Jyväskylän yliopisto

Väitös: Psykoterapiassa asiakkaan motivaatio ei ole asiakkaan vaan terapiasuhteen ominaisuus (Holmström)

Jaa

Väitöskirjatutkija Édua Holmströmin tutkimus avaa uusia mahdollisuuksia siihen, kuinka psykoterapeutti voi edistää asiakkaan motivaation rakentumista ja tukea näin tämän psyykkistä muutosta. Aidosti sisäinen motivaatio johtaa kestävämpiin terapeuttisiin tuloksiin.

Jyväskylän yliopiston väitöskirjatutkija Édua Holmströmin kuva.
Väitöskirjatutkija Édua Holmströmin psykologian väitös tarkastustilaisuus 21.9.2024 Jyväskylän yliopistolla.

Miten terapeutti voi tukea asiakkaan psykologisia perustarpeita terapiasuhteessa ja terapeuttisessa vuorovaikutuksessa? Tämä on tärkeä ja vähän tutkittu kysymys, johon Édua Holmströmin väitöskirjatutkimus pyrkii vastaamaan neljässä eri terapiatilanteessa suoritetun prosessitutkimuksen ja teoreettisen tarkastelun kautta. Edistääkseen asiakkaan sisäistä motivaatiota, terapeutin on pidettävä mielessä - ja terapeuttisessa toiminnassaan tukea - asiakkaan autonomian, yhteenkuuluvuuden ja pystyvyyden perustarpeita.

Motivaatio ei synny tyhjiössä

Psyykkinen muutos ei ole helppoa. Me haluamme muuttua, mutta muuttuminen tuntuu useimmiten vaikealta, ja joskus mahdottomalta. Muuttuminen on pelottavaa, koska vanhoista tavoistamme luopuminen on hyppy tuntemattomaan.

”Ratkaisevaa psykoterapian onnistumiselle on miten terapeutti terapiaprosessissa kohtaa näitä asiakkaan luonnollisia, psyykkistä muutosta koskevia ristiriitaisia tunteita”, selventää Holmström.

Psykoterapian alalla on laajasti levinnyt yksilökeskeinen käsitys ihmisen motivaatiosta: motivaatio ymmärretään ihmisen yksilöllisenä ominaisuutena, ja mitä enemmän motivaatiota yksilöllä on sitä parempi. Tämä käsitys on psykoterapian alalla hallitseva siitäkin huolimatta, että motivaatiota koskeva psykologian alan tutkimus vahvasti kyseenalaistaa yksilökeskeisyyden.

Motivaatio ei ole yksilön, vaan pikemminkin ihmisten välisen suhteen ominaisuus. Tärkeintä ei niinkään ole motivaation vahvuus, vaan sen luonne. Motivaation laatu rakentuu muuttumista tavoittelevan henkilön ollessa vuorovaikutuksessa ympäristönsä kanssa.

”Terapiakontekstissa tämä ympäristö on tietenkin terapeutti itse. Asiakkaan psykoterapiaan tuomat vaikeat kokemukset herättävät terapeutissa erilaisia tunteita. Tapa, jolla terapeutti pystyy käsittelemään näitä omia tunteitaan, on ratkaiseva sille, miten paljon hän pystyy tukemaan asiakkaansa perustarpeita. Tämä puolestaan vaikuttaa olennaisesti siihen, syntyykö asiakkaassa ulkoinen vai sisäinen motivaatio psyykkiseen muutokseen. Asiakkaan ulkoinen motivaatio saattaa ilmentyä hienovaraisesti, terapeuttiin mukautumisena, jääden helposti tunnistamatta”, kuvailee Holmström.

Motivaatiota edistämällä voidaan saada kestävämpiä terapeuttisia tuloksia

Kestävää psyykkistä muutosta hakevan asiakkaan ja häntä tässä prosessissa auttavan psykoterapeutin vuorovaikutuksessa on oltava läsnä tietyt piirteet. Holmströmin väitöskirjatutkimuksessa nämä vuorovaikutuksen piirteet tunnistetaan pohjautuen itseohjautuvuusteoriaan. Teoriaa on laajasti sovellettu maailmassa ja Suomessa terveys-, kasvatus-, ja organisaatiopsykologian alueilla. Itseohjautuvuusteorian soveltaminen psykoterapian prosessitutkimukseen on uusi tutkimussuunta, johon väitöskirja tekee kontribuutionsa.

”Muutosta tavoittelevan asiakkaan kolmen psykologisen perustarpeen – autonomian, yhteenkuuluvuuden ja pystyvyyden – terapeuttinen tukeminen on välttämätöntä asiakkaan kestävän ja sisäisen motivaation edistämisessä”, toteaa Holmström.

Korostamalla motivaation laatua ja sitä edistävää suhteessa olemista, Holmströmin tutkimus avaa uusia mahdollisuuksia sisäisen motivaation edistämiseksi erilaisissa terapeuttisissa interventioissa. Tämä puolestaan voi johtaa merkittävämpiin ja kestävämpiin terapeuttisiin tuloksiin.

M.Psych., M.Ed., M.Sc. Édua Holmströmin psykologian väitöskirja “Conceptualizing the therapist’s relational positioning: Basic need support to facilitate patient engagement and emotional change” tarkastetaan lauantaina 21.9.2024 klo 12 alkaen Agorassa (Auditorio 3), Mattilanniemessä. Vastaväittäjänä toimii Associate Professor Carla Cunha (University of Maia) ja kustoksena apulaisprofessori Virpi-Liisa Kykyri.

Väitöstilaisuuden kieli on englanti. 

Väitöstilaisuutta voi seurata etäyhteydellä: https://r.jyu.fi/dissertation-holmstrom-210924
Väitöskirja on luettavissa osoitteessa https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/96651

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Édua Holmström, edua.holmstrom@gmail.com

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös: Nopeutuvan lämpötilan vaihtelun haasteet – kykenevätkö eliöt sopeutumaan sään ääri-ilmiöihin? (Räsänen)9.9.2024 13:00:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopiston väitöstutkimuksessa saatiin kahta tutkimusmenetelmää yhdistämällä uutta tietoa eliöiden lämmönsietokyvyn evoluutiosta. Tietoa eliöiden keinoista sopeutua sään ääri-ilmiöihin voidaan hyödyntää esimerkiksi luonnonsuojelussa, tulevien pandemioiden ymmärtämisessä sekä ihmiselle tärkeiden ravintokasvien ja -eläinten jalostamisessa.

Huippututkimuksen helmiä: matematiikka ja luonnontieteet maailmaa pelastamassa9.9.2024 07:05:00 EEST | Tiedote

Matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan tutkimusta esitellään Jyväskylän yliopiston Huippututkimuksen helmet -tilaisuudessa 18.9.2024 klo 13:30-16:00 Ruusupuistossa. Tilaisuudessa kuullaan tämän päivän tutkimuksesta, joka monitieteisesti etsii ratkaisuja tulevaisuuden haasteisiin, joita kohtaamme tänään ja huomenna. Lämpimästi tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan ajankohtaisesta tutkimuksesta!

Jyväskylän yliopistossa järjestetään kaksi kansainvälistä konferenssia koulutusjohtamisen teemoista6.9.2024 11:00:00 EEST | Tiedote

Jyväskylässä ratkotaan yhden viikon aikana koulutusjohtamisen haasteita kahden kansainvälisen konferenssin voimin. ILRF EC -konferenssi tekee syväkatsauksen varhaiskasvatuksen johtamisen erityiskysymyksiin, kun taas sitä seuraava ENIRDELM-konferenssi keskittyy laajemmin koulutusjohtamisen ja koulutusorganisaatioiden yhteisöjen kehittämiseen. Konferenssit kokoavat yhteen asiantuntijoita yhteensä yli 20 eri maasta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye