Kempower ja Candela tekivät uuden maailmanennätyksen – sähkövene ylitti Itämeren ensimmäistä kertaa

Jaa

Kempower ja Candela asettivat uuden maailmanennätyksen ajamalla sähköveneen Tukholmasta Ahvenanmaalle. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun sähkövene ylitti Itämeren. Ryhmä palasi Tukholmaan vielä samana iltana – 95 % alhaisemmilla kustannuksilla verrattuna fossiilisia polttoaineita käyttävään veneeseen. Vene ladattiin Kempowerin pikalaturilla.

Maailmanennätysmatka tehtiin torstaina 5. syyskuuta 2024 uusimmalla Candela C-8, Polestar-akulla varustetulla huviveneellä. Venettä ladattiin reitin varrella Kempower Movable -pikalaturilla.
Maailmanennätysmatka tehtiin torstaina 5. syyskuuta 2024 uusimmalla Candela C-8, Polestar-akulla varustetulla huviveneellä. Venettä ladattiin reitin varrella Kempower Movable -pikalaturilla.

ITÄMERIKempower ja Candela asettivat uuden maailmanennätyksen ajamalla sähköveneen Tukholmasta Ahvenanmaalle. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun sähkövene ylitti Itämeren. Ryhmä palasi Tukholmaan vielä samana iltana – 95 % alhaisemmilla kustannuksilla verrattuna fossiilisia polttoaineita käyttävään veneeseen. Vene ladattiin Kempowerin pikalaturilla.  

"Tavoitteena oli osoittaa, että sähköinen pitkän matkan merimatkailu on mahdollista jo tänä päivänä, ja että hydrofoilaavat sähköveneet voittavat fossiilisia polttoaineita käyttävät veneet kaikilla mittareilla", sanoi Candelan toimitusjohtaja ja perustaja Gustav Hasselskog

Tukholmalainen teknologiayhtiö Candela on kehittänyt maailman ensimmäiset sähköiset hydrofoilaavat veneet ja alukset, jotka liitävät veden pinnan yläpuolella ja vähentävät energiankulutusta 80 % verrattuna perinteisiin aluksiin, tarjoten pitkän kantaman ja korkean nopeuden akkuvoimalla. 

Maailmanennätysmatka tehtiin torstaina 5. syyskuuta 2024 uusimmalla Candela C-8, Polestar-akulla varustetulla huviveneellä. Venettä ladattiin reitin varrella Kempower Movable -pikalaturilla. Merimatka alkoi aamukuudelta Tukholman Frihamnista, ja Kapellskärissä pidettävän lataustauon jälkeen Candela  C-8 saapui Maarianhaminaan lounasaikaan. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun sähkövene ylitti Itämeren Ruotsin ja Suomen välillä. Satamassa sähkövenettä oli vastaanottamassa muun muassa Ahvenanmaan maaneuvos Kristin Sjögren. 

"Sähköveneiden haittapuolena on ollut niiden lyhyt kantama, lähinnä johtuen perinteisistä venerungoista, jotka kuluttavat paljon energiaa liikkuessaan eteenpäin. Hydrofoil-tekniikallamme yhdistämme korkean nopeuden ja pitkän kantaman, mutta veneen kuljettaja saa myös monia muita etuja. Oli aivan maagista liidellä Ahvenanmeren yllä täydellisessä hiljaisuudessa ilman tärinää", sanoi Hasselskog. 

Matka tehtiin pääasiassa olemassa olevan latausinfran avulla yhteistyössä Kempowerin kanssa. Kapellskärissä venettä ladattiin Kempower Movable Chargerilla, 40 kW tehoa tarjoavalla, liikuteltavalla laturilla, joka kytkettiin sataman sähköverkkoon kolmivaihepistorasiaan. Iltakuudelta veneilijäryhmä lähti takaisin kohti Kapellskäriä ja saapuivat tiheässä sumussa lähtöpisteeseensä Tukholman Frihamniin kello 23. 

"Kempower on ylpeä saadessaan edistää veneilyn sähköistymistä ja vihreämpien vesiväylien syntyä. Sähköveneet yhdistettynä hydrofoilaukseen tarjoavat parhaan mahdollisen hyötysuhteen ja vauhdittavat siirtymistä puhtaampaan veneilyyn. Kempowerin DC-pikalatausratkaisut soveltuvat erinomaisesti sähköveneilyyn. Kempower Movable Charger -laturimme on plug and play -ratkaisu, joka sopii loistavasti monien satamien jo tarjoamiin sähköverkkoihin”, sanoo Antti Vuola, Kempowerin Market Segments -johtaja. 

"Koimme jopa toimintamatka-ahdistusta, mutta ei Candelaa kohtaan. Valokuvaajan bensiinikäyttöinen saattovene jouduttiin tankkaamaan viisi kertaa matkan aikana, kun taas me latasimme vain kolme kertaa. Siirrettävät laturit, kuten Kempower Movable Charger, voidaan asentaa useimpiin satamiin helposti ja edullisesti", sanoi Hasselskog. 

Candelan hydrofoil-tekniikka mahdollistaa merkittävät kustannussäästöt meriliikenteessä. Samankokoinen bensiinikäyttöinen saattovene kulutti matkan aikana polttoainetta 680 euron edestä 150 meripeninkulman pituisella matkalla (noin 280 km), kun taas Candela C-8 kulutti sähköä 213 kWh, jonka hinta oli noin 35 euroa. 

"Puhumme siis 95 % alhaisemmista käyttökustannuksista. Tämä tekee merimatkailusta kilpailukykyistä maaliikenteeseen verrattuna kustannusten osalta, ja aiomme nyt osoittaa tämän julkisessa vesiliikenteessä Tukholmassa", sanoi Hasselskog. 

Tänä syksynä Candela P-12, yhtiön uusi 30 matkustajan hydrofoil-lautta, aloittaa liikennöinnin Ekerön ja Tukholman kaupungintalon välillä, jossa sen odotetaan puolittavan matka-ajan, sillä se ei tuota peräaaltoja, mikä mahdollistaa nopeamman matkustamisen kaupungin keskustassa. 

Candela on äskettäin ilmoittanut sopimuksesta vesiliikenneverkoston sähköistämiseksi Saudi-Arabian valtavassa NEOM-projektissa, ja lauttoja on myyty kaupunkeihin ympäri maailmaa Berliinistä Uuteen-Seelantiin. 

"Voimme helposti sähköistää rannikkokaupunkien julkisen liikenteen hyvin alhaisilla kustannuksilla, ei vain Ruotsissa vaan ympäri maailmaa. Siihen tarvitaan vain poliittista tahtoa", tiivistää Hasselskog. 

 

Kempower Movable Charger – Helppoa DC-pikalatausta tarpeen mukaan: Kempower Movable Charger on monipuolinen ratkaisu erilaisiin sähköaajoneuvojen lataustarpeisiin. Se on Plug & Play -tyyppinen DC-pikalaturi, joka voidaan vaivattomasti siirtää vastaamaan lataustarpeitasi, olipa kyseessä väliaikainen tai pysyvä lataustarve. 

 

Kempower Media: 

Paula Savonen, viestintäjohtaja, Kempower  

paula.savonen@kempower.com  

puh. +358 400 343 851 

 

Lisätietoa Candelasta: https://candela.com/

  

Kempower lyhyesti: 

Suunnittelemme ja valmistamme luotettavia ja käyttäjäystävällisiä DC-pikalatausratkaisuja sähköajoneuvoille. Visiomme on luoda maailman halutuimpia latausratkaisuja kaikille, kaikkialla. Tuotekehityksemme ja tuotantomme sijaitsevat Suomessa ja Yhdysvalloissa, ja suurin osa materiaaleista ja komponenteista hankitaan paikallisesti.  Keskitymme kaikkiin sähköisen liikkumisen alueisiin sähköautoista rekkoihin ja busseihin, sekä työkoneisiin ja merenkulkuun. Kempowerin modulaarinen ja skaalautuva latausjärjestelmä ja maailmanluokan ohjelmisto on suunniteltu sähköautoilijoiden toimesta sähköautoilijoita varten. Näin mahdollistamme parhaan käyttökokemuksen asiakkaillemme kaikkialla maailmassa. Kempowerin osakkeet on listattu Nasdaq Helsinki Oy:ssa. www.kempower.com  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kapellskärissä venettä ladattiin Kempower Movable Chargerilla, 40 kW tehoa tarjoavalla, liikuteltavalla laturilla, joka kytkettiin sataman sähköverkkoon kolmivaihepistorasiaan.
Kapellskärissä venettä ladattiin Kempower Movable Chargerilla, 40 kW tehoa tarjoavalla, liikuteltavalla laturilla, joka kytkettiin sataman sähköverkkoon kolmivaihepistorasiaan.
Lataa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kempower Oyj

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye