Jägaren, spetsen och skogshönsfåglarna – en av de mest traditionsrika jaktformerna startar
Jakten på skogshönsfåglarna tjäder, orre, järpe och dalripa startar den 10 september. Storleken på fågelstammarna och jakttiderna varierar i olika delar av landet.
Skogshönsfåglarnas stammar varierar kraftigt i storlek från år till år. I den cykliska stamvariationen upprepas topp- och bottenåren med i snitt cirka 6–7 års mellanrum. Hönsfågelcykeln befinner sig i olika faser i olika delar av landet.
På grund av den kraftiga stamvariationen regleras jakttiderna årligen. När stammen är på sin lägsta nivå är jakttiderna i genomsnitt kortare och när den är som störst är de längre. Jakttiderna i det egna jaktområdet kan kontrolleras på sidan riista.fi.
- Särskilt i år är de regionala variationerna i hönsfågelstammarna stor och vid jakten ska den lokala fågelsituationen beaktas. I vissa delar av landet är häckningsresultatet sämre än i genomsnitt. Därför ska man komma ihåg att hålla bytesmängderna på en måttlig nivå, säger jaktchef Mikael Luoma från Finlands viltcentral.
I princip lönar det sig att rikta jakten till unga åldersklasser, där den naturliga dödligheten också i övrigt är stor.
Information om fågelstammarnas tillstånd möjliggör hållbar jakt
Exakta och regionalt täckande stamuppgifter samt uppgifter om fångsten möjliggör uppskattningen av hållbar jakt. Information om stammarnas situation produceras av frivilliga jägare, som under sensommaren har inventerat närmare tusen vilttrianglar.
- Den stora frivilliginsatsen vid inventeringen av vilttrianglarna återspeglar jägarnas ansvarsfullhet, konstaterar jaktchef Matti Kervinen från Finlands viltcentral.
Traditionsrik jakt
Jakten på skogshönsfåglarna tjäder, orre, järpe och dalripa är en av de traditionsrikaste jaktformerna i Finland.
Traditionellt har skogshönsfåglar jagats med skällande fågelhund, som med sitt skall visar jägaren fram till en fågel i ett träd. Vid jakten kan också ställande eller stötande fågelhundar användas. De mest framstående jägarna lockar järpen inom skottavstånd med en lockpipa som de själva tillverkat av en vingpenna från en tjäder. Den som har lyckan med sig kan få ett byte, som tillreds till en festmåltid.
Resultaten från vilttriangelinventeringarna (luke.fi)
Jakttiderna för skogshönsfågel (riista.fi)
Anvisningar för ansvarsfull jakt på skogshönsfågel (riistainfo.fi)
Nyckelord
Kontakter
Mikael LuomaJaktchef, Österbotten
Tel:029 431 2271mikael.luoma@riista.fiLänkar
Finlands viltcentral är en självständig offentligrättslig inrättning som främjar en hållbar vilthushållning, stöder jaktvårdsföreningarnas verksamhet, ser till att viltpolitiken verkställs och svarar för de offentliga förvaltningsuppgifter som föreskrivs.
Följ Suomen riistakeskus
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Suomen riistakeskus
Mediatilaisuus: Suurpetotilanne tilastojen valossa22.11.2024 06:30:00 EET | Kutsu
Kerromme vallitsevasta suurpetotilanteesta viranomaisten käytössä olevien tilastojen pohjalta.
Mediatilaisuus: Suurpetotilanne tilastojen valossa18.11.2024 11:30:00 EET | Kutsu
Kerromme vallitsevasta suurpetotilanteesta viranomaisten käytössä olevien tilastojen pohjalta.
Brunsten sätter hjortdjuren i rörelse när det skymmer – anmäl viltkrockar till nödcentralen och markera olycksplatsen8.10.2024 09:00:00 EEST | Pressmeddelande
Ring alltid nödnumret 112 om du har krockat med ett hjortdjur. Genom att märka ut olycksplatsen hjälper du storviltsassistansen att spåra det skadade djuret.
Kiima-aika saa hirvieläimet liikkeelle hämärissä – ilmoita riistakolarista hätäkeskukseen ja merkitse kolaripaikka8.10.2024 09:00:00 EEST | Tiedote
Soita aina hätänumeroon 112, jos kolaroit hirvieläimen kanssa. Kolaripaikan merkitseminen auttaa suurriistavirka-avun loukkaantuneen eläimen jäljille.
Hjortdjursjakterna tar fart när hösten framskrider2.10.2024 09:00:00 EEST | Pressmeddelande
Älgjakten kommer igång på allvar i oktober. Jakten minskar antalet viltkrockar och ger upplevelser och viltkött. Hjortdjuren hör till Finlands viktigaste viltarter, och upp till 125 000 jägare deltar i hjortdjursjakten.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum