Yrityskysely: Joka 10. maaseudun yritys varautuu lähikuukausina toiminnan loppumiseen
Pitkään jatkunut kysynnän heikentyminen sekä kustannusten ja korkojen nousu ovat vaikeuttaneet entisestään maaseudun yritysten lyhyen tähtäimen näkymiä. Joka kymmenes yritys on vaarassa ajautua konkurssiin tai toiminnan omaehtoiseen lopettamiseen talvikuukausien aikana. Myös vuoden 2025 kokonaisnäkymät ovat maaseudulla kaupunkialueita pessimistisemmät, ilmenee EK:n tekemästä Maaseutupulssi-yrityskyselystä.
Maaseudun yritysten arvioissa on eroja sen perusteella, kuinka kaukana ne sijaitsevat kasvukeskuksista. Vuosi 2024 oli yrityksille vaikeampi kaupunkien liepeillä, kun taas näkymät alkavalle vuodelle ovat synkemmät ydinmaaseudulla.
”Yritysten vaikeudet koskettavat nyt yhä laajempaa yritysjoukkoa ja alueita maaseudulla. Vaikeudet ovat levinneet aallon lailla hieman jälkijättöisesti nyt myös ydinmaaseudulle, jossa yritysten ahdinko vasta syvenee, kun kaupunkialueilla toiminnan elpyminen on jo käynnistymässä”, tiivistää EK:n johtava asiantuntija Jari Huovinen.
”Myönteistä on se, että kasvua haetaan kansainvälistymisestä. Harvempaan asutulla maaseudulla peräti puolet vientiyrityksistä uskoo ulkomaankaupan lisääntymiseen vuonna 2025”, toteaa Huovinen.
Maa- ja metsätalousministeriön johtava asiantuntija Juuso Kalliokoski pitää tilannetta huolestuttavana juuri kun yrityksiin kohdistuu muutoinkin poikkeuksellisia paineita esimerkiksi kokonaisturvallisuuden näkökulmasta:
”Toimintaympäristön voimakkaat muutokset näkyvät nyt maaseudulla. Uudistumista tarvittaisiin, mutta epävarmuus estää investointien toteutumista. Tämä on heijastunut myös EU:n maaseuturahoituksen hakemiseen.”
”On kuitenkin muistettava, että joukossa on myös menestyviä ja toimintaansa kehittäviä yrityksiä. Toisaalta rahoituksen saatavuus on kiristynyt, eivätkä kaikki hyvätkään yritykset pysty toteuttamaan investointejaan.”
Maaseutupulssin keskeiset tunnusluvut
Maaseudun nykytilanne 2024
- Vuoden 2024 aikana kysyntä oli lisääntynyt 23 prosentilla ja vähentynyt 39 prosentilla ydin- ja harvaan asutun maaseudun yrityksistä (30 ja 31 prosenttia vuonna 2023). Sen sijaan kaupunkien läheisellä maaseudulla osuudet olivat 14 ja 42 prosenttia (24 ja 46 prosenttia vuosi sitten).
- Työntekijämäärän lisääntymisestä raportoi 18 prosenttia ja sen vähentymisestä 23 prosenttia ydin- ja harvaan asutun maaseudun yrityksistä (30 ja 27 prosenttia vuonna 2023). Kaupunkien läheisellä maaseudulla työntekijöiden määrä lisääntyi 18 prosentissa ja vähentyi 24 prosentissa yrityksiä (16 ja 27 prosenttia vuosi sitten).
- Investoinnit olivat ydin- ja harvaan asutulla maaseudulla lisääntyneet 20 prosentilla ja vähentyneet 43 prosentilla yrityksistä (15 ja 41 prosenttia vuonna 2023). Kaupunkien läheisellä maaseudulla investointien lisääntymisestä kertoi 13 prosenttia ja vähentymisestä 42 prosenttia yrityksistä (11 ja 38 prosenttia vuosi sitten).
- Ulkomaankauppa oli lisääntynyt 28 prosentilla ja vähentynyt 17 prosentilla ydin- ja harvaan asutun maaseudun vientiyrityksistä (21 ja 23 prosenttia vuonna 2023). Kaupunkien läheisellä maaseudulla osuudet olivat 8 ja 33 prosenttia (22 ja 34 prosenttia vuosi sitten).
Maaseudun näkymät vuodelle 2025
- Omistajanvaihdos on tällä hetkellä ajankohtainen 22 prosentille maaseudun yrityksistä (23 prosenttia vuosi sitten).
- Seuraavan kolmen kuukauden aikana maaseudun yrityksistä 9 prosenttia ennakoi toiminnan laajentumista ja 19 prosenttia supistumista seuraavan kolmen kuukauden aikana (10 ja 19 prosenttia vuosi sitten). Toiminnan lopettamista ennakoi 6 prosenttia yrityksistä ja lisäksi 4 prosenttia arvioi yrityksen olevan vaarassa ajautua konkurssiin (0 ja 4 prosenttia vuosi sitten).
- Koko vuoden 2025 osalta kysynnän lisääntymiseen uskoo 30 prosenttia ja sen vähentymiseen 35 prosenttia ydin- ja harvaan asutun maaseudun yrityksistä (24 ja 20 prosenttia vuonna 2023). Kaupunkien läheisellä maaseudulla osuudet olivat 27 ja 27 prosenttia (24 ja 36 prosenttia vuosi sitten).
- Työntekijämäärän kasvua ennakoi ydin- ja harvaan asutulla maaseudulla 16 prosenttia ja sen supistumista 23 prosenttia yrityksistä (23 ja 13 prosenttia vuonna 2023). Kaupunkien läheisellä maaseudulla 17 prosenttia arvioi työntekijämäärän lisääntyvän ja 20 prosenttia sen vähentyvän tänä vuonna (15 ja 21 prosenttia vuosi sitten).
- Ydin- ja harvaan asutulla maaseudulla investointien lisääntymiseen uskoo 12 prosenttia ja vähentymiseen 46 prosenttia yrityksistä (19 ja 37 prosenttia vuonna 2023). Kaupunkien läheisellä maaseudulla investointien lisääntymiseen uskoo 10 prosenttia yrityksistä, kun taas 31 prosenttia arvioi niiden vähentyvän tänä vuonna (7 ja 44 prosenttia vuosi sitten).
- Ulkomaankaupan kasvua ennakoi 46 prosenttia ja vähentymistä 27 prosenttia ydin- ja harvaan asutun maaseudun vientiyrityksistä (39 ja 10 prosenttia vuonna 2023). Kaupunkien läheisellä maaseudulla osuudet olivat 19 ja 17 prosenttia (21 ja 26 prosenttia vuosi sitten).
Maaseutupulssin aineisto kerättiin marraskuussa 2024. Kyselyyn vastasi 292 maaseudulla toimivaa yritystä sekä 795 kaupunkien yritystä. Aineiston analysoinnissa on käytetty yrityskoon ja päätoimialojen mukaan laskettuja painokertoimia, joiden ansiosta tulokset ovat suuntaa-antavasti yleistettävissä työnantajayritysten perusjoukkoon.
Tutustu tuloksiin infografiikan muodossa.
Lisätiedot:
Elinkeinoelämän keskusliitto EK: johtava asiantuntija Jari Huovinen, puh. 040 861 4582, etunimi.sukunimi@ek.fi
Maa- ja metsätalousministeriö: johtava asiantuntija Juuso Kalliokoski, puh. 0295162470, etunimi.sukunimi@gov.fi
Yhteyshenkilöt
Satu ToivonenTiedottaja
Yrittäjyys, elinkeinopolitiikka
Energia, ilmasto, liikenne, ympäristö
EU-asiat, Brysselin toimisto
Kauppapolitiikka, kansainvälistyminen
Tietoja julkaisijasta
Elinkeinoelämän keskusliitto EK on suomalaisten yritysten merkittävin puolestapuhuja. Välitämme elinkeinoelämän yhteisiä viestejä ja ratkaisuehdotuksia politiikan päättäjille ja yhteiskunnalliseen keskusteluun.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän keskusliitto EK
Elinkeinoelämän luottamus heikkeni aavistuksen30.12.2024 08:00:20 EET | Tiedote
Kokonaisuutena elinkeinoelämän luottamus heikkeni joulukuussa aavistuksen. Toimialojen välillä hajonta suurta.
EK:n Yrittäjävaltuuskunta nimitetty vuodelle 2025; puheenjohtajana jatkaa Anne Kangas27.12.2024 09:45:03 EET | Tiedote
Hoitokoti Päiväkummun omistajayrittäjä Anne Kangas jatkaa vuonna 2025 EK:n Yrittäjävaltuuskunnan puheenjohtajana ja EK:n hallituksen varapuheenjohtajana. Valtuuskuntaan on nimitetty eri puolilta Suomea 100 eri toimialoja edustavaa yrittäjää, jotka toimivat EK:n taustavoimana vaikutettaessa niin työmarkkinauudistuksiin, elinkeinopolitiikkaan kuin pk-yritysten mittelstand-kasvuun. Tiedotteen lopussa valtuuskunnan uusi kokoonpano paikkakunnittain. Pienten ja keskisuurten yritysten osuus EK:n jäsenistöstä on 96 prosenttia. Alle 10 hengen yritystenkin osuus on lähes puolet. Yrittäjävaltuuskunta on tärkein kanava, jonka kautta näiden pk-sektorin työnantajien näkemykset huomioidaan EK:n edunvalvonnassa ja kannanmuodostuksessa. Pk-yrityksillä on takanaan haastava vuosi, kun sekä kysyntä, työllisyys, investoinnit että ulkomaankauppa ovat yrityskyselyiden valossa supistuneet, summaa Yrittäjävaltuuskunnan puheenjohtaja Anne Kangas uuden toimintavuoden lähtökohtia: ”Ensi vuodelta odotamme jo varov
Uuden yrittäjyysohjelman rakennettava kasvukäännettä – EK:n huomio viidessä osa-alueessa20.12.2024 09:06:02 EET | Tiedote
Työ- ja elinkeinoministeriö valmistelee parhaillaan Suomeen kasvuyrittäjyysohjelmaa, jolla haetaan keinoja taloutemme palauttamiseksi takaisin kasvu-uralle ennätysmäisen pitkän heikon talouskasvun ajan jälkeen. EK pitää yrittäjävetoisen kasvukäänteen olennaisina osatekijöinä nopeita ja konkreettisia toimenpiteitä, jotka keskittyvät eritoten hallinnollisen sääntelytaakan keventämiseen, kannustavaan verotukseen sekä kasvu- ja TKI-rahoituksen uudistamiseen.
Suomelle satojen miljoonien eurojen lisätulot päästökaupasta – EK esittää tulojen kohdentamista puhtaan liikenteen vauhdittamiseen10.12.2024 08:00:00 EET | Tiedote
EU:n päästökauppa laajenee meri- ja lentoliikenteen lisäksi tieliikenteeseen. Liikenteen kustannukset nousevat vuositasolla yli miljardilla eurolla, mutta samaan aikaan päästökauppatuloja palautuu valtiolle sadoilla miljoonilla euroilla. EK kiirehtii hallitusta valmistelemaan rahoitusmallia, jolla uudet päästökauppatulot saadaan kohdennettua kasvavien liikennekustannusten alentamiseen ja puhtaan liikenteen innovaatioihin. On tärkeää, että vihreää siirtymää vauhditetaan myös liikenteessä päästökaupan avulla. Meri- ja lentoliikenne kuuluvat jo teollisuuden kanssa samaan EU:n laajuiseen päästökauppaan. Tieliikenne tulee EU:n uuden polttoainejakelun päästökaupan piiriin vuonna 2027. Samalla on tunnistettava päästökaupan huomattava kustannusvaikutus: päästökaupasta aiheutuu Suomen liikenteelle yli miljardin euron vuosittaiset lisäkustannukset. Bensan hinta nousee arviolta 16 snt/l ja dieselin 11 snt/l. Samoin meri- ja lentoliikenteen lippujen ja rahtien hinnat nousevat. Erityisesti tieliike
Yritykset osallistuneet aktiivisesti Ukraina-keräykseen – keräys laajenee vesi- ja jätehuoltoon sekä rakentamiseen5.12.2024 06:00:00 EET | Tiedote
EK:n ja sisäministeriön Ukraina-keräys on tuottanut tulosta. Yritykset ovat tarjonneet Ukrainaan yli 20 avustuserän verran energia-alan laitteita ja tarvikkeita. Lahjoituskampanja jatkuu edelleen ja se myös laajenee vesi- ja jätehuollon sekä rakentamiseen laitteisiin ja kalustoon. EK käynnisti alkusyksystä yhdessä sisäministeriön kanssa lahjoituskampanjan ”Autetaan Ukraina yli talven”. Haastoimme koko jäsenistömme lahjoittamaan sähkön- ja lämmöntuotantoon liittyviä laitteita Ukrainan hyväksi, kertoo EK:n johtava asiantuntija Markku Rajamäki: ”Yritysten tarjoamat 20 avustuserää koostuvat esimerkiksi erikokoisista generaattoreista, aggregaateista, muuntajista, aurinkopaneeleista, sähkönjakeluverkon komponenteista ja edellä mainittujen varaosista. Tämäntyyppisiä laitteita tarvitaan esimerkiksi sairaaloiden leikkaussalien toimintaan sekä koulujen ja päiväkotien lämmitykseen.” Kampanja laajenee vesi- ja jätehuollon sekä rakentamiseen laitteisiin ja kalustoon Kampanja jatkuu edelleen, koska
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme