Elinkeinoelämän keskusliitto EK

EK:n selvitys: Palkkojen paikallinen sopiminen etenee Ruotsia hitaammin erityisesti julkisella sektorilla

Jaa

Suomessa yksityisellä sektorilla paikallisten palkkamallien osuus on noussut merkittävästi viime vuosien aikana. Vielä 2010-luvulla paikallisesti sovittavien palkkamallien osuus yksityisellä sektorilla oli noin 20 prosenttia, kun viime neuvottelukierroksen jälkeen vuosina 2023–2024 osuus oli noussut jo yli 40 prosenttiin. Pullonkaula löytyy erityisesti julkisen sektorin erittäin jäykästä mallista Ruotsiin verrattuna. Naapurimaassa palkoista sovitaan paikallisesti erityisesti julkisella sektorilla. Neuvottelujärjestelmien palkanmuodostuksen mallit vaihtelevat osin Pohjoismaissa, mutta yhteistä niille on vientivetoisen mallin käyttö, joka ottaa huomioon kansainvälisen kilpailukyvyn.

Suomessa valtion työ- ja virkaehtosopimusten palkkamallit ovat lähes kokonaan olleet yleiskorotuspainotteisia, kun taas kunnissa ja hyvinvointialueilla yleiskorotusten lisäksi jaettavat paikalliset erät ovat yleistyneet vasta aivan viime vuosina. Julkisella sektorilla palkankorotusmallit ovat olleet ylipäätään lähes täysin yleiskorotuspainotteisia vuodesta 2010 alkaen.

Uudet vuoteen 2024 ulottuvat tiedot palkkaratkaisujen luokittelusta löytyvät EK:n selvitystä varten keräämästä aineistosta, jota ei ole päivitetty Tulo- ja kustannuskehityksen selvitystoimikunnan vuotta 2018 koskevan raportin jälkeen. Aineistolla on mahdollista verrata myös Suomen ja Ruotsin välisiä palkanmuodostuksen kehitystä viime vuosiin asti.

Suomessa ja Ruotsissa on havaittavissa selkeitä eroja paikallisten palkkaratkaisujen käytössä. Ruotsissa palkoista sovitaan paikallisesti erityisesti julkisella sektorilla, ja numerottomat sopimukset ovat yleisesti käytettyjä. Paikallisesti sovittavia palkkamalleja oli Ruotsin julkisella sektorilla jo 64 % vuonna 2023. Näillä sopimuksilla on pystytty helpottamaan julkisen sektorin työvoimapulaa.

- Ruotsissa julkisen sektorin sopimuksilla on myös pystytty korottamaan palkkoja paikallisesti ilman kokonaistaloudellisia kilpailukykyongelmia, sanoo selvityksen tehnyt EK:n yhteyspäällikkö Lauri Vuori.

Suomessa riittää kuitenkin myös yksityisellä sektorilla kirittävää paikallisten palkkaratkaisujen hyödyntämisessä Ruotsin tapaan. Norjassa ja Tanskassa paikalliset palkankorotukset ovat yleisiä yksityisellä sektorilla, kun taas julkisella sektorilla käytetään enemmän keskitettyjä ratkaisuja. Neuvottelujärjestelmien kehitys ja palkanmuodostuksen mallit vaihtelevat eri Pohjoismaissa, mutta yhteistä niille on vientivetoisen mallin käyttö, joka ottaa huomioon maiden kansainvälisen kilpailukyvyn.

Viime vuosikymmenten aikana työmarkkinat Euroopassa ovat siirtyneet hajautuneempaan palkanmuodostukseen, ja Pohjoismaista Ruotsi ja Tanska ovat olleet edelläkävijöitä tässä kehityksessä 1980- ja 1990-luvuilla. Pohjoismaiset palkkamallit ovat kehittyneet vuosikymmenten aikana kohti hajautuneempaa palkanmuodostusta, jossa paikalliset ratkaisut ovat yhä tärkeämmässä roolissa.

Suomessa siirryttiin keskitetyistä ratkaisuista liittotason alakohtaisiin neuvotteluihin syksyn 2017 neuvottelukierroksella. Hajautetut ja koordinoidut neuvottelujärjestelmät, jotka ovat käytössä tällä hetkellä muun muassa Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa ja Saksassa, ovat yhdistetty korkeampaan työllisyyteen ja matalampaan työttömyyteen.

Suomi on muutaman viimeisen liittokohtaisen neuvottelukierroksen aikana päässyt mukaan Pohjoismaiseen neuvottelukulttuuriin, jossa vientialojen mallineuvottelujen merkitys on suuri pienten avotalouksien kilpailukyvyn, tuottavuuden ja työllisyyden kannalta.

Lisätietoja: EK:n yhteyspäällikkö Lauri Vuori p. 050 471 1198

EK:n selvitys: Pohjoismaiden palkanmuodostus

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän keskusliitto EK on suomalaisten yritysten merkittävin puolestapuhuja. Välitämme elinkeinoelämän yhteisiä viestejä ja ratkaisuehdotuksia politiikan päättäjille ja yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän keskusliitto EK

EK:n Investointitiedustelun etäjulkistus 17.1.2025 klo 1113.1.2025 12:23:30 EET | Kutsu

Elinkeinoelämän keskusliitto EK julkistaa Investointitiedustelun tulokset etätiedotustilaisuudessa perjantaina 17.1.2024 klo 11. Miltä näyttää vuosi 2025 investointien näkökulmasta? Miten talouden kasvukäänteen viivästyminen vaikuttaa investointikehitykseen? Miten investoinnit eroavat eri toimialoilla? Millainen usko yrityksillä on tulevaisuuteen? Tilaisuudessa taustoitetaan suomalaisten yritysten investointikehitystä sekä esitellään teollisuuden ja energia-alan arviot vuoden 2025 investointikehityksestä. Tuloksissa ovat mukana sekä kiinteät investoinnit että tutkimus- ja tuotekehityspanokset. Kyselyn tulokset esittelee pääekonomisti Penna Urrila. Linkin Teams-yhteydellä pidettävään tilaisuuteen saa ilmoittautumalla 16.1. mennessä: teemu.lindfors@ek.fi Tervetuloa! Lisätietoja: Teemu Lindfors, p. 0400 284 764

Yrityskysely: Joka 10. maaseudun yritys varautuu lähikuukausina toiminnan loppumiseen2.1.2025 10:30:00 EET | Tiedote

Pitkään jatkunut kysynnän heikentyminen sekä kustannusten ja korkojen nousu ovat vaikeuttaneet entisestään maaseudun yritysten lyhyen tähtäimen näkymiä. Joka kymmenes yritys on vaarassa ajautua konkurssiin tai toiminnan omaehtoiseen lopettamiseen talvikuukausien aikana. Myös vuoden 2025 kokonaisnäkymät ovat maaseudulla kaupunkialueita pessimistisemmät, ilmenee EK:n tekemästä Maaseutupulssi-yrityskyselystä. Maaseudun yritysten arvioissa on eroja sen perusteella, kuinka kaukana ne sijaitsevat kasvukeskuksista. Vuosi 2024 oli yrityksille vaikeampi kaupunkien liepeillä, kun taas näkymät alkavalle vuodelle ovat synkemmät ydinmaaseudulla. ”Yritysten vaikeudet koskettavat nyt yhä laajempaa yritysjoukkoa ja alueita maaseudulla. Vaikeudet ovat levinneet aallon lailla hieman jälkijättöisesti nyt myös ydinmaaseudulle, jossa yritysten ahdinko vasta syvenee, kun kaupunkialueilla toiminnan elpyminen on jo käynnistymässä”, tiivistää EK:n johtava asiantuntija Jari Huovinen. ”Myönteistä on se, että kas

EK:n Yrittäjävaltuuskunta nimitetty vuodelle 2025; puheenjohtajana jatkaa Anne Kangas27.12.2024 09:45:03 EET | Tiedote

Hoitokoti Päiväkummun omistajayrittäjä Anne Kangas jatkaa vuonna 2025 EK:n Yrittäjävaltuuskunnan puheenjohtajana ja EK:n hallituksen varapuheenjohtajana. Valtuuskuntaan on nimitetty eri puolilta Suomea 100 eri toimialoja edustavaa yrittäjää, jotka toimivat EK:n taustavoimana vaikutettaessa niin työmarkkinauudistuksiin, elinkeinopolitiikkaan kuin pk-yritysten mittelstand-kasvuun. Tiedotteen lopussa valtuuskunnan uusi kokoonpano paikkakunnittain. Pienten ja keskisuurten yritysten osuus EK:n jäsenistöstä on 96 prosenttia. Alle 10 hengen yritystenkin osuus on lähes puolet. Yrittäjävaltuuskunta on tärkein kanava, jonka kautta näiden pk-sektorin työnantajien näkemykset huomioidaan EK:n edunvalvonnassa ja kannanmuodostuksessa. Pk-yrityksillä on takanaan haastava vuosi, kun sekä kysyntä, työllisyys, investoinnit että ulkomaankauppa ovat yrityskyselyiden valossa supistuneet, summaa Yrittäjävaltuuskunnan puheenjohtaja Anne Kangas uuden toimintavuoden lähtökohtia: ”Ensi vuodelta odotamme jo varov

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye