Syksyn Tiedettä kaikille -tapahtumat tarjoavat tietoa ja elämyksiä kaikenikäisille
Herätä uteliaisuutesi – tervetuloa saamaan uusia oivalluksia tutkitun tiedon äärelle! Osallistu yleisötapahtumiin, heittäydy keskusteluihin, kartuta taitojasi työpajoissa tai uppoudu kiehtoviin todellisuuksiin ajankohtaisissa näyttelyissä – niiden jälkeen näet maailman uusin silmin. Jyväskylän yliopiston Tiedettä kaikille -toiminta on kaikille avointa.
Tämän syksyn ohjelmassa pohditaan muun muassa, tekevätkö digilaitteet meistä sivistyneempiä ja viisaampia, vai käykö päinvastoin? Paneelikeskustelu järjestetään 10.10. Mitä ratkaisuja tutkimus ja tekoäly tuovat oman ja läheistesi terveyden ja hyvinvoinnin tukemiseksi? Tästä puhutaan 12.12.
Tätä ennen kannattaa piipahtaa kampuksella jo syyskuun lopussa. Tutkijoiden yö valaisee Jyväskylän syksyisen illan yhdessä Valon kaupungin kanssa 27.9.2024. Luvassa on jälleen monitieteellistä ohjelmaa koko perheelle.
Kirjasto Lähteessä järjestettävät Tiedeillat tarjoavat kiinnostavia asiantuntijapuheenvuoroja ja tilaisuuden keskustella aiheesta. Lokakuussa puhutaan perhe-elämän paineista ja joulukuussa Nobel-illassa esitellään tieteen tuoreimmat huippusaavutukset. Tietokirjaillassa 12.9. toimittaja Johanna Aatsalo kertoo tarinasta doping-uutisen taustalla. Marraskuussa Tietokirjailta rantautuu Jyväskylän kirjamessuille.
JYUniorien syyslomaleirit tarjoavat monenlaista tekemistä lapsille ja nuorille viikolla 42. Koko perheen Halloween-iltaa vietetään Luontomuseossa 1.11., jolloin luvassa on kaikkea karmivaa ja jännää!
Kiinnostavat näyttelyt Jyväskylän yliopiston tiedemuseon näyttelykohteissa Luontomuseossa ja Näyttelykeskus Soihdussa ovat auki läpi vuoden. Näyttelyihin on vapaa pääsy.
Perinteiset Ikääntyvien yliopiston yleisöluennot keräävät väen yliopiston päärakennukseen. Syksyn mielenkiintoisia puhujavieraita ovat muun muassa kirjailija Virpi Hämeen-Anttila ja kansleri emeritus Kari Raivio.
Tutustu Tiedettä kaikille -toimintaan ja päivittyvään tapahtumakalenteriin osoitteessa jyu.fi/tiedettakaikille ja hyppää mukaan matkalle oivallusten äärelle!
Mikä Tiedettä kaikille?
Tiedettä kaikille -tunnus kokoaa saman sateenvarjon alle Jyväskylän yliopiston tapahtumat ja palvelut, jotka on tarkoitettu suurelle yleisölle. Valikoimasta löytyy ohjelmaa niin kirjallisuuden ystäville, kestävyysmurroksesta kiinnostuneille, päivänpolitiikkaa seuraaville kuin perheen pienimmillekin – ja paljon muuta!
Tunnelmallisen miljöön tiedesukelluksille tarjoaa muun muassa Arkkitehtuurin Finlandia -palkitun Lähde-kirjaston tilat. Ohjelmaa järjestetään myös muissa kampuksen tiloissa sekä kampusten ulkopuolella.
Tiedettä kaikille -kattauksesta vastaa Jyväskylän yliopisto yhdessä Jyväskylän kesäyliopiston ja Keski-Suomen LUMA-keskuksen kanssa. Yhteistyökumppaneina ovat Keski-Suomen liitto, Jyväskylän yliopistosäätiö, Mediatalo Keskisuomalainen, Jyväskylän kaupunki, Jyväskylä-seura ja Jyväskylän Kesä.
Lisätietoja:
Kati Karvonen, kati.a.karvonen@jyu.fi, puh. +358505301748
Yhteyshenkilöt
Liisa Harjulaviestintäpäällikkö
Puh:040 805 4403viestinta@jyu.fiJyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Väitös: Simulaatiopohjaiset opetusmenetelmät edistävät fysioterapeuttiopiskelijoiden ammatillista osaamista14.1.2025 14:00:00 EET | Tiedote
Minna Haapakosken väitöstutkimus käsitteli simulaatio-oppimisen hyödyntämistä fysioterapeuttien koulutuksessa. Tulosten mukaan simulaatioharjoittelu edisti ammatillisen osaamisen sanoittamisen monitahoisuutta ja auttoi opiskelijoita reflektoimaan paremmin oman osaamisensa vahvuuksia ja heikkouksia.
Yliopistot muokkaavat relationaalisia johtajia muuttuvaan maailmaan13.1.2025 12:20:00 EET | Tiedote
MA Bhavani Ramamoorthi tarkastelee väitöstutkimuksessaan johtajuusidentiteetin kehittymistä sekä kollektiivisia johtajuuden muotoja. Tutkimuksessa korostetaan, kuinka kipeästi osallistavia, kollektiivisia ja relationaalisia johtajuuden muotoja tarvitaan – etenkin nopeasti muuttuvassa maailmassa navigoimiseksi.
Kävelykyky ja ympäristö tukevat iäkkäiden liikkumista13.1.2025 08:00:00 EET | Tiedote
TtM Essi-Mari Tuomola tutki väitöskirjassaan yksilöllisten tekijöiden, ympäristön piirteiden ja aktiivisuuden paikkojen yhteyttä iäkkäiden ulkona liikkumiseen. Liikkumista voidaan tukea kiinnittämällä huomiota esimerkiksi katujen kuntoon, lähiliikuntapaikkoihin ja palveluiden saavutettavuuteen.
Läpimurto ydinfysiikassa – kolmen eri muodon rinnakkaiselo mitattu ensimmäistä kertaa13.1.2025 07:00:00 EET | Tiedote
Ydinfysiikassa on saavutettu uusi merkkipaalu, kun lyijy-190:n (190Pb) atomiytimessä havaittiin samanaikaisesti kolme erilaista deformaatiota. Nämä voidaan liittää pallomaiseen, oblaattiin (tomaatin kaltainen) ja prolaattiin (vesimelonin kaltainen) muotoon. Tieto haastaa nykyiset teoreettiset mallit ja auttaa kehittämään parempia ydinvuorovaikutusmalleja. Tulokset julkaistiin Communications Physics -lehdessä tammikuussa 2025.
Väitöstutkimus ehdottaa uusia menetelmiä ihmisen aivoaktiivisuuden langattomaan mittaamiseen liikunnan aikana10.1.2025 11:28:04 EET | Tiedote
Tutkijatohtori Alessandra Giangrande ehdottaa väitöskirjassaan uusia teknologisia ratkaisuja aivoaktiivisuuden mittaamiseen ja tulkintaan, etenkin liikunnan aikana. Tutkimus tuotti arvokasta tietoa siitä, kuinka aivomittauksia voi suorittaa liikkumisen aikana ja myös laboratorioympäristön ulkopuolella. Tutkimus raivaa tietä innovatiivisille tutkimuslinjoille aivojen ja kehon vuorovaikutuksen mittaamiseksi luonnollisissa tilanteissa: urheilussa, kuntoutuksessa, diagnostiikassa, jne.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme