Elinkeinoelämän keskusliitto EK

EK:n selvitys: Palkkojen paikallinen sopiminen etenee Ruotsia hitaammin erityisesti julkisella sektorilla

Jaa

Suomessa yksityisellä sektorilla paikallisten palkkamallien osuus on noussut merkittävästi viime vuosien aikana. Vielä 2010-luvulla paikallisesti sovittavien palkkamallien osuus yksityisellä sektorilla oli noin 20 prosenttia, kun viime neuvottelukierroksen jälkeen vuosina 2023–2024 osuus oli noussut jo yli 40 prosenttiin. Pullonkaula löytyy erityisesti julkisen sektorin erittäin jäykästä mallista Ruotsiin verrattuna. Naapurimaassa palkoista sovitaan paikallisesti erityisesti julkisella sektorilla. Neuvottelujärjestelmien palkanmuodostuksen mallit vaihtelevat osin Pohjoismaissa, mutta yhteistä niille on vientivetoisen mallin käyttö, joka ottaa huomioon kansainvälisen kilpailukyvyn.

Suomessa valtion työ- ja virkaehtosopimusten palkkamallit ovat lähes kokonaan olleet yleiskorotuspainotteisia, kun taas kunnissa ja hyvinvointialueilla yleiskorotusten lisäksi jaettavat paikalliset erät ovat yleistyneet vasta aivan viime vuosina. Julkisella sektorilla palkankorotusmallit ovat olleet ylipäätään lähes täysin yleiskorotuspainotteisia vuodesta 2010 alkaen.

Uudet vuoteen 2024 ulottuvat tiedot palkkaratkaisujen luokittelusta löytyvät EK:n selvitystä varten keräämästä aineistosta, jota ei ole päivitetty Tulo- ja kustannuskehityksen selvitystoimikunnan vuotta 2018 koskevan raportin jälkeen. Aineistolla on mahdollista verrata myös Suomen ja Ruotsin välisiä palkanmuodostuksen kehitystä viime vuosiin asti.

Suomessa ja Ruotsissa on havaittavissa selkeitä eroja paikallisten palkkaratkaisujen käytössä. Ruotsissa palkoista sovitaan paikallisesti erityisesti julkisella sektorilla, ja numerottomat sopimukset ovat yleisesti käytettyjä. Paikallisesti sovittavia palkkamalleja oli Ruotsin julkisella sektorilla jo 64 % vuonna 2023. Näillä sopimuksilla on pystytty helpottamaan julkisen sektorin työvoimapulaa.

- Ruotsissa julkisen sektorin sopimuksilla on myös pystytty korottamaan palkkoja paikallisesti ilman kokonaistaloudellisia kilpailukykyongelmia, sanoo selvityksen tehnyt EK:n yhteyspäällikkö Lauri Vuori.

Suomessa riittää kuitenkin myös yksityisellä sektorilla kirittävää paikallisten palkkaratkaisujen hyödyntämisessä Ruotsin tapaan. Norjassa ja Tanskassa paikalliset palkankorotukset ovat yleisiä yksityisellä sektorilla, kun taas julkisella sektorilla käytetään enemmän keskitettyjä ratkaisuja. Neuvottelujärjestelmien kehitys ja palkanmuodostuksen mallit vaihtelevat eri Pohjoismaissa, mutta yhteistä niille on vientivetoisen mallin käyttö, joka ottaa huomioon maiden kansainvälisen kilpailukyvyn.

Viime vuosikymmenten aikana työmarkkinat Euroopassa ovat siirtyneet hajautuneempaan palkanmuodostukseen, ja Pohjoismaista Ruotsi ja Tanska ovat olleet edelläkävijöitä tässä kehityksessä 1980- ja 1990-luvuilla. Pohjoismaiset palkkamallit ovat kehittyneet vuosikymmenten aikana kohti hajautuneempaa palkanmuodostusta, jossa paikalliset ratkaisut ovat yhä tärkeämmässä roolissa.

Suomessa siirryttiin keskitetyistä ratkaisuista liittotason alakohtaisiin neuvotteluihin syksyn 2017 neuvottelukierroksella. Hajautetut ja koordinoidut neuvottelujärjestelmät, jotka ovat käytössä tällä hetkellä muun muassa Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa ja Saksassa, ovat yhdistetty korkeampaan työllisyyteen ja matalampaan työttömyyteen.

Suomi on muutaman viimeisen liittokohtaisen neuvottelukierroksen aikana päässyt mukaan Pohjoismaiseen neuvottelukulttuuriin, jossa vientialojen mallineuvottelujen merkitys on suuri pienten avotalouksien kilpailukyvyn, tuottavuuden ja työllisyyden kannalta.

Lisätietoja: EK:n yhteyspäällikkö Lauri Vuori p. 050 471 1198

EK:n selvitys: Pohjoismaiden palkanmuodostus

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän keskusliitto EK on suomalaisten yritysten merkittävin puolestapuhuja. Välitämme elinkeinoelämän yhteisiä viestejä ja ratkaisuehdotuksia politiikan päättäjille ja yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän keskusliitto EK

Ukraina-keräys alkaa: yritykset auttamaan Ukrainaa talven yli11.9.2024 00:00:00 EEST | Tiedote

Elinkeinoelämän keskusliitto EK Mediatiedote EMBARGO ke 11.9. klo 00 Ukrainalla on edessään kriittiset talvikuukaudet, jotka koettelevat myös kotirintamaa. EK käynnistää tänään sisäministeriön kumppanina energiatuotannon laitteiden ja kaluston lahjakeräyksen ”Autetaan Ukraina talven yli”. Mukaan kutsutaan kattavasti koko suomalaista yrityskenttää. 70 prosenttia Ukrainan sähkön- ja lämmöntuotannosta on tuhottu. Seuraukset tuntuvat koko yhteiskunnassa – niin taloudessa kuin ihmisten arjessa, muistuttaa EK:n johtaja Petri Vuorio: ”Siksi käynnistämme sisäministeriön kumppanina lahjoituskeräyksen, jolla vastaamme Ukrainan valtion hätähuutoon lämmityskauden lähestyessä. Tavoitteena on saada suomalainen yrityskenttä laajasti mukaan lahjoittamaan energiantuotantoon ja sähköverkkoihin liittyviä laitteita ja kalustoa, joilla ukrainalaisia autetaan selviämään tulevasta talvesta.” Sisäministeriö ohjeistaa yrityksiä lahjoitusten toimittamisesta ja organisoi niiden viennin Ukrainaan ennen talvea. Ed

Elinkeinoelämän vähähiilitiekartat – miten ne näkyvät yritysten arjessa?9.9.2024 13:51:48 EEST | Kutsu

Aika: keskiviikko 18.9. klo 14–16, kahvitarjoilu klo 13.30 alkaen Paikka: Eteläranta 10, Helsinki Tervetuloa kuulemaan yritysten kertomana suomalaisen elinkeinoelämän ilmastotyöstä ja keskustelemaan toimialojen välisen yhteistyön merkityksestä ilmastonmuutoksen torjunnassa! Elinkeinoelämä on viime kevään aikana päivittänyt vähähiilisyystiekarttoja, jotka viitoittavat tietä kohti eri toimialojen päästövähennyksiä. Tiekartat ovat keskeinen ilmastotoimien työkalu. Niiden laadinta tiiviissä yhteistyössä niin toimialojen kuin valtionhallinnon välillä kuvastavat Suomen elinkeinoelämän sitoutumista ilmastotyöhön. Toimialat laativat ensimmäiset vähähiilitiekartat jo vuonna 2022. Tiekartat ovat paitsi ohjanneet toimialojen omaa ilmastotyötä, myös herättäneet vahvaa kansainvälistä kiinnostusta. Monilla aloilla päästövähennyksiä on saavutettu ennakoitua nopeammin samalla kun toimintaympäristössä on tapahtunut mittavia muutoksia. Nyt päivitetyt tiekartat tarjoavat ajankohtaisen näkymän siihen, mit

Investointiluvituksen reformi on oikeilla raiteilla – edessä ratkaiseva lainvalmisteluvaihe3.9.2024 12:00:00 EEST | Tiedote

Sujuvasta lupakäsittelystä voidaan saada Suomelle aito vetovoimatekijä kilpailtaessa eri toimialojen investoinneista. Suomessa otetaan historiallinen askel kohti yhden luukun lupa-asiointia. Jatkovalmistelussa on varmistettava, että käsittelyajat lyhenevät ja luvituksen ennakoitavuus paranee, ympäristönsuojelun tasosta tinkimättä. Luvituksen pullonkaulatnäkyvät myös EK:n vihreiden investointien dataikkunassa, jonka tuoreet luvut julkistettiin tänään. Investointiluvituksen uudistaminen on hallitusohjelman kunnianhimoisimpia reformeja elinkeinoelämän kannalta. Vuoteen 2026 tähtäävän reformin ensimmäinen valmisteluvuosi on takana. Tähänastinen suunta on ollut oikea, arvioi EK:n johtava asiantuntija Minna Ojanperä: ”EK:n esittämä malli – 1 asiointiluukku, 1 lupapäätös, 1 valitusoikeus – on etenemässä kohti toteutusta. Suomeen ollaan nyt rakentamassa virtaviivaisempaa lupajärjestelmää, jossa eri viranomaiset käsittelevät tietyn hankkeen luvat koordinoidusti yhtenä kokonaisuutena. Tämä kaikk

MEDIAKUTSU 3.9. – Investointiluvituksen reformi ja dataikkunan puolivuotisluvut30.8.2024 08:30:00 EEST | Kutsu

Aika: ti 3.9. klo 11 - 12 Toteutus: Teams Hyvä toimittaja / toimitus Investointiluvituksen uudistaminen on yksi hallitusohjelman kunnianhimoisimpia reformeja elinkeinoelämän kannalta. Sen onnistuminen vaikuttaa suoraan siihen, millainen sijaintipaikka Suomi on jatkossa teollisuudelle ja kuinka onnistumme ilmastokäänteessä. Ympäristöministeriön johdolla valmisteltavan uudistuksen valmistelussa on edessä ratkaiseva vaihe. Tervetuloa kuulemaan EK:n arvioita: Millaiseksi Suomen tuleva investointilupajärjestelmä on muodostumassa? Toteutuuko yhden luukun lupa-asiointi vihdoin? Mikä muuttuu yritysten kannalta? Mikä on hankevalmistelun vaihe – mitä isoja valintoja on nyt edessä? Mikä ratkaisee reformin onnistumisen ja mitä huolia jatkovalmisteluun liittyy? Mikä on kiinnostavinta seurattavaa syksyllä 2024? Infon toisena aiheena on EK:n ylläpitämä vihreiden investointien dataikkuna, joka tarjoaa seurantatietoa teollisuuden ja energia-alan hankkeiden etenemisestä. Julkistamme uudet puolivuotisluv

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye