Aluehallitusten puheenjohtajat: Hyvinvointialueet ovat ratkaisu – eivät ongelma
Hyvinvointialueiden aluehallitusten puheenjohtajien yhteinen kannanotto kokouksestaan 5.–6.9.2024. Päivitetty 9.9.2024.
Suomalaisen yhteiskunnan vahvuuksiin on kuulunut luottamus julkiseen valtaan. Sen perustana on myös julkisten toimijoiden keskinäinen rakentava, tarpeen mukaan kriittinenkin mutta kuitenkin tosiasioihin perustuva vuoropuhelu.
Aluehallitusten puheenjohtajat kantavat suurta huolta kärjistyneestä keskusteluympäristöstä. Yleistä keskustelua luonnehtii hyvinvointialueiden syyllistäminen ja epäonnistuneeksi leimaaminen.
Keskustelussa esitetyt arviot hyvinvointialueista ovat irtautuneet monin osin tosiasioista ja perustuvat mielikuviin. Esimerkiksi luottamushenkilöiden määrä on kansallisesti vähentynyt eikä lisääntynyt uudistuksen myötä. Samalla päätöksenteko on aiempaa avoimempaa.
Hyvinvointialueet ovat ratkaisu, ei ongelma. Uusien mahdollisuuksien hyödyntäminen vaatii aikaa. Nyt on keskityttävä palveluiden sisällön ja toimintatapojen uudistamiseen, eikä uusiin hallinnon uudistuksiin. Spekulointi alueiden yhdistämisellä ei tuo ratkaisuja tähän tilanteeseen.
Kärkevän julkisen keskustelun vaikutukset näkyvät. Ihmisten luottamus terveydenhuoltoon on heikentynyt. Hyvinvointialueet ovat suuria työnantajia. Henkilöstö tekee merkityksellistä työtä. Syyttelevä julkinen keskustelu nakertaa henkilöstön motivaatiota ja julkisten työnantajien vetovoimaa.
Huono kierre pitää katkaista. Julkisten toimijoiden keskinäinen luottamus pitää palauttaa. Siksi aluehallitusten puheenjohtajat edellyttävät kaikilta toimijoilta rakentavaa vuorovaikutusta.
Julkisten toimijoiden välistä epäluottamusta ja kriisipuhetta lietsova ilmapiiri on haitallinen suomalaisen yhteiskunnan menestyksen, jopa kokonaisturvallisuuden kannalta. Kyse on myös Suomen kyvystä toimeenpanna vaativia, pitkäjänteisiä reformeja ja ylläpitää kriisinkestävyyttä.
Hyvinvointialueiden poliittiset päättäjät tekevät parhaansa kustannusten kasvun hillitsemiseksi. Tämä ei kuitenkaan ole mahdollista ennen kuin sosiaaliset perusoikeudet ja julkisen talouden kantokyky saadaan tasapainoon.
Hyvinvointiyhteiskunnan ytimessä on ihmisten luottamus siihen, että palveluita saa silloin kun on tarve ja hätä. Tätä me kaikki toimijat rakennamme yhdessä.
Hyvinvointialueiden aluehallitusten puheenjohtajat
Yhteyshenkilöt
Kaisa LepolaKanta-Hämeen hyvinvointialueen aluehallituksen puheenjohtaja
Puh:0505925868Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oma Häme
Oma Häme pilotoi lähipalvelumallia Tammelassa14.1.2025 15:51:51 EET | Uutinen
Kokeilujakson aikana kartoitetaan asiakkaiden tarpeita ja testataan uusia toimintamalleja.
Turengin terveysaseman kiirevastaanotto muuttuu ajanvarauspoliklinikaksi 27. tammikuuta14.1.2025 13:44:13 EET | Uutinen
Turengin terveysaseman kiirevastaanotto Janakkalassa muuttuu ajanvarauspoliklinikaksi 27. tammikuuta. Samalla ambulanssilla tuotavien, valvontaa tai toimenpiteitä vaativien, potilaiden vastaanotto päättyy ja terveysaseman tarkkailupaikat poistuvat käytöstä. Ambulanssia tarvitsevat potilaat kuljetetaan 27. tammikuuta alkaen hoitotarpeen mukaisesti joko Riihimäelle Pulssi 77 -kiirevastaanotolle tai Kanta-Hämeen Keskussairaalan yhteispäivystykseen. Turengin terveysasemalla hoidetaan 27. tammikuuta alkaen ajanvarauksella potilaita, joiden terveydentila ei vaadi tarkkailu- tai makuupaikkaa. Kuvantamismahdollisuutta Turengissa ei ole. Myös Turengin terveysaseman asiakaspalvelupisteen aukioloaika muuttuu. Toimisto palvelee jatkossa arkisin klo 8-9.30 ja 14-15. Asiakkaiden ajanvaraus tai muu yhteydenotto onnistuu takaisinsoittonumeroiden kautta. Löydät numerot täältä: Kiireetön hoito terveysasemilla - Oma Häme Voit myös asioida sähköisesti Oma Häme -mobiilisovelluksen tai verkkosivujemme kautt
Kulttuurimuutos työkykyjohtamisessa käänsi sairauspoissaolot laskuun Oma Hämeessä13.1.2025 15:19:28 EET | Tiedote
Kanta-Hämeen hyvinvointialueen kotihoidon palvelualueella on onnistuttu merkittävästi parantamaan henkilöstön työkykyä ja vähentämään sairauspoissaoloja. Hyviin tuloksiin on päästy tavoitteellisella yhteistyöllä ja uudistamalla työkykyjohtamisen kulttuuria.
”Elintaparyhmä on vaikuttanut yllättävän paljon arkeeni ja hyvinvointiini”10.1.2025 13:45:23 EET | Artikkeli
Syksyllä 2024 elintapaohjauksen etäryhmään osallistunut Marika Lehtonen on saanut ryhmästä paljon hyviä vinkkejä ja oivalluksia omaan arkeensa. Lue Marikan ajatuksia etäryhmästä.
Oma Hämeen elintapamuutoksen ja Tietoa tyypin 2 diabeteksesta -etäryhmät käynnistyvät pian10.1.2025 13:31:42 EET | Uutinen
Ryhmät ovat maksuttomia, eikä ennakkoilmoittautumista tarvita. Vuoden 2024 aikana Oma Häme sai etäryhmiin osallistuneilta paljon positiivista palautetta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme