Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

THL kutsuu 64 000 aikuista laajaan terveyttä, hyvinvointia ja palvelukokemuksia selvittävään tutkimukseen

Jaa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) selvittää syksyllä, miten Suomessa asuvat aikuiset voivat ja millaisia kokemuksia heillä on terveys- ja sosiaalipalveluista.

Laaja Terve Suomi -kyselytutkimus toteutetaan joka toinen vuosi. Tänä syksynä kutsun saa 64 000 satunnaisesti valittua 20 vuotta täyttänyttä ympäri Suomen. 

Tutkimuksessa kerätään ajantasaista tietoa Suomessa asuvien aikuisten terveydentilasta, elintavoista, elämänlaadusta, toimintakyvystä sekä kokemuksista sosiaali- ja terveyspalveluista.

Vuonna 2022 joka neljännellä aikuisella oli terveelliset elintavat – mikä on tilanne nyt?

Edellisessä vuoden 2022 Terve Suomi -tutkimuksessa selvisi, että lähes joka neljännellä aikuisella on pääosin hyvät elintavat. Tutkimuksessa tarkasteltiin viittä keskeistä elintapaa. Elintavat katsottiin hyväksi, jos ei tupakoinut, käytti alkoholia korkeintaan kohtuullisesti, söi päivittäin kasviksia ja hedelmiä, liikkui terveysliikuntasuositusten mukaisesti ja nukkui mielestään riittävästi.  

Hyvinvointialueittain tilanne oli suotuisin Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Pohjanmaalla, joissa noin 29 prosentilla aikuisista oli terveelliset elintavat. Huolestuttavin tilanne oli Etelä-Karjalassa (19 %), Pohjanmaalla (19 %) sekä Kanta-Hämeessä (20 %), joissa vain viidenneksellä elintavat olivat terveyden kannalta toivottavat.

null

Kuvio. Niiden henkilöiden osuus, joilla elintavat ovat hyvät (vakioimaton), hyvinvointialueet 2022

”Elintavoilla on iso merkitys terveydelle ja sitä kautta terveys- ja sosiaalipalveluiden tarpeeseen hyvinvointialueilla”, kertoo tutkimuksen johtaja Annamari Lundqvist

”Edellisessä tutkimuksessamme, joka tehtiin juuri ennen kuin uudet hyvinvointialueet aloittivat toimintansa, havaitsimme, että terveyspalveluihin pääsy on vaikeutunut vuoden 2018 jälkeen koko maassa ja esimerkiksi joka neljäs koki, ettei saa riittävästi lääkäripalveluja tarpeeseensa nähden. Nyt selvitämme, mihin suuntaan tilanne on kehittynyt hyvinvointialueilla”, Lundqvist jatkaa.

Hyvinvointialueet voivat hyödyntää tuloksia toimintansa suunnittelussa ja kehittämisessä

Tutkimuksessa kerätään tietoa 21 hyvinvointialueelta, Helsingistä ja Ahvenanmaalta. Koko Suomen tasoisen tilannekuvan lisäksi kerätty tieto mahdollistaa kattavan alueellisen vertailun.

Hyvinvointialueet voivat hyödyntää tutkimuksen tuloksia esimerkiksi sote-palveluiden suunnittelussa, kehittämisessä ja johtamisessa sekä terveyden edistämisessä. Ajantasaisten tietojen avulla on mahdollista myös arvioida tehtyjen toimenpiteiden vaikutuksia.

Vastauksia toivotaan kaikenikäisiltä ja kaikenlaisissa elämäntilanteissa olevilta

Tutkimuksen osallistujat on poimittu satunnaisesti Digi- ja väestötietoviraston tiedoista. Jokainen tutkimukseen valikoitunut edustaa alueensa samanikäisiä ja -sukupuolisia henkilöitä, eikä ainuttakaan vastaajaa voi korvata toisella. 

Ensimmäiset kutsut tutkimukseen saapuvat postitse syyskuun aikana. Kyselyyn voi vastata verkossa tai paperilomakkeella suomeksi, ruotsiksi, englanniksi tai venäjäksi.

"Tulosten luotettavuuden kannalta on tärkeää, että jokainen kutsun saanut vastaa kyselyyn”, Lundqvist sanoo.

Tutkimuksen ensimmäiset tulokset julkaistaan väestöryhmittäin ja hyvinvointialueittain THL:n verkkosivuilla vuoden 2025 aikana. Yksittäistä vastaajaa ei voi tunnistaa tuloksista.  

Lisätietoja

Annamari Lundqvist
tutkimuksen johtaja
THL
puh. 029 524 7283
etunimi.sukunimi@thl.fi

Terve Suomi -tutkimus 

Aikaisempien Terve Suomi -tutkimusten tulokset 

Avainsanat

Kuvat

Tietoa julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

THL viikolla 43/202416.10.2024 15:27:52 EEST | Tiedote

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai, mutta viikolla 42 se julkaistaan keskiviikkona. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat keskiviikon 16.10. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Tiedotteet Ennakkotieto viikolta 44: ti 29.10. THL:n arvioinnit sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä 21 hyvinvointialueella, Helsingin kaupungissa ja HUS-yhtymässä sekä valtakunnallinen arviointiraportti. Lisätietoa: Elina.Suontama (at)thl.fi, puh. 029 524 7392. THL:n arviointipäälliköt hyvinvointialueittain: thl.fi/arviointi Blogit to 24.10. Anna-Maria Isola, johtava tutkija: Osattomuuden kokemus haavoitt

THL viikolla 42/202410.10.2024 15:22:07 EEST | Tiedote

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat torstain 10.10. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Tiedotteet ma 14.10. Korkeakouluopiskelijoiden mielenterveys ja mielenterveyspalvelujen riittävyys. Koronapandemia vaikutti opiskelijoiden mielenterveyteen heikentävästi. Mikä on tilanne nyt? Julkaisemme tuoreita tuloksia keväällä 2024 toteutetusta Korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimuksesta (KOTT). Tutkimukseen osallistui yliopisto- ja ammattikorkeakouluopiskelijoita ympäri Suomen. Tiedotamme mielenterveyden tuloksista yhdessä YTHS.n kanssa. Lisä

Största delen av klienterna är nöjda med äldreomsorgen – inom hemvården har dock nöjdheten minskat10.10.2024 02:00:00 EEST | Pressmeddelande

Äldre personer är mycket nöjda med den äldreomsorg de får och många enheter inom äldreomsorgen får bra betyg av klienterna. Under de senaste två åren har dock en del av bedömningarna förändrats i en negativ riktning inom hemvården. Dessa resultat framkommer i den uppföljning av klientnöjdheten inom äldreomsorgen som Institutet för hälsa och välfärd (THL) gjort.

Valtaosa asiakkaista on tyytyväisiä vanhuspalveluihin – tyytyväisyys kotihoitoon on kuitenkin heikentynyt10.10.2024 02:00:00 EEST | Tiedote

Iäkkäät ovat varsin tyytyväisiä saamiinsa vanhuspalveluihin, ja lukuisat vanhuspalveluyksiköt saavat hyviä asiakasarvioita. Viimeisen kahden vuoden aikana osa arvioista on kuitenkin muuttunut kielteisemmäksi kotihoidossa. Nämä tulokset selvisivät Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tekemästä vanhuspalvelujen asiakastyytyväisyyden seurannasta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye