000 fallolyckor på arbetsplatserna. De medför betydande kostnader för arbetsgivarna och mänskligt lidande för arbetstagarna. Arbetsgivaren betalar tre gånger arbetstagarens lön för arbetstagarens frånvarodagar på grund av sjukdom.Därför har åtgärder mot fallrisken varit en tyngdpunkt vid arbetarskyddsmyndigheternas arbetsplatsinspektioner. År 2024 inspekterade arbetarskyddsmyndigheterna fallskydden vid cirka 1 700 byggarbetsplatser. ”Vi konstaterade en allvarlig fara för liv eller hälsa på 22 byggarbetsplatser”, berättar överinspektör Mikko Koivisto.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye