SDP EDUSKUNTA

SDP:n Eloranta: Purran kylmät sakset iskevät suomalaisuuden ytimeen

Jaa

SDP:n kansanedustaja sivistysvaliokunnan jäsen Eeva-Johanna Eloranta pitää hallituksen päättämiä kulttuurileikkauksia tuhoisana suomalaiselle kulttuurille ja samalla kulttuuri- ja luovien alojen kasvupotentiaali jää hyödyntämättä.

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

Hallitus päätti budjettiriihessään leikata kulttuurista 17,4 miljoonaa euroa valtionavustuksia. Tämä on valtaisa summa, peräti 11 prosenttia pienestä kulttuurin budjetista. SDP:n kansanedustaja sivistysvaliokunnan jäsen Eeva-Johanna Eloranta pitää hallituksen päättämiä kulttuurileikkauksia tuhoisana suomalaiselle kulttuurille ja samalla kulttuuri- ja luovien alojen kasvupotentiaali jää hyödyntämättä.

– Meidän suomalaisen kansallisen identiteettimme perustana on suomen kieli ja suomalainen kulttuuri, joka samalla luo hyvän elämän edellytyksiä kaikenikäisille. Hallituksen nyt päättämät kulttuurileikkaukset tulevat olemaan tuhoisia suomalaisuudelle, suomalaiselle kulttuurille ja koko luovien alojen sektorille. Leikkauksien seurauksina kulttuurilaitoksia suljetaan, näyttelijöitä irtisanotaan, esittävän taiteen ryhmiä joudutaan lakkauttamaan, museoita joudutaan sulkemaan, lippujen hinnat nousevat, ihmisiä jää työttömäksi ja yhä harvempi suomalainen pääsee kokemaan kulttuuria. Leikkaukset tulevat tarkoittamaan noin 136 000 ihmistä työllistävällä alalla tuhansia menetettyjä työpaikkoja. Samalla hallitus heittää hukkaan yhden keinon talouskasvun luomiseksi. On nimittäin arvioitu, että yksi valtion kulttuuriin sijoittama euro luo jopa kymmenen euron hyödyn taloudelle, sillä kulttuuri vahvistaa työllisyyttä, luo uusia innovaatioita ja tuo aluetaloudellista vaikuttavuutta, Eloranta toteaa

– Jos onnistuisimme nostamaan kulttuurialan osuuden bruttokansantuotteesta EU:n keskitasolle olisi luotu arvonlisä Suomen taloudelle jopa 2,5 miljardia euroa. Tämä tarkoittaisi tuhansia uusia työpaikkoja ja miljoonia lisää verotuottoja. Hallituksen tulisi leikkauksien sijaan pyrkiä realisoimaan alalla oleva valtava kasvupotentiaali, Eloranta vaatii.

Elorannalla on esittää hallitukselle myös yksi keino kulttuuriin kohdistuvien leikkauksien välttämiseksi. Hän neuvoo hallitusta nopeuttamaan suunnittelemaansa yksityisen kopioinnin hyvityksen uudistusta.

– Yksi keino kovien leikkauksien välttämiseksi olisi kiirehtiä hallituksen yksityisen kopioinnin hyvityksen uudistusta. Tämä vapauttaisi valtion budjetista 11 miljoonaa euroa vuosittain, jonka voisi käyttää kulttuurialaan kohdistuvien leikkausten osittaiseen perumiseen. Tämä olisi yksi helppo keino välttää ainakin osa luovien alojen näivettäviltä leikkauksilta ja samalla taata alan ammattilaisille vihdoin oikeudenmukainen hyvitys teosten kopioinnista, Eloranta sanoo.

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Joona Räsänen: Valtio velkaantuu ennätysvauhtia, mutta hallituksella on silti varaa kaverikapitalismiin3.9.2024 19:58:28 EEST | Tiedote

- Valtio velkaantuu ensi vuonnakin yli 12 miljardia euroa, mutta hallituksen mielestä Suomella on edelleen varaa hyvätuloisia suosivaan kaverikapitalismiin, sanoo kansanedustaja ja valtiovaranvaliokunnan vastaava Joona Räsänen (sd). Hyvätuloiset jatkavat hallituksen erityssuojelussa, samalla kun talouden tasapainotuksen taakka kaadetaan pienituloisten harteille.

SDP:n Riitta Mäkinen: Hallituksen Kela-korvausmalli on täysin epäonnistunut3.9.2024 15:18:40 EEST | Tiedote

Hallitus on valmistellut Kela-korvausmallia hoitojonojen purkamiseksi. Lääkäriliitto tuomitsi mallin eilen kovin sanoin, todeten ettei Kela-korvauksen nosto ole saavuttanut sille asetettuja tavoitteita ja uuteen korvausmalliin esitetty lähetekäytäntö, jossa useimpien erikoisalojen asiakkaat saavat korvausta vain yleislääkärin lähetteellä, tuottaa vain lisää kustannuksia yksityislääkärien asiakkaille ja saattaa pahentaa julkisen perusterveydenhuollon lääkäripulaa. – Hallitus nosti yksityislääkäreiden Kela-korvausta 8 eurosta 30 euroon eli 2,6-kertaiseksi hoitojonojen lyhentämiseksi. Rahaa kului tammi-heinäkuussa yli 31 miljoonaa enemmän kuin edellisenä vuonna samalla ajanjaksolla, kasvua lääkärikäyneissä oli vain 0,7 %. Tuen korotukset näyttävät siirtyneen suoraan toimistomaksuihin. Hallituksen panostukset valuvat suoraan yksityisille terveysjäteille ilman konkreettista muutosta itse ongelmaan, toteaa kansanedustaja Riitta Mäkinen (sd). Ylen eilen haastattelemat asiantuntijat pitivät tu

SDP:n Eemeli Peltonen: Hallitus sahaa omaa oksaansa Verohallinnon jättisäästöillä3.9.2024 14:55:05 EEST | Tiedote

Kansanedustaja, SDP:n hallintovaliokuntavastaava Eemeli Peltonen pitää pääministeri Orpon hallituksen Verohallintoon kohdistamia säästöjä lyhytnäköisinä ja vahingollisina. Verohallinto ilmoitti tänään käynnistävänsä yt-prosessin, jonka tavoitteena on vähentää jopa 200 henkilöä Verohallinnon palveluksesta. Syynä on hallituksen sille langettamat tuottavuus- ja toimintamenosäästöt.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye