Diakonissalaitos

Selvitys: Hyvä työyhteisö pitää vammaistyön ammattilaiset alalla

Jaa

Vammaisalan veto- ja pitovoimaa vahvistaa työkulttuuri, joka mahdollistaa työntekijän vahvuuksien hyödyntämisen, työyhteisöön kuulumisen tunteen sekä iloa, osallisuutta ja kielen oppimista edistävän asiakastyön. Alan ammattilaisten ja opiskelijoiden tapa puhua työstään toimii vastavoimana sosiaali- ja terveysalan negatiivissävytteiselle uutisoinnille.

Sami Siilin Photography

Tiedot käyvät ilmi Diakonissalaitoksen Uudistuva ja moninainen vammaistyö Uudellamaalla -hankkeelle toteuttamasta alkukartoituksesta, jossa hyödynnettiin vammaisalan ammattilaisille suunnattua sähköistä anonyymikyselyä sekä vammaisalan asumisyksiköiden työntekijöiden ryhmähaastatteluja. Tiedonkeruuta toteutettiin myös eri tutkintojen opiskelijoiden ryhmähaastatteluissa. Sähköiseen kyselyyn vastasi huimat 457 ammattilaista. Tämä kertonee, että ammattilaiset haluavat puhua työstään ja sen merkityksestä sekä yksilön elämän että yhteiskunnan näkökulmasta. Haastatteluihin osallistui yhteensä 31 vammaisalan ammattilaista ja 36 opiskelijaa. Haastattelut toteutettiin yhteistyössä Rinnekotien sekä Suomen Diakoniaopiston kanssa.

Tutustu alkukartoitukseen tästä: Uudistuva ja moninainen vammaistyö Uudellamaalla -hankkeen alkukartoitus (.pdf)

Sähköisen kyselyn mukaan vammaisalalle hakeutumisen keskeisimpiä syitä ovat kiinnostus työskennellä juuri vammaisten henkilöiden kanssa (56 % vastauksista) sekä positiiviset harjoittelukokemukset (38 % vastauksista) kyselyn vastaajien valitessa 1–3 vaihtoehtoa. Työhön sitoutumista puolestaan lisäävät erityisesti mahdollisuus hyödyntää omia vahvuuksia (48 % vastauksista), hyvä työyhteisö (47 % vastauksista) sekä ammatillisen kehittymisen mahdollisuudet (43 % vastauksista) kyselyn vastaajien valitessa 1–5 vaihtoehtoa.

Toisaalta vammaisalan palveluyksiköiden henkilökunnan ryhmähaastatteluissa käytyjen keskustelujen perusteella oman persoonan ja osaamisen tuomista osaksi laadukasta asiakastyötä pidetään työn tekemisen lähtökohtana, eikä niitä edes rohjeta nimetä näkyvästi omiksi vahvuuksiksi. Tähän tarvitaan rakenteita.

Työyhteisön merkitys on palkkaakin tärkeämpi

Vammaisalan palveluyksiköiden henkilökunta pohti haastattelussa, että työyhteisön merkitys voi olla joissain tilanteissa jopa palkkaa tärkeämpi pitovoimatekijä. Hyvä työilmapiiri vetää mukaansa uudet työntekijät ja opiskelijat ensimmäisestä työpäivästä lähtien ja vahvistaa myös kykyä luoda ratkaisukeskeisesti yhteisiä tapoja toimia tiimin erilaisista taustoista huolimatta. Opiskelijat arvioivat samoin, että onnistunut harjoittelu perustuu ennen kaikkea hyvään ja kannustavaan yhteistyöhön harjoittelupaikan henkilöstön kanssa. Porukkaan kuulumisen kokemus luo uskallusta harjoitella myös suomen kieltä sekä työkavereilta että asiakkailta kieltä oppimalla. Tämä positiivinen vire leviää työyhteisössä ja heijastuu suoraan vammaisten henkilöiden elämänlaatuun.

”Toivomme, että tämä raportti on mahdollisimman paljon siihen arvokkaan panoksensa antaneiden ammattilaisten sekä kohtaamiemme opiskelijoiden näköinen. Ehkä se jopa rohkaisee hakeutumaan ensimmäiseen vammaisalan työpaikkaan. Haastamme myös muut toimijat hyödyntämään tämän alkukartoituksen antia”, alkukartoituksen tekijät Johanna Siitonen ja Heli Sutinen Diakonissalaitokselta kannustavat.

Uudistuva ja moninainen vammaistyö Uudellamaalla -hankkeen tavoitteena on lisätä vammaisalan vetovoimaa, työssä viihtymistä ja työyhteisöjen monimuotoisuutta työelämän ja koulutuksen rakenteita kehittämällä.  Hankkeessa muotoillaan uusia ratkaisuja vammaisalan veto- ja pitovoiman vahvistamiseksi. Yhteiskehittämiseen on kutsuttu mukaan vammaistyön yhteisöjä ja opiskelijoita.  Yhteishanketta (2023–2026) koordinoi päätoteuttaja Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak). Hankkeen osatoteuttajat ovat Diakonissalaitos, Kirkkopalvelut ry:n STEP-koulutus, Tukena-säätiö ja Suomen Diakoniaopisto.  

Hanke on Euroopan unionin osarahoittama.

Lisätietoja hankkeesta ja sen etenemisestä julkaistaan hankkeen verkkosivuilla sekä toteuttajien sosiaalisen median kanavissa. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

projektipäällikkö Johanna Siitonen
johanna.siitonen@hdl.fi
050 311 0829

koordinaattori Heli Sutinen
heli.sutinen@hdl.fi
050 323 1553

Jenni SarolahtiViestintäpäällikkö

Diakonissalaitoksen yleishyödyllinen toiminta (mm. nuoret, etsivä katutyö, paperittomat, kidutettujen kuntoutus, Itä-Euroopan liikkuva väestö, kansalaistoiminta)

Puh:+358 50 372 0828jenni.sarolahti@hdl.fi

Kuvat

Sami Siilin Photography
Lataa

Diakonissalaitos tekee työtä ihmisarvoisen elämän puolesta

Säätiön yleishyödyllisen toiminnan avulla tuetaan kaikkein haavoittuvammassa asemassa olevia. Säätiön omistama yhteiskunnallinen yritys Rinnekodit tarjoaa vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluja erityistä tukea tarvitseville ihmisille. Lisäksi Diakonissalaitos on mukana koulutustoiminnassa. Yhdessä säätiökonsernin eri toimialat rakentavat oikeudenmukaisempaa yhteiskuntaa.  Diakonissalaitos on vastuullinen työpaikka 3 400 ammattilaiselle, jotka tekevät työtä sydän mukana. Kaiken toiminnan keskiössä on ihminen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos

Diakonissalaitoksen Nuorten ohjelma teki tilaa erilaisille nuorten äänille yhteiskunnassa9.12.2024 11:30:00 EET | Tiedote

Diakonissalaitoksen Nuorten ohjelma kehitti uusia tapoja vahvistaa haavoittuvassa asemassa olevien nuorten ääntä yhteiskunnassa. Tutkijoiden mukaan ohjelmassa mukana olleiden nuorten hyvinvointi kasvoi osallisuuden myötä. ”Olen oppinut, että muutosta on oikeasti mahdollista tehdä, ja meidän nuorten kokemuksilla on merkitystä”, sanoo ohjelmassa mukana ollut 22-vuotias Mila Nikkanen.

Nuorten huumekuolemat kaksinkertaistuivat – nyt on aika herätä!29.11.2024 17:19:18 EET | Blogi

Eilen julkaistut Tilastokeskuksen kuolemansyytilastot vuodelta 2023 ovat karua luettavaa. Huumeisiin kuolleita oli ennätyksellisen paljon, ja nuorten huumekuolemat lähes kaksinkertaistuivat vuonna 2023. Huumeet olivat joka neljännen 15–24-vuotiaana menehtyneen kuolinsyy. ”Nyt on viimein aika herätä ja ratkaista nuorten yhä paheneva huumeongelma. Keinoja on”, kirjoittavat Robert Koski ja Jarmo Kantonen.

Tervetuloa Näkymättömät-ohjelman kutsuvierastilaisuuteen 19.11. klo 16!7.11.2024 12:11:15 EET | Kutsu

Näkymättömät-ohjelma tuottaa tietoa ja ymmärrystä ilmiöistä, jotka jäävät yhteiskunnallisessa keskustelussa usein näkymättömiin. Lämpimästi tervetuloa Näkymättömät-ohjelman ensimmäisen vuoden huipentavaan iltatilaisuuteemme tiistaina 19.11. klo 16! Illan aikana kerromme tekemästämme työstä ja rakennamme yhteistyötä tuleville vuosille. Illan aikana on mahdollista myös haastatella Näkymättömät-ohjelman koordinaatiotiimin ja hankkeiden työntekijöitä.

Asunnottomuustyön asiantuntijat huolissaan: asunnottomuus uhkaa yhä useampaa16.10.2024 11:00:00 EEST | Tiedote

Asunnottomien yötä vietetään torstaina 17.10. Suomessa asunnottomuus on vähentynyt jo vuosia pitkälti Asunto ensin -mallin ansiosta. Asunnottomuustyötä tekevät näkevät kuitenkin toisen todellisuuden, jossa yhä useampi nuori, mielenterveyskuntoutuja ja maahanmuuttajataustainen henkilö kasvaa kiinni katukulttuuriin ja päätyy asunnottomuuteen. Kaikki heistä eivät näy virallisissa tilastoissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye