Kiitoskirjeitä-kirja on nykytaiteilijalta toiselle polveileva viestiketju
Kiitoskirjeitä on Serlachiuksen samannimiseen näyttelyyn liittyvä poikkeuksellinen näyttelykatalogi, jossa nykytaiteilijat nostavat esiin heihin voimakkaasti vaikuttaneita taideteoksia ja kiittävät niiden tekijöitä. Näistä kiitosviesteistä ja teoksista syntyy taiteilijalta toiselle kulkeva polveileva ketju, joka synnyttää teosten ja tekijöiden välille uusia kytkentöjä ja yllättäviä assosiaatioita.
Kiitoskirjeitä-kirjassa lukija pääsee seuraamaan taiteilijoiden vuoropuhelua ja kurkistamaan taiteelliseen inspiraatioon paljaimmillaan. Kirjan toimittanut Serlachiuksen johtaja Pauli Sivonen. Kiitoskirjeitä-näyttelyn ovat kuratoineet valokuvataiteilija Elina Brotherus ja Serlachiuksen suunnittelupäällikkö Tarja Väätänen.
Pauli Sivosen mukaan hankkeen keskeinen idea on kummunnut kiitollisuudentunteen merkityksestä ja yhteyksistä taiteilijoiden välillä. Lisäksi hankkeen tehtävänasettelu muistuttaa 1960-luvulla vaikuttaneen Fluxus-liikkeen Event Score -kokeiluja. Niissä taideteokset syntyivät pienten, usein jonkin toisen taiteen alan piiristä tulleiden tehtävänantojen kautta. Myös tässä projektissa taiteilijat saivat ulkopuolelta annettuja tehtäviä: he valitsivat taiteilijan, kirjoittivat valitsemalleen taiteilijalle kirjeen ja listasivat näyttelyjulkaisuun viisi itselleen merkityksellistä asiaa.
Kirjassa ja näyttelyssä ovat mukana taiteilijat Catarina Ryöppy, Anna Autio, Sasha Huber, Petri Saarikko, Anne Koskinen, Esa Hämäläinen, Paula Tuovinen, Sami Korkiakoski, Kim Somervuori, Konsta Ojala, Jyrki Nissinen, Ville Vuorenmaa, Ninni Luhtasaari, Udi Salmiaitta, Jemiina Halonen, Laura Vainikka, Johanna Väisänen, Ritva-Liisa Virtanen ja Eija Isojärvi.
Kiitoskirjeitä – Taiteilijoiden viestejä toisilleen | Thank-you Letters – Artist-to-Artist
Kirjoittajat: Elina Brotherus, Pauli Sivonen (toim.), Tarja Väätänen
kielet: suomi ja englanti
Parvs ja Serlachius 2024, 120 sivua
Näyttely on avoinna Serlachius Pääkonttorissa Mäntässä 16.2.2025 asti.
Arvostelukappaleet ja kuva-aineisto medialle: Hanna Karppanen, kustantaja, Kustannusosakeyhtiö Parvs, hanna.karppanen@parvs.fi
Lisätiedot näyttelystä: Susanna Yläjärvi, tiedottaja, Serlachius, susanna.ylajarvi@serlachius.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hanna KarppanenkustantajaKustannusosakeyhtiö Parvs
Puh:+358 40 684 9188hanna.karppanen@parvs.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Kustannusosakeyhtiö Parvs on taidekirjoihin ja arkkitehtuurijulkaisuihin erikoistunut helsinkiläinen kustantamo, joka on perustettu vuonna 2006.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kustannusosakeyhtiö Parvs
Taidekriitikko Timo Valjakka ja taiteentutkija Maria Hirvi-Ijäs jatkavat Parvsin esseekirjasarjaa24.10.2024 13:16:42 EEST | Tiedote
Parvs-kustantamon Kirjoituksia taiteesta ja arkkitehtuurista -esseekirjasarja saa nyt jatkoa suomeksi ja ruotsiksi. Eturivin taidekriitikoihin kuuluva Timo Valjakka on kirjoittanut taiteesta 1980-luvulta lähtien. Nyt julkaistavan Taiteen matkassa – Kirjoituksia taiteesta ja sen tekijöistä -kirjan teksteissä Valjakka kirjoittaa kohtaamisistaan taiteilijoiden kanssa ja paneutuu siihen, miten he ajattelevat ja työskentelevät. Taiteentutkija Maria Hirvi-Ijäs tarkastelee Att tänka konst – Aspekter på teori och praktik -kirjan esseissään erilaisia tapoja suhtautua taiteeseen, sen yhteiskunnalliseen rooliin ja sen muotoon tietona.
Teemu Mäen näytelmät Jouluevankeliumi & Teoreema nyt kirjana24.10.2024 08:51:11 EEST | Tiedote
Kuvataiteilijana ja esseistinä tunnetun Teemu Mäen (s. 1967) näytelmät "Jouluevankeliumi" ja "Teoreema" luotaavat suhdettamme uskontoon, kapitalismiin, rakkauteen, binääriseen sukupuoleen – sekä tietysti jouluun. Nämä näytelmät julkaistaan nyt ensimmäistä kertaa kirjamuodossa.
Ensimmäinen kattava tietokirja jugendarkkitehti Gustaf Estlanderista24.10.2024 08:00:00 EEST | Tiedote
Gustaf Estlander (1876–1930) oli 1900-luvun ensimmäisten vuosien ahkerin asuinkerrostalojen arkkitehti Suomessa. Hänen suunnittelemansa rakennukset kertovat aikansa kansallisista ja kansainvälisistä tyylivirtauksista, ja hänen piirtämänsä lukuisat linnaromantiikkaa huokuvat talot ovat muovanneet Helsingin kaupunki-ilmettä ja mielikuvaa koko suomalaisesta jugendarkkitehtuurista. Nyt julkaistava kirja esittelee kattavasti Estlanderin arkkitehtuuria.
Lauri Erikssonin valokuvakirja ”Muodonmuutoksia” on runollinen elämäntarina muistoista ja katoavaisuudesta24.9.2024 08:00:00 EEST | Tiedote
Valokuvataiteilija Lauri Eriksson (s. 1965) on viime vuosina jäljittänyt elinympäristöstään omaelämäkerrallisia tapahtumia, aineksia ja kerrostumia muovaten niistä uusia sommitelmia: valokuvia ja tekstejä. Lauri Erikssonin omakuvat, maisemat ja havainnot sitovat yhteen kollektiivista kaipuuta ihmisen ja ympäristön monimuotoisessa vuorovaikutuksessa.
Kaivattu kirja Niilo Hyttisestä kattaa kainuulaistaiteilijan elämän ja uran4.9.2024 12:36:48 EEST | Tiedote
Puolangalla syntynyt kuvataiteilija Niilo Hyttinen (1940–2010) on yksi Kainuun tunnetuimmista kuvataiteilijoista. Hyttisen tuotantoon on tallentunut suomalaisen elämäntavan murros jälkiseurauksineen, ja hänen teoksensa ovat inhimillisen näkökulmansa myötä yhä hätkähdyttävän ajankohtaisia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme