SuPerin Inberg: Nimikesuojatut lähihoitajat tulee lisätä laillistettuihin terveydenhuollon ammattinimikkeisiin
Lähihoitajat ovat nimikesuojattuja ammattihenkilöitä ja ammatissa toimiminen perustuu selkeästi määriteltävään sekä viranomaisten hyväksymään tutkintoon johtavaan koulutukseen. Nimikesuojattuina ammattihenkilönä lähihoitajat ovat kuitenkin eriarvoisessa asemassa laillistettuihin ammattihenkilöihin nähden valvonnan ja työntekijöiden oikeusturvan kannalta. – Epäkohta tulisi korjata ammattilainsäädännön uudistuksen yhteydessä, SuPerin puheenjohtaja Päivi Inberg kertoo. Inberg puhui STM:n sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilölainsäädännön kokonaisuudistusta koskevassa seminaarissa 4. syyskuuta
Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon suorittaneet lähihoitajat ovat lainsäädännöllisesti eriarvoisessa asemassa laillistettuihin ammattihenkilöihin nähden. Esimerkiksi valvontatoimenpiteenä lähihoitajalta voidaan poistaa kokonaan oikeus käyttää ammattinimikettä, kun taas laillistetun ammattihenkilön kohdalla ammatinharjoittamisoikeuden rajoittaminen on vaihtoehto ehdottomalle poissululle.
SuPer esittää ratkaisuksi nimikesuojattujen lähihoitajien kuulumista laillistettuihin terveydenhuollon ammattinimikkeisiin. Lisäksi valvonnan piiriin tulisi kuulua kaikki sosiaali- ja terveysalalla asiakas- ja potilastyössä toimivat työntekijät, eli toisin sanoen laillistettujen ja nimikesuojattujen ammattihenkilöiden lisäksi valvonta tulee ulottaa myös esimerkiksi hoiva-avustajiin ja henkilökohtaisiin avustajiin.
Työvoiman tarkoituksenmukaisen käytön varmistaminen sekä henkilöstövajeen ratkaiseminen ovat ammattihenkilölain keskeisiä tavoitteita. Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten mahdollisuus keskittyä osaamistaan vastaaviin ammattitehtäviin vaatii riittävää resurssointia tukipalvelutoimien järjestämiseen hoitotyön ulkopuolelle ja koulutettujen sote-ammattilaisten osaamisen kokonaisvaltaista hyödyntämistä.
SuPer kannattaa raja-aitojen poistamista laillistettujen ja nimikesuojattujen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöiden välillä silloin, kun se on perusteltua työjärjestelyjen sekä sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottamisen kannalta. Nimikesuojattujen lähihoitajien työtehtäviä ei ole laajennettu lain mahdollistamalla tavalla, vaikka se olisi potilaiden ja asiakkaiden hoidon kannalta järkevää.
SuPer on antanut vuonna 2022 sote-henkilöstön riittävyyden ja saatavuuden työryhmälle mittavan ratkaisulistan hoitajapulan korjaamiseksi. Nämä ratkaisukeinot eivät ole vanhentuneet. Työoloja, palkkausta ja johtamista on parannettava, jotta lähihoitajat jatkavat suurimpana ammattiryhmänä alalla eivätkä halua sieltä pois.
– Jos henkilöstöpulan juurisyitä ei korjata, henkilöstöpula ei ratkea, Inberg muistuttaa.
Lisätiedot: SuPerin puheenjohtaja Päivi Inberg, p. 040 705 9115
SuPer on Suomen suurin toisen asteen koulutettujen sote-ammattilaisten ja varhaiskasvatuksen hoitajien ammattiliitto.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Päivi InbergPuheenjohtaja
Puh:040 705 9115Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer ry
SuPer on Suomen suurin toisen asteen koulutettujen sote-ammattilaisten ja varhaiskasvatuksen hoitajien ammattiliitto.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer
SuPerin selvitys: Työnjakoa on tasoitettava vakituisten ja keikkatyöntekijöiden kesken18.12.2024 09:25:26 EET | Tiedote
Sosiaali-, terveys- ja kasvatusalat (soteka-alat) ovat viime vuosina kamppailleet työvoiman saatavuushaasteiden kanssa. SuPeriin tulleiden yhteydenottojen perusteella huoli erityisesti vakituisten työntekijöiden kuormittumisesta on ollut suuri. SuPer selvitti jäsenistölle tehdyllä kyselyllä keikkatyötä sekä vakituisen työn veto- ja pitovoimaan vaikuttavia tekijöitä. Kysely toteutettiin yksityisellä ja julkisella sote-alalla sekä varhaiskasvatuksessa. Kyselyyn vastasi noin 6 500 superilaista keväällä 2024. Pääosa vastaajista (noin 70 %) työskentelee sosiaalialalla.
SuPerin edustajisto: Päättäjien on muistettava vastuunsa budjeteissa ja leikkauksissa29.11.2024 12:12:53 EET | Tiedote
SuPerin edustajiston puheenjohtaja Katja Kinnunen haluaa muistuttaa hyvinvointialueiden päättäjiä ja kuntapäättäjiä siitä, että leikkaukset sosiaali- ja terveydenhuoltoon sekä varhaiskasvatuksen ja sivistystoimen kustannuksiin ovat suoria leikkauksia heikommassa asemassa olevilta, lapsilta ja myös tulevaisuudelta.
SuPerin Inberg huolissaan HUSin henkilöstövähennyksistä: Henkilökunnan jaksamisesta on huolehdittava28.11.2024 15:57:34 EET | Tiedote
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin puheenjohtaja Päivi Inberg ilmaisee huolensa HUS-yhtymän ilmoittamista yt-neuvotteluiden tuloksista. HUSn ilmoituksen mukaan hoitohenkilökunnasta vähennetään 2,4 prosenttia. – Henkilöstövähennykset tulevat kuormittamaan jo valmiiksi kovan paineen alla työskenteleviä hoitajia, Inberg huomauttaa.
SuPerin edustajisto on huolissaan hyvinvointialueiden säästötoimista28.11.2024 11:06:02 EET | Tiedote
Hyvinvointialueiden säästötoimet uhkaavat merkittävästi lakisääteisten palvelujen saatavuutta ja aiheuttavat hoitajille epävarmuutta toimeentulosta. - Poliitikkojen on varmistettava riittävä rahoitus hyvinvointialueille, jotta ne voivat tarjota laadukkaita palveluja ilman jatkuvia säästöpaineita, SuPerin edustajiston puheenjohtaja Katja Kinnunen vaatii.
Pääsopijajärjestöt SOTE, JUKO ja JAU vaativat HUSia huolehtimaan työnantajavelvoitteista ja noudattamaan Suomen lakia – HUS ei noudata irtisanomisjärjestystä, vaatinut työntekijää itse irtisanoutumaan26.11.2024 13:00:00 EET | Tiedote
Pääsopijajärjestöt SOTE, JUKO ja JAU vaativat yhteisessä kannanotossaan HUSia huolehtimaan työnantajavelvoitteistaan. SOTEen kuuluvat ammattijärjestöt Tehy ja SuPer, JAU:hun kuuluvat ammattijärjestöt JHL ja Jyty. JUKO edustaa HUSissa 18 ammattijärjestöä, mm. Lääkäriliittoa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme