EU-asetus muuttaa akkualan lakisääteisiä vaatimuksia - Paristokierrätys Recser laajenee suurten teollisuusakkujen tuottajavastuujärjestelmäksi
Paristojen ja pienakkujen tuottajayhteisö Recser laajenee. Neljä suurten teollisuusakkujen toimijaa - Avant Power Ylöjärveltä, Cactos Kempeleestä, Enico Tampereelta ja Merus Power Ylöjärveltä - liittyi helmikuussa Recserin omistajiksi.
Taustalla on EU:n akkuasetus, jonka myötä myös suurten teollisuusakkujen toimijat ovat velvoitettuja hoitamaan tuotteidensa kierrätyksen kokonaisvaltaisesti ja yhteisvastuullisesti elokuusta 2025 alkaen. Yrityksen on oltava yhteisvastuussa mukana, jotta se ylipäätään voi asettaa akkuja markkinoille. Luonnos hallituksen esitykseksi akkuasetusta täydentävien säännösten lisäämisestä jätelakiin annettiin lausunnoille tämän viikon maanantaina 3.3.2025.

- Akkuasetuksen täytäntöönpanon kannalta tärkeimmät jätelain muutosehdotukset liittyvät tuottajavastuun sääntelyyn, sanoo Recserin toimitusjohtaja Liisa-Marie Stenbäck.
-Nyt kun omistajapohja on kunnossa, lähdemme yhteistyössä laajentamaan tuottajavastuujärjestelmää uusien vaatimusten mukaisesti eli luomaan vastaanottovalmiutta sekä kuljetus- ja kierrätyspalveluita myös käytöstä poistetuille suurille teollisuusakuille, Stenbäck jatkaa tyytyväisenä tilanteen ratkaisuun.
Akkualan yritysten järjestäytymistarpeen taustalla on EU:n uusi akkuasetus, joka tuli voimaan elokuussa 2023. Se vaatii yhteisvastuullista tuottajavastuuta kierrättämisestä kaikille akkuluokille elokuusta 2025 alkaen.
Neljä suurten teollisuusakkujen toimijaa - Avant Power, Cactos, Enico ja Merus Power - liittyi helmikuussa Recserin omistajiksi. Osakkaiksi tulleet yritykset mahdollistavat nyt uuden tuottajavastuujärjestelmän luomisen osaksi Recserin nykyistä järjestelmää sellaisille yli 25 kiloisille teollisuusakuille, jotka eivät ole lyijypohjaisia. Lyijyakuille ja muille akkuluokille vastaavat järjestelmät ovat Suomessa jo olemassa.
Uusi omistajayritys Cactos pitää yhdessä tekemistä järkevänä tapana tuottajavastuun hoitamiseksi.
-Monet asiat tehdään meillä itse, mutta tämä on järkevää tehdä yhdessä muiden tuottajien kanssa. Recser on tuottajien perustama ja omistama yhteisö, joka tulee sitten tämän tuottajavastuun hoitamaan, sanoo Cactoksen operatiivinen johtaja Veli-Erkki Ruotsalainen.
Teollisuusakkuja ovat esimerkiksi ajovoima-akut, joita käytetään rautatie-, vesi- ja ilmakuljetusajoneuvoissa. Niitä ovat lisäksi liikkuvien työkoneiden ajovoima-akut sekä viestintäverkoissa, maataloustoiminnassa tai sähköenergian tuotannossa ja jakelussa käytettävät akut.
Tavoitteena kiertotalouden edistäminen
Tuottajavastuun mukaisesti akkujen ja paristojen markkinoille saattajien on huolehdittava jätehuollosta ja kierrätyksestä niiden elinkaaren lopussa sekä otettava kierrätettävyys huomioon jo tuotesuunnittelussa. Akkuasetuksen mukaan tuottajavastuun on oltava hoidettu ennen tuotteiden myyntiä Suomen markkinoilla, ja sen kustannukset on siirrettävä tuotteiden hintoihin jo myyntihetkellä.
Edellä mainittujen vaatimusten takia merkittävin asetuksen myötä kansalliseen jätelakiin tehtävä muutos koskee teollisuusakkuja, joiden tuottajavastuu siirtyy yksilöllisestä vastuusta kollektiiviseksi. Jatkossa kaikille teollisuusakuille on perustettava valtakunnallinen, yhteisvastuullinen keräysjärjestelmä riippumatta siitä, milloin ne on saatettu markkinoille.
Akkuasetus tavoittelee vaatimuksillaan kiertotalouden edistämistä, sisämarkkinoiden toiminnan vahvistamista sekä paristojen ja akkujen aiheuttamien ympäristö- ja sosiaalisten vaikutusten vähentämistä.
Uusista omistajista Merus Poweria edustavan Risto Laakson mukaan kyse ei kuitenkaan ole vain lain vaatimusten noudattamisesta. Asiakkaat ovat hänen mukaansa erittäin kiinnostuneita vastuullisuudesta. Tuotteiden elinkaaren loppupään kierrätyksen on siis oltava kunnossa.
- Isojen investoijien kohdalla puhutaan EU-taksonomiasta ja vihreästä siirtymästä. Taksonomia määrittää paljon sitä, minkälaisiin investointeihin on mahdollista saada tukea tai edullista rahoitusta.
Laakso on Merus Powerin ympäristö-, työturvallisuus ja vastuullisuuspäällikkö.
Yrityksen tuottajavastuu hoidetaan liittymällä tuottajayhteisöön
Suomessa yritysten on hoidettava tuottajavastuunsa liittymällä tuottajayhteisöön. Yhteisöt ovat tuottajien itsensä perustamia voittoa tavoittelemattomia organisaatioita, jotka organisoivat käytöstä poistettujen paristojen ja akkujen keräyksen ja kierrätyksen sekä muut tuottajavastuuvelvoitteet jäsentensä puolesta.
Suomen Autokierrätys Oy huolehtii sähköajoneuvojen ajovoima-akuista ja Akkukierrätys Pb Oy lyijypohjaisista ajoneuvo- ja teollisuusakuista. Recser Oy ja ERP Finland ry ovat tähän asti olleet vastuussa alle 25 kiloisista paristoista ja akuista.
Recserin laajentumisen myötä kaikkien eri akkuluokkien - nyt siis myös suurien teollisuusakkujen - tuottajayrityksille löytyy sopiva tuottajayhteisö.
Uusi omistajayritys Enico näkee tuottajayhteisöön kuulumisen tehokkaimpana tapana huolehtia yrityksen vastuista.
-Akkuasetus sanoo, että kierrätysvastuu on hoidettava, mutta se nyt toki on muutenkin vastuullisen yrityksen intresseissä. Olemme pieni kasvuyritys, ei oikein nähty järkevänä, että me itse alkaisimme tekemään, sanoo Enicon operatiivinen johtaja Anna Prusi.
Jos paristot ja akut liittyvät yrityksen toimintaan, on tärkeää tarkistaa akkuasetuksen lainsäädäntöön tuomat muutokset. Esimerkiksi tuottajan määritelmän laajentuminen on tuonut kokonaan uusia yrityksiä tuottajavastuun piiriin.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Liisa-Marie StenbäcktoimitusjohtajaRecser Oy
Puh:010 249 1704liisa-marie.stenback@recser.fiAnna PrusiOperatiivinen johtaja - Enico Oy
anna.prusi@enico.fiRisto LaaksoYmpäristö-, työturvallisuus ja vastuullisuuspäällikkö - Merus Power Oyj
risto.laakso@meruspower.comVeli-Erkki RuotsalainenOperatiivinen johtaja - Cactos Oy
veli-erkki@cactos.fiKuvat
Linkit
Tuottajayhteisö Recser Oy
Tuottajayhteisö Recser Oy organisoi paristokierrätystä Suomessa. Se on paristo- ja akkutuottajien vuonna 2008 perustama voittoa tavoittelematon organisaatio, jonka tehtävänä on huolehtia paristojen ja akkujen erilliskeräyksestä, esikäsittelystä, kierrätyksestä ja kierrätyksen edistämisestä Suomessa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Recser Oy
Sähkötupakka on todellinen ympäristöriski – Käytettyjä vapeja löytyy luonnosta yhä enemmän5.9.2024 07:00:00 EEST | Tiedote
Sähkötupakat eli vapet päätyvät yhä useammin roskana luontoon. Vapet ovat sähkölaitteita, jotka sisältävät pariston tai akun lisäksi nesteitä ja lasia. Käytetyt sähkötupakat ovat luontoon heitettyinä ympäristöriski, eivätkä ne kuulu edes sekajätteeseen, vaan ne täytyy kierrättää.
Suomalaiset Euroopan toiseksi parhaita akkujen ja paristojen kierrättäjiä, puolet jää kuitenkin kierrättämättä – Onko sinullakin ”älylaitemuseo” kotonasi?23.5.2024 06:00:00 EEST | Tiedote
Euroopan unionin uusimman jätetilaston (Eurostat) mukaan suomalaiset ovat toiseksi ahkerimpia paristojen ja pienakkujen kierrättäjiä Euroopassa, kun vertaillaan vuosittaisia asukaskohtaisia keräystuloksia. Puolet akuista ja paristoista jää kuitenkin meiltäkin kierrättämättä. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesista muistutetaan, että kotona laatikoissa ja varastoissa lojuvat akut ja paristot ovat tulipaloriski, jos ne heräävät “zombiakkuina” eloon.
Löytyykö kotoasi tätä näkymätöntä elektroniikkajätettä? - “Nämä tulipalot ovat kuumia ja räyhäkkäitä”2.11.2023 07:00:00 EET | Tiedote
Suomessa myydyistä paristoista ja akuista vain puolet päätyy kierrätykseen, vaikka Paristokierrätyksen tutkimuksessa yhdeksän kymmenestä suomalaisesta kertoi kierrättävänsä paristot ja akut. Osasta paristoista ja akuista on tullut siis “näkymättömiä”, sellaisia mitä emme huomaa esimerkiksi laitteen sisällä. Kotona lojuvat käytetyt paristot ja akut ovat iso tulipalopariski.
Vaara piilee, jos et lajittele akkuja oikein – Katso, miten zombiakku räjähtää17.10.2023 10:26:43 EEST | Tiedote
Väärin lajitellut akut aiheuttavat Suomessa vuosittain kymmeniä räjähdysmäisiä tulipaloja jätehuollon eri vaiheissa. Käytöstä poistettu litiumioniakku voi herätä väärän jätteen sekaan jouduttuaan ja vahingoituttuaan uudestaan henkiin ”zombiakkuna” ja syttyä räjähtäen palamaan. YouTubesta tuttu Hydraulic Press Channel puristi ja räjäytti eilen litiumioniakkuja turvallisissa olosuhteissa Orimattilassa sijaitsevalla sorakuopalla ja demonstroi väärin lajitellun litiumioniakun räjähdysalttiutta. Katso videolta, miten litiumioniakut räjähtävät.
Kutsu medialle: Tervetuloa seuraamaan paikan päälle, kuinka zombiakku räjähtää10.10.2023 12:43:44 EEST | Kutsu
Akkujen ja paristojen kierrätyksestä Suomessa vastaava tuottajayhteisö Recser Oy eli Paristokierrätys järjestää kumppaneidensa kanssa Orimattilassa sorakuopalla demonstraation, mitä akuille voi tapahtua, jos niitä ei lajitella oikein. Räjähdysdemonstraatio järjestetään maanantaina 16.10. klo 11.00 alkaen. Toimituksenne edustaja on tervetullut paikalle seuraamaan tilaisuutta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme