Jyväskylän yliopisto

EDUCA-lippulaiva: Miten Suomesta saadaan jälleen koulutuksen mallimaa?

Jaa

Kouluun liittyvä keskustelu käy kiivaana. Luokkahuoneisiin vaaditaan kännykkäkieltoja, lisää kuria, vähemmän digiä ja itseohjautuvuutta. Näkemyksiä ja korjausehdotuksia on joka lähtöön, mutta usein ne perustuvat lähinnä lausujien mielikuviin ja kokemuksiin. Vastapainoksi Suomen Akatemian rahoittamassa EDUCA – Koulutuksen tulevaisuus -lippulaivassa pyritään löytämään ratkaisuja koulutuksen ongelmakohtiin tutkimusperustaisesti.

Marja-Kristiina Lerkkanen johtaa EDUCA-lippulaivaa, ja varajohtajina ovat Matti Sarvimäki Aalto-yliopistosta (kesk.) ja Mikko-Jussi Laakso Turun yliopistosta (oik.). Vasemmalla on tutkimusaluejohtaja Jari Lavonen Helsingin yliopistosta.
Marja-Kristiina Lerkkanen johtaa EDUCA-lippulaivaa, ja varajohtajina ovat Matti Sarvimäki Aalto-yliopistosta (kesk.) ja Mikko-Jussi Laakso Turun yliopistosta (oik.). Vasemmalla on tutkimusaluejohtaja Jari Lavonen Helsingin yliopistosta. Jyväskylän yliopisto/Joonas Lampela Jyväskylän yliopisto

Koulutuksen tutkimus ja kehittäminen vahvistuivat merkittävästi keväällä 2024, kun Jyväskylän yliopiston johtama EDUCA-lippulaiva aloitti toimintansa. Konsortio koostuu nyt väitöskirjatutkijat huomioiden lähes 150 tutkijasta. 

Lippulaiva pyrkii edistämään tutkimustiedon avulla koulutuksen kehittämistä ja koulutuspoliittista päätöksentekoa sekä opettajien ja rehtoreiden osaamista. Tavoitteena on myös tehdä uusia tutkimusaloitteita yhdessä yritysten ja yhteiskunnan eri toimijoiden kanssa. 

Jyväskylän yliopiston johtamassa konsortiossa ovat mukana Helsingin yliopisto, Turun yliopisto ja Aalto-yliopisto. 

Yksi EDUCA-lippulaivan keskeisimmistä tavoitteista on lisätä tietoa siitä, miksi oppimistulokset heikentyvät ja koulupoissaolot lisääntyvät. 

Lasten ja nuorten kiinnittyminen kouluun, hyvinvoinnin haasteet ja koulutuksen periytyvyys ovat esimerkkejä viime vuosina huolta herättäneistä ilmiöistä, jotka liittyvät toisiinsa. 

"Lippulaiva kokoaa yhteen monitieteistä ja monimetodista asiantuntemusta, jonka avulla pyrimme löytämään laajemmin syitä oppimistulosten laskuun ja tutkimusperustaisia ratkaisuehdotuksia suunnan muuttamiseksi", lippulaivan johtaja, professori Marja-Kristiina Lerkkanen Jyväskylän yliopistosta kiteyttää. 

Koko juttu Jyväskylän yliopiston Tiedonportti-digilehdessä 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Korkeakoulukenttä suunnannäyttäjänä luontohaittojen hallinnassa – Turun yliopiston hiili- ja luontojalanjälki laskettu yhteistyössä Jyväskylän yliopiston kanssa4.9.2024 13:10:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopiston resurssiviisausyhteisö JYU.Wisdomin kehittämän hiili- ja luontojalanjäljen laskentamenetelmän käyttö on laajentunut korkeakoulujen kentällä. Turun yliopisto on heti Jyväskylän yliopiston jälkeen arvioinut oman hiili- ja luontojalanjälkensä. Korkeakoulut ovat merkittäviä suunnannäyttäjiä muille yhteiskunnan toimijoille omien ympäristövaikutusten huomioimisessa ja luontopositiivisuuden aikaansaamisessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye