Teos-kustantamo

Tiina Taipale kirjoitti esikoisromaanin synteettisistä kumppaneista, jollainen meillä kaikilla saattaa tulevaisuudessa olla

Jaa

Tiina Taipaleen romaani Nukketeatteri on arvosteluvapaa 5.9. Kirja sijoittuu tulevaisuuteen, jossa ihmistenkaltaiset seuralaisrobotit ovat osalle ihmisistä jo arkipäivää. Kirja herättää kysymyksiä omistamisesta, tasa-arvosta ja sukupuolirooleista.

Tiina Taipale
Tiina Taipale Juho Sallinen

Selatessaan muutama vuosi sitten Instagramia, Tiina Taipale törmäsi kuviin oikeaa ihmistä muistuttavista raiskausnukeista. Pienellä googlailulla hän sai selville, että raiskausnuket ovat yksi realististen seksinukkejen alalaji. Samalla kävi ilmi, että seksinukeille kehitetään kovaa vauhtia tekoälyominaisuuksia ja kykyä reagoida ja liikkua. 

Seksirobottien kehitys herätti kiivasta keskustelua puolesta ja vastaan. Osa kommentoijista pelkäsi älykkäiden seksinukkejen pilaavan ihmisten välisen seksin ja aidon läheisyyden. Puolustajien mukaan nuket vähentäisivät yksinäisyyttä ja ehkäisisivät naisiin kohdistuvia seksuaalirikoksia. Joidenkin kommentoijien mukaan erilaiset seksinuket ovat jo nyt tärkeitä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöille. 

Taipale itse kiinnitti huomiota siihen, miltä nuket näyttivät – äärimmäisen stereotyyppisiltä mieskatseen luomilta ihannenaisilta.

Aihe ei jättänyt Taipaletta rauhaan. Torstaina 5.9. ilmestyy hänen esikoisromaaninsa Nukketeatteri, jonka keskiössä ovat ihmisenkaltaiset seuralaisrobotit.

Romaani kertoo Oskarista, joka elää ylellisessä asunnossaan kahden synteettisen kumppaninsa, Penelopen ja Suen, kanssa. 

Eräänä päivänä Penelope saa huoneeseensa vieraan, joka ei haluakaan koskettaa vaan kuunnella. Joten Penelope kertoo: synteettisten kumppaneiden kehitystyöstä ja salaisista nukketeattereista maapallon rikkaimmille. Niissä kuvitellut tarinat ja mennyt aika heräävät eloon ja kielletyinkin fantasia on sallittu.

Teosta kirjoittaessaan Taipale tutustui seuralaisrobottien kehitykseen ja törmäsi väitteeseen, jonka mukaan viimeistään 2050-luvulla meillä kaikilla on oma synteettinen seuralainen. Teknologinen kehitys on nopeaa, mutta kuka seksirobotteja kehittää ja kenelle? Aiheeseen liittyvät tiiviisti omistamisen, tasa-arvon ja sukupuolen kysymykset.

"Käsitykseni mukaan ainakin tällä hetkellä seksirobotteja kehittävät lähinnä miehet miesten tarpeisiin", Taipale miettii.

Nukketeatterissa kaiken tavoitteena on ei sen vähempää kuin parempi maailma. Mutta mikä on sen hinta?

Tiina Taipale on helsinkiläinen esikoiskirjailija, joka työskentelee kestävän kehityksen asiantuntijana. Lisäksi hän suorittaa jatko-opintoja Aalto-yliopistossa aiheenaan työelämä ympäristökriisien aikakaudella. Kirjoittajana häntä kiinnostavat tilanteet ja kohtaamiset, jotka pakottavat näkemään maailman uudella tavalla.

Nukketeatteri on arvosteluvapaa torstaina 5.9.

Lisätiedot, haastattelupyynnöt ja arvostelukappaleet: silja.massa@teos.fi, +358 40 708 1323

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tiina Taipale
Tiina Taipale
Juho Sallinen
Lataa
Nukketeatteri
Nukketeatteri
Lataa

Linkit

Vuonna 2003 perustettu Teos julkaisee laadukasta suomenkielistä kirjallisuutta romaaneista tietokirjoihin ja runoista lastenkirjoihin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Teos-kustantamo

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye