EHYT

Päihdehaittojen ehkäisystä leikkaaminen on väärä arvovalinta

Jaa

Pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelma ”Vahva ja välittävä Suomi” esittää sosiaali- ja terveyspoliittiseksi tavoitteeksi painopisteen siirtoa korjaavista palveluista kohti varhaisempaa tukea ja apua sekä ennaltaehkäisyä. Hallitus toimii kuitenkin päinvastoin leikkaamalla kolmen valtakunnallisesti kattavan päihdejärjestön – Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n, A-klinikkasäätiön ja Sininauhaliiton – rahoitusta 800 000 eurolla.

Sosiaali- ja terveysministeriö julkaisi 5.9.2024 tiedotteen sosiaali- ja terveysjärjestöille kohdentuvien avustusleikkausten laajuudesta vuodelle 2025. Leikkaukset osuvat laajasti myös päihde- ja riippuvuusjärjestöihin. Pelkästään Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:ltä, A-klinikkasäätiöltä ja Sininauhaliitolta leikataan yli 800 000 euroa. Käytännössä leikkaukset merkitsevät pahimmillaan toiminnan karsimista lasten ja nuorten ehkäisevästä päihdetyöstä, päihde- ja peliongelmista kärsivien ihmisten sekä heidän läheistensä tuesta ja auttamisesta.

Päihdejärjestöihin kohdentuvia leikkauksia ollaan toteuttamassa tilanteessa, jossa hyvinvointialueet karsivat palveluvalikoimaansa, pidentävät hoitoonpääsyä ja siirtävät resursseja pois ennaltaehkäisystä. Samaan aikaan hallitus on päättänyt alkoholin ja uusien nikotiinituotteiden saatavuuden merkittävästä lisäämisestä. Lisäksi alkoholin kotiinkuljetus ollaan sallimassa ja rahapelimarkkinointi uhkaa lisääntyä siirryttäessä rahapelaamisessa lisenssijärjestelmään. Päihdejärjestöt peräänkuuluttavat hallitukselta vastuullisempia arvovalintoja.

”Päihdehaittojen ehkäisyyn panostamisessa tulisi muistaa mittasuhteet. Pelkästään alkoholia myydään Suomessa lähes viidellä miljardilla eurolla. Samalla summalla rahoitettaisiin esimerkiksi EHYTin nykyisen laajuista toimintaa lähes 1000 vuotta. Alkoholi ja huumeet ovat useimmilla hyvinvointialueilla suurimmat syyt ennenaikaisesti menetettyihin elinvuosiin”, huomauttaa Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n toiminnanjohtaja Juha Mikkonen

Päihdehaittojen ehkäisyn rahoitus on turvattava

Päihteiden saatavuuden lisääminen ja ennaltaehkäisystä leikkaaminen tarkoittaa samalla luopumista tutkitusti kustannustehokkaista keinoista päihdehaittojen ehkäisemiseksi. Nykyisessä yhteiskunnallisessa tilanteessa rahoitusleikkauksien kohdentaminen päihde- ja pelihaittoja ehkäiseviin ja vähentäviin järjestöihin ei ole kestävää.

”Kun järjestöjen perusrahoitusta vähennetään, on selvää, että paine ja tarve korjaaville päihdepalveluille lisääntyy entisestään. Ennaltaehkäisevään ja haittoja vähentävään toimintaan kohdistuvat leikkaukset eivät ole säästöjä, vaan ne lisäävät kustannuksia tulevaisuudessa”, korostaa A-klinikkasäätiön tutkimus- ja kehitysjohtaja Jukka Koskelo.

Nyt sosiaali- ja terveysministeriön julkistamat yleisavustusten leikkaukset, jopa 19 prosenttia, kohdistuvat eniten valtakunnallisiin järjestöihin, jotka kykenevät toteuttamaan vaikuttavaa toimintaa ympäri Suomen. Juustohöyläämällä avustuksia jätetään huomioimatta avustetun toiminnan yhteiskunnallinen tarve sekä kustannustehokkuus. Nimenomaan perusrahoitukseen suunnitellut leikkaukset uhkaavat halvaannuttaa järjestön toiminnan ja siitä hinnan maksavat päihde- ja rahapeliongelmien kanssa kamppailevat suomalaiset.

"Järjestöt tuntevat päihteiden ja rahapelien käytön todellisuuden, pystyvät auttamaan ihmisiä vaikeissa elämäntilanteissa ja toisaalta välittämään haittoihin liittyvää ymmärrystä yhteiskunnalliseen keskusteluun ja päätöksentekoon. Voisiko olla hyvä, että päihde- ja rahapelipoliittisissa keskusteluissa kuuluisivat myös haittoja kokevien kansalaisten, ei vain teollisuuden ja kaupan äänet?," painottaa Sininauhaliiton toiminnanjohtaja Pekka Lund

Päihdejärjestöt tarvitsevat pitkäjänteistä ja realistiseen tarvearviointiin perustuvaa rahoitusta. Rahoituksen tarvetta arvioidessa tulee huomioida väestöryhmien välisten terveyserojen kaventaminen sekä tunnistaa päihdeongelmat merkittäväksi uhkaksi suomalaisten hyvinvoinnille ja terveydelle.

Lisätietoja: 

Juha Mikkonen, toiminnanjohtaja, PhD, VTM 
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry, +358 50 527 4780, juha.mikkonen@ehyt.fi

Jukka Koskelo, tutkimus- ja kehitysjohtaja, TtM
A-klinikkasäätiö, +358 50 563 3863, jukka.koskelo@a-klinikkasaatio.fi  

Pekka Lund, toiminnanjohtaja, TT, FT
Sininauhaliitto ry, +358 50 522 3906, pekka.lund@sininauhaliitto.fi 

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry on valtakunnallinen kansalais- ja asiantuntijajärjestö, joka ehkäisee ja vähentää päihde- ja pelihaittoja. EHYT tukee yhteisöjen ja yksilöiden hyvinvointia sekä vahvistaa sosiaalisesti kestävää kehitystä. Työ ulottuu lapsista ja nuorista työ- ja eläkeikäisiin. www.ehyt.fi

A-klinikkasäätiö on addiktioiden asiantuntijaorganisaatio, jonka tavoitteena on ehkäistä ja vähentää päihde- ja riippuvuushaittoja. Rakennamme inhimillisempää yhteiskuntaa ja keskitymme toiminnassamme etenkin kohtaavaan työhön, verkkoauttamiseen ja addiktiotutkimukseen. www.a-klinikkasaatio.fi

Sininauhaliitto on noin sadan auttamistyötä tekevän järjestön keskusliitto. Yksi Sininauhaliiton ja sen ympäri Suomea toimivan yli sadan jäsenyhteisön erityisosaamista ovat päihde- ja pelihaitat, riippuvuudet, mielenterveysongelmat, pitkäaikaisasunnottomuus sekä sosiaalinen työllistäminen. www.sininauhaliitto.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta EHYT

Alkoholin kotiinkuljetuksen salliminen lisää turvattomuutta kodeissa30.8.2024 13:17:38 EEST | Tiedote

Hallituksen esitys alkoholin kotiinkuljetuksen sallimisesta herättää vakavia huolia lisääntyvistä sosiaalisista, terveydellisistä ja yhteiskunnallisista haitoista. Esitys sallisi alkoholijuomien verkkokaupan sekä muut jakeluun ja noutoon perustuvat vähittäismyyntikonseptit, kuten alkoholijuomien toimituksen. Esitys sisältää lukuisia ongelmia, jotka uhkaavat lisätä alkoholin aiheuttamia haittoja sekä käyttäjälle itselleen, läheisille ja yhteiskunnalle. Järjestöt ovat huolissaan erityisesti lasten, nuorten ja lähisuhdeväkivallan uhassa elävien tilanteesta.

Tuore selvitys: Alkoholin kustannukset julkiselle terveydenhuollolle jopa 1,1 miljardia euroa vuodessa21.8.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

Nykyiset arviot alkoholin kustannusvaikutuksista terveydenhuollolle ovat vahvasti alimitoitettuja, mikä käy ilmi FCG Finnish Consulting Groupin tekemästä ja Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n tilaamasta tuoreesta katsauksesta. Laskentatavasta riippuen alkoholi voi aiheuttaa julkiselle terveydenhuollolle jopa 648–1 141 miljoonan euron vuosittaiset kustannukset. Summa on iso, jos sitä vertaa esimerkiksi vuoden 2020 perusterveydenhuollon vuodeosastohoidon kokonaismenoihin, jotka olivat 789 miljoonaa euroa. Euromääräisesti eniten alkoholi tuottaa kustannuksia Helsingissä, Pirkanmaalla ja Varsinais-Suomessa.

Alkoholi luultua suurempi tappaja Suomessa: Vuodessa katoaa 37 000 elinvuotta alkoholiperäisistä syistä22.5.2024 08:31:35 EEST | Tiedote

Alkoholi on huomattava terveysriski ja ennenaikaisten kuolemien merkittävimpiä taustasyitä. Joka vuosi Suomessa menetetään ennenaikaisesti yli 37 000 elinvuotta alkoholin vaikutuksesta, kun otetaan huomioon myös epäsuorat kuolemat. Suhteessa väestömäärään elinvuosia menetetään alkoholin takia eniten Kymenlaaksossa, Pohjois-Karjalassa ja Kainuussa, käy ilmi FCG Finnish Consulting Groupin tekemästä ja Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n tilaamasta tuoreesta katsauksesta. Katsauksessa tarkastellaan nyt ensimmäistä kertaa sekä suorien että epäsuorien alkoholikuolemien vaikutusta elinvuosien menetyksiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye