Suomen ympäristökeskus

Kansalaistoiminnan merkitys kriiseihin varautumisessa huomattava

Jaa

Kansalaistoiminnalla on keskeinen merkitys erilaisiin yhteiskunnan kriiseihin varautumisessa. Viranomaisille ja kansalaisjärjestöille suunnatun kyselyn vastaajista noin kolme neljästä piti kansalaistoiminnan roolia kriisitilanteiden hoitamisessa keskeisenä. Vaikka valmius selvitä kriiseistä koettiin hyväksi, kansalaistoimijoista vain puolet arvioi pystyvänsä tarvittaessa suojaamaan haavoittuvimpia ihmisiä. Lisäksi yli puolet kokee, että heidän alueellaan on yhteistoimintaa häiritsevää eriarvoisuutta.

Kasvien hoitoa yhteisökasvimaalla.
Lähiluonnon ja ilmaston hyväksi tehtävä työ kasvattaa Suomen kykyä selviytyä erilaisista kriiseistä. AdobeStock

Suomen ympäristökeskuksen ja Helsingin yliopiston alkuvuonna toteuttamissa kyselyissä haluttiin selvittää, minkälainen merkitys paikallisella kansalaistoiminnalla on yhteiskunnan kriisinkestävyyteen. Kyselyyn vastasi 491 kansalaistoimijaa. Edustettuina olivat esimerkiksi isot kansalaisjärjestöt, pienet paikallisyhdistykset ja kevyesti järjestäytyneet ryhmät. Viranhaltijoille suunnattuun kyselyyn tuli 190 vastausta.

Kriisitilanteissa konkreettisesta avusta huolehtivat usein lähellä olevat siviilit

Lähes kaikki kyselyyn vastanneet kansalaistoimijat olivat verkottuneita muiden organisaatioiden kanssa, harva toimii itsekseen. Melkein yhtä laajasti toimijoilla oli käytössään nopeat viestintäkanavat ja he arvioivat pystyvänsä toimimaan tehokkaasti. Tämä tukee Suomen kokonaisturvallisuutta, jossa viranomaiset, yritykset ja kansalaistoimijat tekevät tiiviisti yhteistyötä.

Viranomaisilta kysyttiin, mitä kriisivarautumisesta jäisi puuttumaan, jos kansalaistoimijoita ei olisi. Lista on pitkä: kansalaiskoulutus, ensivaste varsinkin maaseudulla, paikallinen tieto ja tartuntapinta, tiedonkulku esimerkiksi iäkkäille, henkinen tuki ja jälkihoito, majoitus ja huolto, etsintäpartiot ja työvoima ylipäätään, yhteistyöverkostot sekä mahdollisuus osallistumalla suunnata oma hätä toimintaan sekä lisäksi ihmisten hyvinvointia yleensä edistävät järjestöjen perustehtävät.

”Tutkimukset kumoavat sen myytin, että tiukan paikan tullen ihmiset keskittyisivät vain omaan selviytymiseen, elleivät jopa rupeaisi ryöstelemään muilta. Tosielämässä apu löytyy läheltä ja usein siviilit pelastavat ja tukevat toisiaan silloin kun pelastusviranomaiset eivät ehdi joka paikkaan. Isoissa kriiseissä viranomaisten on ratkottava kokonaistilannetta ja johdettava ja koordinoitava yhteistoimintaa”,  dosentti Pasi Mäenpää Helsingin yliopistosta sanoo.

Kansalaistoimijat kaipasivat viranomaisten kanssa vuoropuhelua ja avoimuutta. Turvallisuussuunnitelmat pitäisi tehdä yhteistyössä ottaen huomioon kansalaistoimijoiden osaaminen ja valmiudet.

”Kansalaistoimijoilla on kyselyn mukaan paljon enemmän yhteyksiä kuntiin kuin hyvinvointialueisiin, joiden rootelissa pelastustoimi nykyisin on. Tähän näyttää nyt paikantuvan jonkinlainen Suomen kokonaisturvallisuusmallin sokea piste”, Mäenpää sanoo.

Ympäristön hyväksi tehtävää työtä ei nähdä osana Suomen kokonaisturvallisuutta

Sekä viranhaltijat että kansalaistoimijat tunnistivat kansalaistoiminnan merkityksen esimerkiksi palvelujen säilymisen ja kehittämisen sekä uusien toimintatapojen ideoinnin kannalta. Kansalaistoimijat edistävät näin pitkäjänteistä sopeutumista. Harvempi vastanneista koki, että kansalaistoimijat edistävät esimerkiksi ilmastonmuutoksen hillintää ja ilmastonmuutokseen sopeutumista.

Varautumistarpeesta kysyttäessä sekä viranhaltijat että kansalaistoimijat nostivat kärkeen sähkö-, tieto- ja puhelinverkon katkokset, kun taas esimerkiksi tulvat ja kuivuus jäivät molemmilla hännille. Toisin sanoen ilmastonmuutoksen ympäristöllisiä riskejä pidettiin vähemmän kriittisinä kuin sähkökatkoja.  

”Kyselyiden pohjalta näyttää siltä, että vahva suomalainen kansalaisyhteiskuntaa ei ole vielä laajasti valjastettu luonnonympäristömme puolustamiseen. Tämä on huomionarvoista, sillä ilmastonmuutos ja luontokato ovat aikamme syvimpiä kriisinlähteitä, mutta ilmastonmuutoksen hillintään ja sopeutumiseen liittyvää työtä ei osata selkeästi nähdä osana Suomen kokonaisturvallisuutta ja kriisinkestävyyttä”, ryhmäpäällikkö Maija Faehnle Suomen ympäristökeskuksesta sanoo.

Kyselyt ovat osa Valtioneuvoston tutkimus- ja selvitystoiminnan (VN-TEAS) hanketta Paikallinen kansalaistoiminta yhteiskunnan resilienssin lisääjänä (2023-2025). Koko tutkimus valmistuu maaliskuussa 2025.

Lisätietoja

Kysely
Dosentti Pasi Mäenpää, Helsingin yliopisto, puh. 040 592 3933, etunimi.sukunimi@helsinki.fi

Tutkimushanke
Ryhmäpäällikkö, erikoistutkija Maija Faehnle, Suomen ympäristökeskus, puh. 029 525 1109, etunimi.sukunimi@syke.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mediapalvelu Suomen ympäristökeskuksessa

Suomen ympäristökeskuksen mediapalvelu välittää tietoa ympäristökeskuksessa tehtävästä tutkimuksesta, auttaa toimittajia löytämään asiantuntijoita haastateltaviksi ja tarjoaa valokuvia median käyttöön.

Yhteydenottoihin vastaavat viestintäasiantuntijat. Palvelemme arkisin klo 9-16.

Puh:029 525 1072syke_ajankohtaiset@syke.fi

Kuvat

Kasvien hoitoa yhteisökasvimaalla.
Lähiluonnon ja ilmaston hyväksi tehtävä työ kasvattaa Suomen kykyä selviytyä erilaisista kriiseistä.
AdobeStock
Lataa

Linkit

Suomen ympäristökeskus – Teemme tiedolla toivoa.

Suomen ympäristökeskus
Latokartanonkaari 11
00790 Helsinki

0295 251 000
https://www.syke.fi/fi-FI

On aika siirtyä yksittäisten ympäristöongelmien ratkaisemisesta koko yhteiskunnan läpileikkaavaan kestävyysmurrokseen. Suomen ympäristökeskus (Syke) vaikuttaa tutkimuksella, tiedolla ja palveluilla kestävän yhteiskunnan rakentamiseen. Suomen ympäristökeskus on valtion tutkimuslaitos, jossa työskentelee noin 700 asiantuntijaa ja tutkijaa Helsingissä, Oulussa, Jyväskylässä ja Joensuussa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen ympäristökeskus

Suomen viennin hiilikädenjälki on selvästi positiivinen – varsinkin kemian-, metalli-, metsä- ja elektroniikkateollisuuden tuotteita tuotetaan Suomessa pienemmillä päästöillä kuin muualla maailmassa25.9.2024 07:15:00 EEST | Tiedote

Suomen ympäristökeskus (Syke) on tuottanut ensimmäiset arviot maamme viennin hiilikädenjäljestä. Sen mukaan vuonna 2019 Suomen teollisuus onnistui tuotteillaan ja palveluillaan tuottamaan 13–23 miljoonan hiilidioksiditonnin päästöhyödyn verrattuna tilanteeseen, jossa niitä ei olisi ollut markkinoilla. Kädenjälkilaskentaan ei ole vielä käytössä vakiintuneita menetelmiä, minkä vuoksi erilaisten lukujen vertaaminen sisältää epävarmuuksia ja menetelmien kehittämistä on syytä jatkaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye