Jyväskylän yliopisto

Kulttuuri on oikeudenmukaisen kestävyysmurroksen perusta - Kestävää kulttuuria koskevien politiikkasuositusten julkistustilaisuus

Jaa

Ekologisesti kestävämmän yhteiskunnan ja maailman toteutuminen vaatii ennen kaikkea kulttuurista muutosta. Uudessa vertaisarvioidussa Wisdom Letters -julkaisussa “Kohti kestävää kulttuuria” esitetään päätöksentekijöille ja kansalaisyhteiskunnan käyttöön suosituksia siitä, millä tavoin kulttuuri voi tukea kestävyysmurrosta. Politiikkasuositukset julkistetaan keskiviikkona 11.9.2024 Jyväskylän yliopiston kirjastolla ja etäyhteyksin Yle Areenassa.

Tervetuloa uusimman Wisdom Letters –julkaisun esittelyyn ja kuulemaan paneelikeskustelua kestävästä kulttuurista.
Tervetuloa uusimman Wisdom Letters –julkaisun esittelyyn ja kuulemaan paneelikeskustelua kestävästä kulttuurista.

Julkaisussa avataan keskustelua ja ruokitaan tutkimuksellisesti perusteltuja näkemyksiä kolmen kestävän kulttuurin alateeman avulla. Kaikki kolme alateemaa, ekososiaalinen sivistys, kulttuuripolitiikka ja yhteisöllisyys, voivat toimia kestävän kulttuurin työkaluina ja niistä on kirjattu julkaisuun päätöksentekijöille konkreettisia toimintasuosituksia, kuten esimerkiksi tavoitteet: 

  • kasvattaa Kestävän kehityksen toimikunnan roolia ekososiaalisen sivistyksen ja kestävän kulttuurin edistämisessä, 
  • ottaa kulttuurinen kestävyysmurros ja ekososiaalinen sivistys mukaan kulttuuripolitiikan strategiatyöhön, sekä 
  • koota tutkimustietoa kestävyysmurroksen toteuttamista hidastavista kulttuurisista konflikteista ja esteistä ja otetaan saatu tieto huomioon päätöksenteossa. 

Tilaisuudessa ministeri Sari Multalan videotervehdys 

Wisdom Lettersin julkistustilaisuudessa keskustellaan kestävästä kulttuurista ekologisten ja sosiaalisten kriisien ratkaisukeinoina. Tilaisuudessa julkaisusta on puhumassa julkaisun kirjoittajista Jyväskylän yliopiston professori Miikka Pyykkönen. Lisäksi julkaisusta ovat keskustelemassa Cuporen erikoistutkija Sakarias Sokka, Jyväskylän yliopiston soveltavan ekologian professori Mikko Mönkkönen, Kulttuuritalo Villa Ranan toiminnanjohtaja Vilja Ruokolainen sekä vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupunki Oulun ohjelmajohtaja Samu Forsblom. Keskustelijoita on mahdollista haastatella ennen tai jälkeen tilaisuuden. 

Tilaisuudessa kuullaan myös tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multalan videotervehdyksen koskien julkaisun toimenpidesuosituksia. 

Kaikki ovat tervetulleita kuuntelemaan 

Tilaisuus järjestetään keskiviikkona 11.9.2024 klo 12:15–14:00 Jyväskylän yliopiston kirjasto Lähteessä (Tietoniekka -sali, 1. kerros). Tilaisuus on avoin kaikille ja se on myös seurattavissa suorana myös Yle Areenasta. Keskustelun jälkeen yleisöllä on mahdollisuus esittää kysymyksiä. Tilaisuuden lopuksi nautitaan kahvit sekä keskustellaan uusien ja vanhojen tuttujen ja kollegoiden kanssa. 

Tapahtuman tarkempi ohjelma on katsottavissa Jyväskylän yliopiston verkkosivuilta: https://www.jyu.fi/fi/tapahtumat/kulttuuri-on-oikeudenmukaisen-kestavyysmurroksen-perusta-wisdom-letters-julkistamistilaisuus

Julkaisun tiedot: Pyykkönen, M., Kortekallio, K., Kumpulainen, K., Luonila, M., & Sokka, S. (2024). Kohti kestävää kulttuuria. Wisdom Letters, 2024(1). https://doi.org/10.17011/wl/10 

Mikä on Wisdom Letters?  

Wisdom Letters on kaksi kertaa vuodessa ilmestyvä poikkitieteellinen, vertaisarvioitu ja avoin verkkojulkaisu, jossa julkaistaan korkeatasoiseen tieteelliseen tutkimukseen perustuvia artikkeleita erilaisissa kestävään kehitykseen, kestävyysmurrokseen ja planetaariseen hyvinvointiin liittyvissä kysymyksissä. Julkaisuissa esitetään toimintasuosituksia, joita voidaan hyödyntää päätöksenteossa ja sivistystyössä. Lisätietoja: https://www.jyu.fi/fi/tutkimus/wisdom/letters 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

JYU.Wisdomin koordinaattori, Viivi Kuusiaho, viivi.m.kuusiaho@jyu.fi, +358 50 473 8502

Kuvat

Tervetuloa uusimman Wisdom Letters –julkaisun esittelyyn ja kuulemaan paneelikeskustelua kestävästä kulttuurista.
Tervetuloa uusimman Wisdom Letters –julkaisun esittelyyn ja kuulemaan paneelikeskustelua kestävästä kulttuurista.
Lataa

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Läpimurto ydinfysiikassa – kolmen eri muodon rinnakkaiselo mitattu ensimmäistä kertaa13.1.2025 07:00:00 EET | Tiedote

Ydinfysiikassa on saavutettu uusi merkkipaalu, kun lyijy-190:n (190Pb) atomiytimessä havaittiin samanaikaisesti kolme erilaista deformaatiota. Nämä voidaan liittää pallomaiseen, oblaattiin (tomaatin kaltainen) ja prolaattiin (vesimelonin kaltainen) muotoon. Tieto haastaa nykyiset teoreettiset mallit ja auttaa kehittämään parempia ydinvuorovaikutusmalleja. Tulokset julkaistiin Communications Physics -lehdessä tammikuussa 2025.

Väitöstutkimus ehdottaa uusia menetelmiä ihmisen aivoaktiivisuuden langattomaan mittaamiseen liikunnan aikana10.1.2025 11:28:04 EET | Tiedote

Tutkijatohtori Alessandra Giangrande ehdottaa väitöskirjassaan uusia teknologisia ratkaisuja aivoaktiivisuuden mittaamiseen ja tulkintaan, etenkin liikunnan aikana. Tutkimus tuotti arvokasta tietoa siitä, kuinka aivomittauksia voi suorittaa liikkumisen aikana ja myös laboratorioympäristön ulkopuolella. Tutkimus raivaa tietä innovatiivisille tutkimuslinjoille aivojen ja kehon vuorovaikutuksen mittaamiseksi luonnollisissa tilanteissa: urheilussa, kuntoutuksessa, diagnostiikassa, jne.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye