COP29: Työntekijät tarvitsevat ilmastorahoitusta oikeudenmukaisen siirtymän edistämiseen
Uusi kunnianhimoinen pitkän aikavälin sopu ilmastorahoituksesta on SAK:n, Akavan ja STTK:n keskeinen tavoite YK:n COP29-ilmastokonferenssissa. Vähähiiliseen talouteen siirryttäessä ilmastorahoitus mahdollistaa reilun murroksen työntekijöille.
– Viime vuonna ilmastokokouksessa hyväksyttiin oikeudenmukaisen siirtymän työohjelma, joka on ollut työntekijöiden pitkäaikainen tavoite. Nyt työohjelman tavoitteet ja toimet on saatava myös osaksi ilmastorahoitusta, SAK:n johtava asiantuntija Pia Björkbacka toteaa.
Rahoitusta on kohdennettava laadukkaiden työpaikkojen luomiseen. Niitä saadaan kehittämällä työtekijöiden osaamista esimerkiksi jatkuvalla oppimisella ja oppisopimuskoulutuksella sekä tukemalla uuteen työhön siirtymistä.
Työturvallisuus on huomioitava nykyistä paremmin ilmastonmuutokseen sopeutumisessa. Työmarkkinaosapuolten välinen toimiva vuoropuhelu yrityksissä, toimialoilla ja kansallisella tasolla on keskeinen edellytys varmistaa oikeudenmukainen siirtymä.
Tällä hetkellä ilmastonmuutoksille erityisen alttiilla alueilla asuu noin 3,3 miljardia työntekijää, heistä suuri osa kehitysmaissa. Ilman kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa vuoteen 2030 mennessä jopa 130 miljoonia ihmistä on vaarassa ajautua äärimmäiseen köyhyyteen, koska talous ja työmarkkinat voivat romahtaa paikallisten talouksien ja työmarkkinoiden romahdettua. Nykyinen 100 miljardin euron vuosittainen ilmastorahoitus ei ole riittävä.
– Suomessakaan vihreän siirtymän investoinnit eivät etene riittävän nopeasti, vaikka ne loisivat Suomelle talouskasvua. Toimia vauhditettaessa rahoitusinstrumentteihin on sisällytettävä sosiaalisia kriteereitä, kuten tukea työntekijöiden järjestäytymiseen ja sitoutumista vähintään työehtosopimusten mukaisiin palkkoihin, STTK:n asiantuntija Jaakko Haikonen korostaa.
Työntekijöille tärkeimmät toimet on tunnistettava kansallisesti, jotta paikalliset ja toimialakohtaiset työllisyysvaikutukset kyetään ennakoimaan ja osaaminen vihreässä siirtymässä varmistaa. Ilmastotoimien rinnalla kansallisissa energia- ja ilmastosuunnitelmissa on aina suunniteltava myös oikeudenmukaisen siirtymän turvaavat politiikkatoimet.
Ilmastokriisi on jo täällä, ja vuosi 2024 on mittaushistorian kuumin. Kansainvälinen ilmastopaneeli IPCC on varoittanut, että kaikkialla maapallolla tullaan kokemaan lisää vakavia seurauksia ekosysteemeille ja ihmiskunnalle aiheuttavia ilmastotuhoja.
– Ilmastokokouksessa hallitusten on otettava kriisi tosissaan, jotta maailman keskilämpötilan nousu saadaan rajattua 1,5 asteeseen vuoteen 2100 mennessä, Akavan yhteiskunta-asioiden päällikkö Piia Rekilä korostaa.
YK:n ilmastokokous COP29 järjestetään Bakussa, Azerbaidžanissa 11.–22. marraskuuta. SAK:n johtava asiantuntija Pia Björkbacka osallistuu Suomen viralliseen delegaatioon palkansaajien yhteisenä edustajana.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
- Pia Björkbacka, SAK:n johtava asiantuntija, ilmasto ja kestävä kehitys / p. 050 464 5342
- Piia Rekilä, Akavan yhteiskunta-asioiden päällikkö / p. 044 300 9484
- Jaakko Haikonen, STTK:n ilmasto- ja energiasioista vastaava asiantuntija / p. 040 027 3385
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Industrifackets Riku Aalto: Målet är en löneförhöjning på 10 procent13.11.2024 10:09:48 EET | Pressmeddelande
Medlemsföreningarna i Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC meddelar att de siktar på en löneförhöjning på 10 procent. Målet är 6 procent det första året, en ökning i månadslönen på minst 150 euro. Det andra året är målet 4 procent, en ökning i månadslönen på minst 100 euro.
Teollisuusliiton Riku Aalto: Palkankorotustavoitteemme on 10 prosenttia13.11.2024 10:08:48 EET | Tiedote
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK:n jäsenliitot kertovat tavoittelevansa kymmenen prosentin palkankorotusta. Tavoitteena on ensimmäiselle vuodelle 6 prosenttia, vähintään 150 euroa kuukausipalkkaan. Toiselle vuodelle tavoitteena on 4 prosenttia, vähintään 100 euroa kuukausipalkkaan.
SAK:n hallitus: Neuvottelupöydissä työntekijöiden vuoro4.11.2024 11:10:33 EET | Tiedote
SAK:n hallitus muistuttaa työnantajia, että keskinäiset neuvottelut ovat tapa aikaansaada kestävää kasvua ja reilua työelämää. Neuvottelupöydässä ei voi myöskään piiloutua Orpon-Purran hallituksen selän taakse.
Yli 55-vuotiaiden työllisyys ei parane pelkillä suosituksilla31.10.2024 11:49:56 EET | Tiedote
Selvityshenkilö Jari Lindström julkaisi yli 55-vuotiaiden työllisyyttä koskevan selvityshankkeensa väliraportin tänään. Esitys sisältää tärkeitä nostoja ja kehityskohteita, joita SAK kannattaa. Esitykset jäävät kuitenkin valitettavasti suositusten tasolle.
SAK:n selvitys: Hallintoedustuksesta huolimatta työntekijät ovat usein ulkokehällä yrityksen päätöksenteossa22.10.2024 08:30:00 EEST | Tiedote
Työntekijöiden hallintoedustuksen vähäinen käyttö yllätti SAK:n selvityksessä. Hallintoedustuksesta huolimatta työntekijät ovat usein ulkona yrityksen päätöksenteosta. Heitä voidaan jopa käyttää johdon kumileimasimina.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme