Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Ministeri Mykkäsen vihellettävä pilliin raakkukohussa – suojelun työkalut ovat jo olemassa

Jaa

Ympäristöministeri Kai Mykkänen (kok.) tapaa tänään 10. syyskuuta teollisuuden puunostajia Suomussalmen raakkutuhoon liittyen.  ”Tämän päivän keskusteluissa Ministeri Mykkäsen ja teollisuuden on syytä pitäytyä lain noudattamisessa sekä firmojen oman toiminnan kehittämisessä. Ministerin kutsuessa vain puun ostajat mukaan, ei tapaamisessa voida sopia mitään koskien yksityisten maanomistajien metsien käyttöä”, korostaa MTK:n toiminnanjohtaja Jyrki Wallin.

Yleiskuva.
Yleiskuva.

Stora Enson työmaalla tapahtunut raakkutuho oli vastoin lakeja, ja se tulee myös sellaisena käsitellä. Julkisessa keskustelussa ja muun muassa eduskunnassa on tapauksen seurauksena esitetty lukuisia vesistöjen suojakaistoja koskevia vaatimuksia. ”Erityisen suojeltavana lajina raakkujen elinpaikat ovat kuitenkin suojeltavissa jo nykylainsäädännöllä ELY-keskuksen rajauspäätöksellä – uutta lainsäädäntöä ei tarvita”, muistuttaa MTK:n metsäjohtaja Marko Mäki-Hakola.

Ministeri Mykkänen on vaatinut puunostajia sitoutumaan 50 metrin suojavyöhykkeisiin raakkupurojen ympärillä. Ympäristöministerin vaatimus kohdistuisi erityisesti yksityisiin metsänomistajiin, jotka tuottavat noin 80 prosenttia teollisuuden puun tarpeesta.

”On erikoista, jos puun ostajat ja ministerit päättävät keskenään siitä, mitä yksityisten maanomistajien metsissä tehdään. Ilman sitoutumista korvauksiin yksityismaat sosialisoitaisiin yhteiseksi hyväksi. Muistutan teollisuutta myös siitä, että puumarkkinoita koskevista asioista ne eivät lainkaan mukaan voi keskenään sopia”, toteaa MTK:n toiminnanjohtaja Jyrki Wallin.

Metsätalouden vaikutuksista raakkuun tarvittaisiin aiempaa selkeämpää tietoa toimintaohjeiden perustaksi. Raakun suojelu on yhteensovitettava osaksi metsätaloutta käytännössä toimivin ratkaisuin.

”ELY-keskuksen 45 metrin suojakaistasuositukselle on ollut vaikea löytää selkeää tietolähdettä. Olosuhteet maastossa vaihtelevat, joten kaavamaisuus ei ole raakun eikä metsätalouden etu. Suojakaistan täyden käsittelemättömyyden sijaan pitäisi tarkastella esimerkiksi jatkuvan kasvatuksen mahdollisuuksia”, MTK:n metsäjohtaja Mäki-Hakola huomauttaa.

MTK ja metsänhoitoyhdistykset kertoivat viime viikolla vievänsä suojakaistat osaksi puukauppojen kilpailuttamista. Lisäksi PEFC-sertifioinnissa vaatimus suojakaistojen leveydestä tuplattiin juuri äskettäin kymmeneen metriin.

”Kehitämme ja tarkastelemme MTK:ssa ketjumme toimintaa säännöllisesti. Tuomme työkalut siihen, miten teollisuus ja puunostajat voivat puukaupassa helposti korvata osansa suojakaistojen turvaamisen kustannuksista metsänomistajalle”, Mäki-Hakola korostaa.

Lue myös: Luontoarvot osaksi metsänhoitoyhdistysten puukauppojen kilpailutusta

Lisätietoja:

Jyrki Wallin, MTK:n toiminnanjohtaja, 050 522 5207

Marko Mäki-Hakola, MTK:n metsäjohtaja, 040 502 6810

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Joulupöydän salaisuus: Makuja, tarinoita ja vastuullisia valintoja maaseudulta12.12.2024 13:24:58 EET | Tiedote

Kotimainen joulu on herkullinen ja vastuullinen juhla. Suomalainen ruokaketju alkaa maaseudulta, missä viljelijät tekevät tinkimätöntä työtä tuottaakseen laadukasta ja turvallista ruokaa. Joulupöytä voi koostua perinteisistä tai moderneista herkuista – tärkeintä on valita maistuvimmat. Hyvää Suomesta -merkki ja Sirkkalehti-merkki auttavat tekemään vastuullisia valintoja. Kotimainen kinkku, kalkkuna, kasvikset ja marjat ovat joulun tähtiä, jotka tekevät juhla-ateriasta sekä herkullisen että kestävän.

Metsänhoitoyhdistysten valtuustoihin uusia kasvoja – Naiset ääniharavina10.12.2024 13:12:32 EET | Tiedote

Metsänhoitoyhdistysten valtuustovaalit on käyty, ja uudet valtuutetut on valittu kaudelle 2025–2028. Metsänomistajien edunvalvontaan ja palveluiden kehittämiseen saatiin merkittävä joukko uusia valtuutettuja. Erityisen huomionarvoista on, että valtakunnan ääniharavat olivat kaikki naisia. Mhy Etelä-Savosta Kaisa Ralli sai 330 ääntä ja Taina Pietarinen 230 ääntä. Uudet valtuustot aloittavat kautensa 1.1.2025.

Kestävyys tuotantoketjussa vaatii reiluutta – Alkutuottajille kuuluu oikeudenmukainen osuus lisäarvosta4.12.2024 10:59:37 EET | Tiedote

Kestävyys ja vastuullisuus alkavat ruokaketjun alkupäästä, mutta niiden kustannuksia ei voi vyöryttää yksin viljelijöiden kannettavaksi. Metsäkatovapaus on jatkossa edellytys markkinoille pääsylle, mutta ostajat pyrkivät siirtämään kestävyystietojen keräämisen ja jakelun kulut alkutuottajille – vastoin yritysvastuudirektiivin periaatteita. "Kestävyys ja vastuullisuus ovat ruokaketjun menestyksen perusta, mutta ne eivät saa muuttua viljelijöille pelkiksi lisäkustannuksiksi. Alkutuottajien on saatava osansa kestävien tuotantotapojen tuottamasta lisäarvosta, joka hyödyttää koko ketjua", painottaa MTK:n johtaja Juha Ruippo MTK-Satakunnan syyskokouksessa Mies-Laulun talolla Porissa 4.12.2024.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye