Syksyn Tiedettä kaikille -tapahtumat tarjoavat tietoa ja elämyksiä kaikenikäisille
Herätä uteliaisuutesi – tervetuloa saamaan uusia oivalluksia tutkitun tiedon äärelle! Osallistu yleisötapahtumiin, heittäydy keskusteluihin, kartuta taitojasi työpajoissa tai uppoudu kiehtoviin todellisuuksiin ajankohtaisissa näyttelyissä – niiden jälkeen näet maailman uusin silmin. Jyväskylän yliopiston Tiedettä kaikille -toiminta on kaikille avointa.

Tämän syksyn ohjelmassa pohditaan muun muassa, tekevätkö digilaitteet meistä sivistyneempiä ja viisaampia, vai käykö päinvastoin? Paneelikeskustelu järjestetään 10.10. Mitä ratkaisuja tutkimus ja tekoäly tuovat oman ja läheistesi terveyden ja hyvinvoinnin tukemiseksi? Tästä puhutaan 12.12.
Tätä ennen kannattaa piipahtaa kampuksella jo syyskuun lopussa. Tutkijoiden yö valaisee Jyväskylän syksyisen illan yhdessä Valon kaupungin kanssa 27.9.2024. Luvassa on jälleen monitieteellistä ohjelmaa koko perheelle.
Kirjasto Lähteessä järjestettävät Tiedeillat tarjoavat kiinnostavia asiantuntijapuheenvuoroja ja tilaisuuden keskustella aiheesta. Lokakuussa puhutaan perhe-elämän paineista ja joulukuussa Nobel-illassa esitellään tieteen tuoreimmat huippusaavutukset. Tietokirjaillassa 12.9. toimittaja Johanna Aatsalo kertoo tarinasta doping-uutisen taustalla. Marraskuussa Tietokirjailta rantautuu Jyväskylän kirjamessuille.
JYUniorien syyslomaleirit tarjoavat monenlaista tekemistä lapsille ja nuorille viikolla 42. Koko perheen Halloween-iltaa vietetään Luontomuseossa 1.11., jolloin luvassa on kaikkea karmivaa ja jännää!
Kiinnostavat näyttelyt Jyväskylän yliopiston tiedemuseon näyttelykohteissa Luontomuseossa ja Näyttelykeskus Soihdussa ovat auki läpi vuoden. Näyttelyihin on vapaa pääsy.
Perinteiset Ikääntyvien yliopiston yleisöluennot keräävät väen yliopiston päärakennukseen. Syksyn mielenkiintoisia puhujavieraita ovat muun muassa kirjailija Virpi Hämeen-Anttila ja kansleri emeritus Kari Raivio.
Tutustu Tiedettä kaikille -toimintaan ja päivittyvään tapahtumakalenteriin osoitteessa jyu.fi/tiedettakaikille ja hyppää mukaan matkalle oivallusten äärelle!
Mikä Tiedettä kaikille?
Tiedettä kaikille -tunnus kokoaa saman sateenvarjon alle Jyväskylän yliopiston tapahtumat ja palvelut, jotka on tarkoitettu suurelle yleisölle. Valikoimasta löytyy ohjelmaa niin kirjallisuuden ystäville, kestävyysmurroksesta kiinnostuneille, päivänpolitiikkaa seuraaville kuin perheen pienimmillekin – ja paljon muuta!
Tunnelmallisen miljöön tiedesukelluksille tarjoaa muun muassa Arkkitehtuurin Finlandia -palkitun Lähde-kirjaston tilat. Ohjelmaa järjestetään myös muissa kampuksen tiloissa sekä kampusten ulkopuolella.
Tiedettä kaikille -kattauksesta vastaa Jyväskylän yliopisto yhdessä Jyväskylän kesäyliopiston ja Keski-Suomen LUMA-keskuksen kanssa. Yhteistyökumppaneina ovat Keski-Suomen liitto, Jyväskylän yliopistosäätiö, Mediatalo Keskisuomalainen, Jyväskylän kaupunki, Jyväskylä-seura ja Jyväskylän Kesä.
Lisätietoja:
Kati Karvonen, kati.a.karvonen@jyu.fi, puh. +358505301748
Yhteyshenkilöt
Liisa Harjulaviestintäpäällikkö
Puh:040 805 4403viestinta@jyu.fiJyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Maankäyttö vaikuttaa boreaalisten järvien energialähteisiin17.4.2025 07:10:00 EEST | Tiedote
Järviekosysteemit vastaanottavat valuma-alueelta peräisin olevaa eloperäistä ainesta, joka päätyy mikrobien avustuksella ravintoverkkoon. Jyväskyläläinen tutkijaryhmä selvitti vedyn pysyvien isotooppien avulla maalta peräisin olevan eloperäisen energian määriä. Tutkimuksen mukaan pohjaeläinten ja niitä syövien kalojen maalta peräisin olevan energian määrä oli suurempaa kuin ulappa-alueen eläinplanktonin ja niitä syövien kalojen. Kaikkien kuluttajaryhmien maalta peräisin olevan energian määrä väheni tummista happamista metsäjärvistä kohti reheviä järviä, joiden valuma-alueella on paljon maataloutta.
Tuore väitöstutkimus selvittää, miten tragedia auttaa käsittelemään ilmastokriisiä17.4.2025 06:58:00 EEST | Tiedote
Tragediaa pidetään turhaan vanhentuneena ja jopa kuolleena teatterimuotona, vaikka sillä voisi olla paljon annettavaa ilmastonmuutoksen hahmottamisessa ja sen seurausten käsittelemisessä, toteaa YTM Henna Vainio, joka tutki filosofian väitöskirjassaan tragedian mahdollisuutta ja merkitystä erityisesti ilmastonmuutoksen aikakaudella.
Uusi jättivirus eristettiin Jyväskylässä ensimmäistä kertaa Suomessa16.4.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston nanotiedekeskuksen tutkijat ovat ensimmäistä kertaa Suomessa eristäneet jättiviruksen, joka nimettiin Jyvaskylavirukseksi. Löytö osoittaa jättivirusten olevan luultua yleisempiä pohjoisilla alueilla sekä havainnollistaa, että on vielä paljon rakenteita, joiden alkuperää ja toimintoja ei ole kunnolla tutkittu.
Uudenlainen kaikkia ionisoivan säteilyn lajeja havaitseva kannettava ilmaisin parantaa säteilyturvallisuutta15.4.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopisto on yhteistyössä Säteilyturvakeskuksen (STUK) kanssa kehittänyt uudenlaisen kannettavan monikäyttösäteilyilmaisimen, joka havaitsee käytännössä kaikkia ionisoivan säteilyn lajeja. Laitteesta voivat hyötyä mm. teollisuuden ja lääketieteen säteilynkäyttäjät, viranomaiset, ydinenergia-ala, ensivasteen toimijat sekä sotilaskäyttäjät. Teknologialle on haettu patenttia, ja seuraavaksi selvitetään sen kaupallistamismahdollisuuksia.
Tutkimustieto ei puolla perusopetuksen kansallisia kokeita14.4.2025 12:00:00 EEST | Tiedote
Perusopetuksen kansallisia kokeita ei ole koskaan käytetty Suomessa. Kansallisilla kokeilla tarkoitetaan koko ikäluokalle toteutettavia pakollisia kokeita tavallisimmin matematiikassa ja kielissä. Kokeiden käyttöönottoa on viime aikoina pohdittu vastauksena koululaisten oppimistulosten heikentymiseen ja arvioinnin yhdenvertaisuuden ongelmiin. Tuore tutkimus kuitenkin osoittaa, ettei valtakunnallisten kokeiden käyttöönottoa voida suositella.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme