Oulun yliopisto

Oulu Mining School 10 vuotta – juhlaviikko 16.–20.9. kokoaa kaivannaisalan Ouluun pohtimaan yhteistyön lisäämistä Pohjois- ja Itä-Suomessa – yleisölle luentoja ja avoimet ovet minirikastamoon

Jaa

Kaivostoiminnan tutkimuksen ja koulutuksen merkitys on korostunut viime vuosina merkittävästi vihreän siirtymän kasvavien raaka-ainetarpeiden, ja Suomessa meneillään olevan malminetsintäbuumin myötä. Oulun yliopiston teknillisen tiedekunnan kaivannaisalan tutkimusyksikkö järjestää menestyksekkään kymmenvuotisen kaivannaisalan tutkimuksen ja koulutuksen kunniaksi Oulun Mining School -gaalaviikon 16.–20.9.2024.

Tutkija Ari Isokangas Oulu Mining Schoolissa, kuva Mikko Törmänen.
Tutkija Ari Isokangas Oulu Mining Schoolissa, kuva Mikko Törmänen.

Keskeinen osa juhlaviikkoa on kansainvälinen konferenssi Oulu Mining Summit 19.–20.9., joka on yhteinen keskustelufoorumi kaivannaisalan yrityksille, yliopistoille ja tutkimuslaitoksille.

Teemana on "Vaikuttavuutta, verkostoitumista ja koulutusta - Itä- ja Pohjois-Suomen kaivannaisalan yhteistyön lisäämiseen". Erityistä huomiota kiinnitetään kansalliseen mineraalistrategiaan ja sen jalkauttamiseen maakunnissa. Itä- ja Pohjois-Suomi ovat yksi Euroopan tärkeimmistä kaivannaisalueista, ja toimiala on merkittävä elinkeino alueella. Vihreän siirtymän tavoitteiden, kriittisten mineraalien omavaraisuuden nostaminen ja geopoliittinen epävarmuus koskettavat laajasti myös Suomea. Yhteistyön lisääminen alan toimijoiden välillä on siksi entistä tärkeämpää, joten mahdollisuuksia ja haasteita avataan Oulu Mining Summitissa.

Puheenvuoroja kuullaan Oulun yliopiston professorien lisäksi Pohjois-Pohjanmaan liitolta, Geologian tutkimuskeskuskelta ja alan kansainvälisiltä yrityksiltä, katso ohjelma

Kaikille avointen ja maksuttomien yleisöluentojen ma 16. ja ti 17.9. klo 15–17 aiheina ovat kriittiset raakamateriaalit ja sosiaalinen lupa toimia. Ke 18.9 klo 14–17 yleisölle on avoimet ovet ja opastettu kierros tutkimusyksikön monipuoliseen tutkimuskeskukseen, jossa on myös ainutlaatuinen pienimuotoinen rikastuslaitos tulevaisuuden osaajien koulutukseen ja alan tutkimus- ja tuotekehitykseen. Tervetuloa, lue lisää.

Suomalaiseen kestävään kaivososaamiseen luotetaan kansainvälisesti

Oulu Mining School (OMS) kattaa kaikki kaivannaisalan keskeiset tieteenalat geotieteissä, geofysiikassa, kaivostekniikassa ja mineraalien jalostuksessa ja tarjoaa Suomen ainoan kaivannaisalan koulutusohjelman.

Professori Juha Lunkka kertoo OMS:n perustamisvaiheista:” Luonnontieteissä tai insinöörikoulutuksessa ei ollut kaivosalalle suuntautuvaa koulutusta. Kun kansallisessa ja EU:n mineraalistrategiassakin sitten linjattiin, että Euroopan malmipotentiaali sijaitsee suurelta osin Fennoskandiassa, yhteiskunnalliset toimijat yhdessä Oulun yliopiston kanssa ryhtyivät suunnittelemaan kaivostekniikan ja rikastustekniikan koulutusta Oulun yliopistoon.” Vuonna 2014 perustettiin kaivannaisalan tiedekunta eli OMS, jonka dekaanina Lunkka toimi. Sittemmin OMS yhdistyi teknilliseen tiedekuntaan.

”Pohjoisen herkkä ympäristö vaatii ymmärrystä sekä luonnossa toimivista geologisista prosesseista että ihmisen aiheuttamista muutoksista, jotta kaivostoimintaa voidaan harjoittaa kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Aikoinaan suuri osa kaivannaisalan osaajista tuotiin ulkomailta, koska päteviä osaajia kaivos- ja rikastusteniikassa ei juurikaan ollut. Sittemmin Oulu Mining Schoolista on muodostunut kiistaton johtaja malmin koko arvoketjun kehittämisessä Suomessa. Tämä on tärkeää, sillä kaivannaisalan kansainväliset toimijat luottavat meihin, mikä luo suuria mahdollisuuksia Pohjois-Suomelle”, Lunkka toteaa.

”Onneksi osaamista ja alueen voimavaroja saatiin tehokkaasti kohdennettua tuolloin 10 vuotta sitten. Siltä pohjalta olemme pystyneet viemään suomalaista kestävän kaivostoiminnan osaamista kansainväliseen eturiviin kiivaasti muuttuvalla alalla”, sanoo professori, Oulu Mining Schoolin nykyinen johtaja Saija Luukkanen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Saija Luukkanen, professori Oulu Mining School - kaivannaisalan yksikön johtaja, 050 4652982  saija.luukkanen@oulu.fi

Juha Lunkka, professori Oulu Mining School - kaivannaisalan yksikkö, 040 8487 621, juha.pekka.lunkka@oulu.fi

Kaisu Koivumäki, viestintäasiantuntija, Oulun yliopisto, 050 4344261, kaisu.koivumaki@oulu.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Entä jos pimeys olisikin voimavara? – Art of Darkness -hanke tutkii pimeyden roolia osana Euroopan kulttuuriperintökohteita. Tervetuloa avajaistapahtumaan 15.1. Oulun yliopistolle13.1.2025 12:03:00 EET | Tiedote

Vuoden 2025 alussa käynnistyy Horisontti Eurooppa -rahoitteinen tutkimushanke Art of Darkness as Cultural Heritage of Urban Landscape, jonka tavoitteena on löytää pimeys uudelleen kaupunkimaisemien ja kulttuuriperintökohteiden arvokkaana kulttuurisena, esteettisenä ja ekologisena voimavarana.

Kahdelle 6G-professorille merkittävä IEEE Fellow -arvonimi13.1.2025 06:57:00 EET | Tiedote

Oulun yliopiston professorit Aarno Pärssinen ja Mika Ylianttila ovat saaneet merkittävän kansainvälisen huomionosoituksen. Maailman johtava teknologiaa edistävä ammatillinen järjestö IEEE on myöntänyt heille IEEE Fellow -arvonimen. Se myönnetään henkilöille, joilla on erityisen merkittäviä ansioita teknologian kehittämisessä maailmanlaajuisesti. Sekä Pärssinen että Ylianttila työskentelevät Suomen Akatemian 6G-lippulaivaohjelmassa.

Two Finnish 6G professors awarded prestigious IEEE Fellow honour13.1.2025 06:56:00 EET | Tiedote

Professors Aarno Pärssinen and Mika Ylianttila from the University of Oulu have received significant international recognition. The world's leading professional organization for advancing technology, IEEE, has awarded them the title of IEEE Fellow. It is awarded to individuals who have made particularly significant contributions to the development of technology worldwide. Both Pärssinen and Ylianttila work on the 6G Flagship program.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye