Recser Oy

Sähkötupakka on todellinen ympäristöriski – Käytettyjä vapeja löytyy luonnosta yhä enemmän

Jaa

Sähkötupakat eli vapet päätyvät yhä useammin roskana luontoon. Vapet ovat sähkölaitteita, jotka sisältävät pariston tai akun lisäksi nesteitä ja lasia. Käytetyt sähkötupakat ovat luontoon heitettyinä ympäristöriski, eivätkä ne kuulu edes sekajätteeseen, vaan ne täytyy kierrättää.

Mies pitelee kädessään luonnosta löydettyä sähkötupakkaroskaa
Teemu Oinio eli Roskapäivä-Eino kerää luonnosta roskia ja löytää yhä enemmän käytettyjä vapeja Teemu Oinio

– Vaperoskia löytyy luonnosta päivä päivältä enemmän. Monesti tulee vaikutelma, ettei sähkötupakoita ole edes yritetty viedä roskikseen: Ensin löytyy pahvinen pakkauslaatikko, sitten vähän matkan päästä muovinen kuori. Kyseessä on kuitenkin myrkyllinen roska ja todellinen ympäristöriski, joka ei kuuluisi edes sekajätteeseen, vaan tulisi kierrättää! Sosiaalisessa mediassa Roskapäivä-Einona tunnettu Teemu “Eino” Oinio sanoo. 

Oinio on kerännyt roskia luonnosta aktiivisesti noin 6,5 vuotta. Hänen mukaansa vaperoskat alkoivat lisääntyä luonnossa muutama vuosi sitten. Tämä liittyy suoraan sähkötupakan kasvaneeseen käyttöön. 

Sähkötupakan käyttö on noin kaksinkertaistunut nuorten keskuudessa parissa vuodessa. THL:n mukaan vuonna 2023 sähkötupakkaa käytti päivittäin tai satunnaisesti 16 prosenttia 14–20-vuotiaista. Vuonna 2021 vastaava luku oli kahdeksan prosenttia. 

Kierrätä vape oikein 

Käytetty sähkötupakkalaite tulee viedä sähkö- ja elektroniikkaromua vastaanottavaan myymälään tai alueelliseen keräyspisteeseen. 

– Vapet eivät missään nimessä kuulu luontoon, eivätkä edes sekajätteeseen. Sekajätteeseen heitettyinä ne voivat kolhiintua tai joutua puristuksiin, mikä voi herättää niiden sisältämät akut uudestaan henkiin ”zombiakkuna” aiheuttaen tulipalovaaran. Kierrättämällä sähkötupakat vältetään roskaaminen ja haitallisten aineiden joutuminen luontoon. Kierrätyksen kautta vapen sisältämät materiaalit saavat uuden elämän, mikä vähentää tarvetta louhimiseen ja ehtyvien luonnonvarojen hyödyntämiseen, sanoo Paristokierrätys eli Recser oy:n toimitusjohtaja Liisa-Marie Stenbäck

Sähkötupakoita on markkinoilla pääsääntöisesti kahdenlaisia: Pitkäkäyttöisiä ladattavia malleja ja halpoja kertakäyttöisiä.  

– Luonnosta löytyvät vaperoskat ovat näitä kertakäyttöisiä malleja. Kalliimpia laitteita ei niin vain heitetä pois. Esimerkiksi ainakin Isossa-Britanniassa, Belgiassa, Ranskassa ja Uudessa-Seelannissa käydään keskustelua siitä, että kertakäyttöiset nikotiinipitoiset sähkötupakat kiellettäisiin kokonaan, Oinio sanoo. 

– Luonnon ja vaperoskien kannalta kertakäyttöisten sähkötupakoiden kieltoa kannattaisi harkita Suomessakin, hän jatkaa. 

Oinio kannustaa kaikkia osallistumaan vaperoskatalkoisiin. Ensimmäistä koko Suomen kattavaa Roskapäivää vietetään 7.9.2024. 

Ensimmäistä koko Suomen kattavaa Roskapäivää vietetään lauantaina, 7.9.2024. Sosiaalisessa mediassa Roskapäivä-Eino on saanut alkunsa vuonna 2018. Roskapäivän päätapahtuma järjestetään Helsingissä Keskuspuiston “portilla” Urheilukadun ja Lääkärinkadun risteyksessä olevassa puistossa kello 11–15. Tarkemmat tiedot: https://www.roskapaiva.com/roskapaiva-2024/

_______

KAINALOJUTTU:  

Tiedätkö minne käytetty vape pitää viedä? 

Käytetyt sähkötupakkalaitteet lajitellaan pienten SER-jätteiden, eli sähkö- ja elektroniikkalaitteiden mukana. Ylijäänyt sähkötupakan neste lajitellaan vaarallisen jätteen keräykseen. 

Sähkötupakan neste 

  • Sivustolta www.kierratys.info (valitse vaarallinen jäte) löydät lähimmän keräyspisteen.  

Sähkötupakkalaite 

1.Isommat myymälät ja marketit 

  • Isommat myymälät ja marketit ottavat sähkötupakoita (sekä muita sähkö- ja elektroniikkalaitteita) toimitettaviksi kierrätykseen, vaikka niitä ei olisi ostettu heiltä. 

  • Kaupoissa kierrätyspiste on joko näkyvillä tai laitteet voi jättää myyjille.  

  • Kaupat ottavat tuotteet kierrätettäviksi maksutta. 

2.Alueelliset keräyspisteet 

  • Sivustolta www.kierratys.info (valitse sähkölaitteet) löydät eri puolella Suomea sijaitsevat keräyspisteet 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Mies pitää luonnosta löytämiään vapeja kädessä
Teemu Oinio eli Roskapäivä-Eino kerää luonnosta roskia ja löytää yhä enemmän käytettyjä vapeja
Teemu Oinio
Lataa
Luonnosta löydetty vaperoska miehen kädessä
Teemu Oinio eli Roskapäivä-Eino kerää luonnosta roskia ja löytää yhä enemmän vapeja
Teemu Oinio
Lataa
Viisi luonnosta löydettyä käytettyä sähkötupakkaa
Teemu Oinio eli Roskapäivä-Eino kerää luonnosta roskia ja löytää yhä enemmän käytettyjä vapeja
Teemu Oinio
Lataa
Mies pitelee kädessään luonnosta löydettyä sähkötupakkaroskaa
Teemu Oinio eli Roskapäivä-Eino kerää luonnosta roskia ja löytää yhä enemmän käytettyjä vapeja
Teemu Oinio
Lataa

Linkit

Tuottajayhteisö Recser Oy

Tuottajayhteisö Recser Oy organisoi paristokierrätystä Suomessa. Se on paristo- ja akkutuottajien vuonna 2008 perustama voittoa tavoittelematon organisaatio, jonka tehtävänä on huolehtia paristojen ja akkujen erilliskeräyksestä, esikäsittelystä, kierrätyksestä ja kierrätyksen edistämisestä Suomessa. Recser on vuoden 2024 Roskapäivän virallinen yhteistyökumppani.

Tuottajayhteisö Recserin logo

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Recser Oy

Suomalaiset Euroopan toiseksi parhaita akkujen ja paristojen kierrättäjiä, puolet jää kuitenkin kierrättämättä – Onko sinullakin ”älylaitemuseo” kotonasi?23.5.2024 06:00:00 EEST | Tiedote

Euroopan unionin uusimman jätetilaston (Eurostat) mukaan suomalaiset ovat toiseksi ahkerimpia paristojen ja pienakkujen kierrättäjiä Euroopassa, kun vertaillaan vuosittaisia asukaskohtaisia keräystuloksia. Puolet akuista ja paristoista jää kuitenkin meiltäkin kierrättämättä. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesista muistutetaan, että kotona laatikoissa ja varastoissa lojuvat akut ja paristot ovat tulipaloriski, jos ne heräävät “zombiakkuina” eloon.

Löytyykö kotoasi tätä näkymätöntä elektroniikkajätettä? - “Nämä tulipalot ovat kuumia ja räyhäkkäitä”2.11.2023 07:00:00 EET | Tiedote

Suomessa myydyistä paristoista ja akuista vain puolet päätyy kierrätykseen, vaikka Paristokierrätyksen tutkimuksessa yhdeksän kymmenestä suomalaisesta kertoi kierrättävänsä paristot ja akut. Osasta paristoista ja akuista on tullut siis “näkymättömiä”, sellaisia mitä emme huomaa esimerkiksi laitteen sisällä. Kotona lojuvat käytetyt paristot ja akut ovat iso tulipalopariski.

Vaara piilee, jos et lajittele akkuja oikein – Katso, miten zombiakku räjähtää17.10.2023 10:26:43 EEST | Tiedote

Väärin lajitellut akut aiheuttavat Suomessa vuosittain kymmeniä räjähdysmäisiä tulipaloja jätehuollon eri vaiheissa. Käytöstä poistettu litiumioniakku voi herätä väärän jätteen sekaan jouduttuaan ja vahingoituttuaan uudestaan henkiin ”zombiakkuna” ja syttyä räjähtäen palamaan. YouTubesta tuttu Hydraulic Press Channel puristi ja räjäytti eilen litiumioniakkuja turvallisissa olosuhteissa Orimattilassa sijaitsevalla sorakuopalla ja demonstroi väärin lajitellun litiumioniakun räjähdysalttiutta. Katso videolta, miten litiumioniakut räjähtävät.

Kutsu medialle: Tervetuloa seuraamaan paikan päälle, kuinka zombiakku räjähtää10.10.2023 12:43:44 EEST | Kutsu

Akkujen ja paristojen kierrätyksestä Suomessa vastaava tuottajayhteisö Recser Oy eli Paristokierrätys järjestää kumppaneidensa kanssa Orimattilassa sorakuopalla demonstraation, mitä akuille voi tapahtua, jos niitä ei lajitella oikein. Räjähdysdemonstraatio järjestetään maanantaina 16.10. klo 11.00 alkaen. Toimituksenne edustaja on tervetullut paikalle seuraamaan tilaisuutta.

Paristokierrätyksen kysely paljastaa: Iäkkäimmät innokkaimpia paristojen ja akkujen kierrättäjiä4.10.2023 08:46:00 EEST | Tiedote

Recser Oy:n eli Paristokierrätyksen tutkimus paljastaa, että iäkkäät ihmiset ovat innokkaimpia paristojen ja akkujen kierrättäjiä. Tutkimuksen mukaan suomalaiset kierrättävät paristoja hyvin, mutta akkujen kierrätyksessä olisi vielä petrattavaa. Esteiksi akkujen ja paristojen kierrätykselle tutkimuksessa mainitaan useimmiten laiskuus, välinpitämättömyys ja tiedon puute.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye