Toimenpideselvitys valtatien 6 parantamisesta välillä Onkamo ja Reijola (Pohjois-Karjala)
Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) laatii toimenpideselvityksen valtatielle 6 Tohmajärven Onkamon ja Joensuun Reijolan väliselle osuudelle.
Valtatien 6 kehittäminen tukee elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä parantaen mm. raakapuu- ja energiahuollon kuljetusten toimintavarmuutta ja kytkee Joensuun ja Keski-Karjalan työssäkäyntialueita tiiviimmin yhteen helpottaen työvoiman saatavuutta ja liikkuvuutta. Hanke tukee Itä-Suomen liikennestrategian tavoitteita myös liikenneturvallisuuden ja liikenteen ympäristövaikutusten torjunnan näkökulmista.
Suunnitelma on jatkoa vuonna 2021 valmistuneelle Valtatien 6 Imatra–Joensuu -esiselvitykselle sekä vuonna 2009 laaditulle Valtatie 6 välillä Onkamo–Joensuu, keskikaidesuunnitelma -selvitykselle.
Toimenpideselvityksessä tavoitteena on tarkentaa aiemmissa selvityksissä esitettyjä periaateratkaisuja toteutettavuuden, laatutason ja kustannusten näkökulmasta. Lisäksi tavoitteena on parantaa tien tehokkuutta hyödyntäen nykyistä tieverkkoa, ja tunnistaa toimenpiteet, jotka vaikuttavat saavutettavuuteen ja liikenneturvallisuuteen.
Suunnittelualue käsittää noin 32 km valtatietä 6, ja lisäksi noin 3,5 km valtatietä 9 Tohmajärven suuntaan. Toimenpideselvityksen lähtökohtana on valtatien parantaminen ja leventäminen pääsääntöisesti nykyiselle paikalleen. Valtatie 6 on osoitettu maakuntakaavassa kaksiajorataiseksi päätieksi välillä Reijola–Haavanpää. Kyseisellä välillä valtatien poikkileikkaus voi olla nelikaistainen tai 2+1-kaistaisista ohituskaistoista muodostuva keskikaiteellinen tie.
Suunnitteilla rinnakkaistie
Reijola–Haavanpää-välille suunnitellaan lisäksi maantietasoinen rinnakkaistie. Haavanpää–Onkamo-välille suunnitellaan keskikaiteellisia ohituskaistaosuuksia. Valtatien tavoitenopeus on 100 km/h, pois lukien yksittäiset liittymät sekä tienvarsiasetuksen kohdat, joissa nopeus voi olla 80 km/h.
Toimenpideselvityksessä tutkitaan tarve Joensuun seudun yleiskaavassa 2020 esitetyille Kukkupään eritasoliittymälle ja Honkavaaran eritasoliittymälle sekä mahdolliset kevennetyt toimenpiteet. Suunnittelujakson eteläosassa Onkamon kohdalla huomioidaan aikaisemmin valmistuneen valtatie 9 Onkamo–Niirala yleissuunnitelman ratkaisut. Suunnittelun yhteydessä selvitetään alustavat melusuojaustarpeet ja pohjavesien suojaustarpeet.
Maanteiden suunnittelu on pitkä ja vaiheittain tarkentuva prosessi
Maanteiden suunnittelussa edetään vaiheittain ja tarkasteltavan tiejakson tavoitetila tulee toteutumaan pitkällä aikajänteellä. Nyt käynnissä oleva työ on yleispiirteinen toimenpideselvitys, jonka tarkoituksena on määrittää valtatien kehittämisen periaateratkaisut jatkosuunnittelua varten. Suunnittelu tarkentuu myöhemmin tie- ja rakentamissuunnitelmien laatimisen myötä.
Toimenpideselvitystä laatii A-Insinöörit ja työtä ohjaa hankeryhmä, johon kuuluvat Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan ELY-keskusten sekä Väyläviraston asiantuntijoiden lisäksi Joensuun kaupungin, Tohmajärven kunnan, Pohjois-Karjalan liiton sekä Pohjois-Karjalan vastuumuseon edustajat. Toimenpideselvitys valmistuu loppuvuodesta 2024.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
projektipäällikkö Mikko Laitinen
Pohjois-Savon ELY-keskus
p. 0295 026 736
mikko.laitinen@ely-keskus.fi
suunnittelupäällikkö Piritta Laitakari
A-Insinöörit Suunnittelu Oy
p. 040 6693 656
piritta.laitakari@ains.fi
Tietoja julkaisijasta
Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 31.12.202431.12.2024 13:49:41 EET | Tiedote
Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,16. Taso on 6 cm yli ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon. Joulukuun alusta muutos on +11 cm. Viimeinkin nopea pinnannousu alkoi. Noin 15 m3/s varovaiset lisäjuoksutukset otettiin käyttöön joulukuun puolessa välissä, jotta talven aikana ei tapahtuisi suuria pinnankorkeusvaihteluita. Iisalmen reitillä virtaama on ajankohdalle tyypillisesti vähenevä. Säännöstellyissä Kiuruvedessä, Porovedessä ja Onkivedessä on tarkoitus vakauttaa vesipinnat sunnilleen kesäkorkeuksiin. Nilsiän reitin ja Juojärven vedenkorkeudet ovat säännöstelylupien puitteissa. Varkauden alapuolella Haukiveden pinta on 20 cm alle ajankohdan keskimääräisen tason, kun verrataan 30 viimeisen vuoden tilastoihin. Lukema on nyt N2000+ 75,94. Pinta on Haukivedelläkin noussut joulukuussa muutaman sentin. Saimaalla lisäjuoksutus on lopetettu ja nyt ollaan pyrkimässä luonnontilaista vesitasetta kohti juoksuttamalla luonnonmukaista purkautumista vähemmän. Säännöstelemättömällä R
Marraskuussa Pohjois-Savossa 12 566 työtöntä työnhakijaa23.12.2024 08:00:00 EET | Tiedote
Pohjois-Savossa oli marraskuun lopussa 12 566 työtöntä työnhakijaa, mikä on 922 työtöntä työnhakijaa enemmän kuin vuosi sitten (7,9 %). Näistä lomautettuja oli 1 544, mikä on 87 lomautettua enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan (6,0 %).
Maatilat investoivat viime vuosia huomattavasti enemmän Pohjois-Savossa19.12.2024 07:41:55 EET | Tiedote
Maatalouden investointitukia on haettu vuonna 2024 kappalemäärällisesti lähes kaksinkertainen määrä ja euromäärällisesti yli kolminkertainen summa aikaisempaan vuoteen verraten. Eniten investointeja myönnettiin Kuopion alueelle Pohjois-Savossa. Suurin osa myönnetystä avustuksesta kohdistui lypsykarjatalouden rakentamisinvestointeihin.
Pohjois-Savon TE-palvelut siirtyvät kunnille 1.1.2025 – Asiakkailta ei vaadita toimenpiteitä11.12.2024 10:50:06 EET | Tiedote
Ensi vuoden alusta lukien Pohjois-Savon TE-palveluista vastaavat Keski-Savon, Kuopion ja Ylä-Savon työllisyysalueet. Uudistuksen yhteydessä TE-toimistot lakkaavat. Pohjois-Savon TE-toimistosta ja ELY-keskuksesta siirtyy työllisyysalueille yli 180 asiantuntijaa. Asiakkailta ei vaadita toimenpiteitä, mutta asioinnissa tapahtuu loppuvuodesta muutoksia.
Pohjois-Savon ELY-keskus päivitti työlupalinjaustaan2.12.2024 09:59:48 EET | Tiedote
Alueellisen työlupalinjauksen tarkoituksena on tukea työvoiman saatavuutta Pohjois-Savon ELY-keskuksen alueella huomioiden alueen työmarkkinoiden erityispiirteet. ELY-keskuksen laatima alueellinen työlupalinjaus linjaa ne ammattialat, joilla työvoiman saatavuus on vaikeutunut ja joihin on mahdollista rekrytoida työvoimaa EU:n ulkopuolelta ilman, että työpaikka on julkisesti haussa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme