Ammatillisen koulutuksen leikkaukset murentavat aikuisten osaamista
Hallituksen päättämät koulutusleikkaukset vaikeuttavat merkittävästi työntekijöiden mahdollisuuksia vaihtaa alaa tai päivittää osaamistaan. Leikkaukset osuvat myös oppisopimuskoulutukseen.
SAK pitää hallituksen budjettineuvotteluissa päättämää 120 miljoonan euron leikkausta ammatilliseen koulutukseen kohtuuttomana. Todellisuudessa summa voi nousta tätäkin korkeammaksi, kun siihen lisätään norminpurun nimissä tehtävä kymmenen miljoonan euron leikkaus.
Leikkaukset kohdentuvat erityisesti jo aiemmin toisen asteen tai korkea-asteen tutkinnon suorittaneille aikuisille järjestettävään ammatilliseen koulutukseen. Aikuiset suorittavat erityisesti ammatti- ja erikoisammattitutkintoja ja niiden osia.
– Ammatti- ja erikoisammattitutkinnot ovat kustannustehokas tapa kohottaa väestön osaamistasoa niin, että se vastaa paremmin työelämän tarpeita. Käytännössä Orpon-Purran hallituksen päättämä leikkaus iskee kipeästi myös oppisopimuskoulutukseen, jota monet aikuiset käyttävät, johtaja Saana Siekkinen sanoo.
Jatkossa olisi heikommat mahdollisuudet hyödyntää oppisopimusta uusien osaajien rekrytointimuotona tai olemassa olevan henkilöstön osaamisen kehittämisen välineenä.
Leikkausten myötä alan vaihtaminen vaikeutuu, mikä osaltaan voi pahentaa työvoimapulaa, lisätä työttömyyttä ja heikentää tuottavuutta. Yhä useampi työntekijä joutuu sinnittelemään työelämässä vanhentuneella osaamisella.
– Hallitukselta on kestämätön päätös heikentää aikuisten täydennys- ja muuntokoulutuksen edellytyksiä tilanteessa, jossa ikäluokat pienevät ja työelämän osaamistarpeet muuttuvat kiihtyvää tahtia. On perin outo lähtökohta, että työurien pidentäminen ilman mahdollisuutta säännölliseen osaamisen kehittämiseen olisi mahdollista.
Hallitus on jo aiemmin lakkauttanut aikuiskoulutustuen ja heikentänyt myös muuta koulutukseen osallistumista tukevaa sosiaaliturvaa.
– Päätettyjen leikkausten yhteisvaikutusta ei ole riittävästi arvioitu eivätkä ne tue jatkuvan oppimisen tavoitteita, joihin kaikki eduskuntapuolueet olivat vielä viime hallituskaudella ja vaalikeskusteluissa vahvasti sitoutuneet. Pelkona on, että työikäisen väestön osaamistaso jää jälkeen kilpailijamaista. Aikuiskoulutuksen rapauttaminen tarkoittaa myös kilpailukyvyn heikentämistä.
Saana Siekkinen painottaa, että ammatilliseen koulutukseen kohdentuva leikkaus on euromääräisesti yksi merkittävimmistä yksittäisistä säästötoimenpiteistä julkisen talouden suunnitelmassa.
– Aluksi leikkausten piti olla 100 miljoonaa ja heti perään summaa nostettiin 20 miljoonalla. Opetus- ja kulttuuriministeriön kaavailuissa on pyörinyt tätäkin rajummat leikkaukset. Haluaako ministeriö lopettaa ammatillisen aikuiskoulutuksen kokonaan, Siekkinen ihmettelee.
Hän muistuttaa, että hallitus kantaa vastuun leikkauksista. Vaalilupaukset koulutuksen osalta on nyt syöty moneen kertaan, mutta suuntaa voidaan vielä muuttaa.
– Hallituksen keskeisenä tavoitteena on parantaa julkisen talouden kestävyyttä. Tähän tavoitteeseen on mahdotonta päästä, jos osaamisen kehittämisen ja jatkuvan oppimisen edellytyksiä samalla heikennetään mittavilla leikkauksilla, Saana Siekkinen sanoo.
Yhteyshenkilöt
Saana SiekkinenJohtajaSAK
Puh:040 834 5030saana.siekkinen@sak.fiTilaa SAK:n uutiskirje ja saat ajankohtaista tietoa sähköpostiisi joka toinen viikko: https://www.sak.fi/uutiskirje Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK edustaa 18:aa ammattiliittoa ja yli 800 000:ta jäsentä. Tehtävämme on rakentaa inhimillistä, turvallista ja oikeudenmukaista työelämää. Siitä syntyy luottamusyhteiskunta, joka lisää työn tekijöiden uskoa tulevaisuuteen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
SAK:n Eloranta edustajistossa: Taloutemme kestää 10 %:n palkankorotukset21.11.2024 10:16:00 EET | Tiedote
SAK:n seitsemän ammattiliiton julkaisema sama palkankorotustavoite järkytti työnantajaleirin. SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta ihmettelee tätä puheessaan SAK:n edustajistolle.
Työmarkkinakeskusjärjestöt: Työ- ja osaamisperusteinen maahanmuutto on mahdollisuus, jota ei saa ohittaa20.11.2024 08:00:00 EET | Tiedote
Työ- ja osaamisperusteisen maahanmuuton avulla voidaan merkittävästi lisätä työikäisen väestön osuutta ja talouden kantokykyä. Viime vuosien hyvän kehityksen jatkuminen vaatii aktiivista maahanmuuttopolitiikkaa.
Industrifackets Riku Aalto: Målet är en löneförhöjning på 10 procent13.11.2024 10:09:48 EET | Pressmeddelande
Medlemsföreningarna i Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC meddelar att de siktar på en löneförhöjning på 10 procent. Målet är 6 procent det första året, en ökning i månadslönen på minst 150 euro. Det andra året är målet 4 procent, en ökning i månadslönen på minst 100 euro.
Teollisuusliiton Riku Aalto: Palkankorotustavoitteemme on 10 prosenttia13.11.2024 10:08:48 EET | Tiedote
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK:n jäsenliitot kertovat tavoittelevansa kymmenen prosentin palkankorotusta. Tavoitteena on ensimmäiselle vuodelle 6 prosenttia, vähintään 150 euroa kuukausipalkkaan. Toiselle vuodelle tavoitteena on 4 prosenttia, vähintään 100 euroa kuukausipalkkaan.
COP29: Työntekijät tarvitsevat ilmastorahoitusta oikeudenmukaisen siirtymän edistämiseen11.11.2024 07:27:00 EET | Tiedote
Uusi kunnianhimoinen pitkän aikavälin sopu ilmastorahoituksesta on SAK:n, Akavan ja STTK:n keskeinen tavoite YK:n COP29-ilmastokonferenssissa. Vähähiiliseen talouteen siirryttäessä ilmastorahoitus mahdollistaa reilun murroksen työntekijöille.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme