Maaseudun kehittämishankkeiden puolivuotiskatsaus: Yhdistysten talkookesä poiki Satakuntaan uusia liikuntapaikkoja

Jaa

Satakunnan ELY-keskus ja paikalliset Leader-ryhmät eli maaseudun kehittämisyhdistykset ovat myöntäneet EU:n maaseuturahoitusta yhteensä 76 hankkeeseen, joilla lisätään maaseudun viihtyvyyttä ja kehitetään elinkeinoympäristöä. Kesällä yhdistykset järjestivät talkoita, joissa rakennettiin liikunta- ja virkistyspaikkoja sekä kunnostettiin yhteiskäyttötiloja.

Luvian Ratsastajat kunnosti kesällä ratsastuskentän talkootyön voimalla.
Luvian Ratsastajat kunnosti kesällä ratsastuskentän talkootyön voimalla.

Vuoden 2024 ensimmäisen puoliskon aikana Satakunnassa myönnettiin yhteensä 4,2 miljoonaa euroa julkista rahoitusta maaseudun kehittämishankkeisiin. Summasta 1,4 miljoonaa euroa myönnettiin elinkeinojen kehittämiseen ja loput yleishyödylliseen toimintaan.

Leader Karhuseudun toiminnanjohtaja Aapo Kivenmaa kertoo, että hankkeisiin kuuluu usein talkootyötä, jolla katetaan tuenhakijan omarahoitusosuutta.

– Ilman yhdistysten ja aktiivisten asukkaiden ahkeraa talkootyötä Satakunta näyttäisi hyvin erilaiselta. Maaseuturahoituksen tuella on rakennettu monia suosittuja liikuntapaikkoja ja retkeilykohteita, järjestetty tapahtumia ja kunnostettu paikallisille tärkeitä kokoontumistiloja, Kivenmaa toteaa.

Euroopan unionin maaseuturahoitusta myönnetään yleishyödyllisiin hankkeisiin, jotka lisäävät alueen asukkaiden hyvinvointia, viihtyvyyttä tai palveluita.

Uusia liikuntapaikkoja maaseudulle

Maaseuturahoitusta on myönnetty 18 hankkeeseen, joissa rakennetaan uusia liikuntapaikkoja tai parannetaan urheilumahdollisuuksia kasvukeskusten ulkopuolella.

Luvian Ratsastajien ylläpitämä ratsastuskenttä korjattiin turvalliseksi Leader Satasillan myöntämän tuen avulla.

–  Leader-rahoitus turvasi toimintamme jatkon, sillä vanha kenttä alkoi olla vaaraksi harrastajille ja hevosille. Talkootyön voimalla kunnostetusta kentästä on saatu hyvää palautetta ratsastajilta, Luvian Ratsastajien puheenjohtaja Tarja Järviö kertoo.

Leader Joutsenten reitti myönsi Huittisten kaupungille rahoituksen skeittipuiston rakentamiseen.

–  Suomalaismenestys olympialaisten skeittikisoissa on sytyttänyt monelle nuorelle kipinän uuteen harrastukseen. Ensi kesäksi valmistuva skeittiparkki soveltuu erinomaisesti niin aloittelijoiden harjoitteluun kuin myös kokeneemman harrastajan temppuiluun, skeittiparkin rakentamisesta vastaava Huittisten kaupungin maanrakennuspäällikkö Johanna Kalaoja toteaa.

Lisäksi maaseuturahoituksella muun muassa kunnostettiin tenniskenttiä Eurassa, rakennettiin pumptrack-rata Siikaisiin ja ahkeroitiin Säkylään uusi joustokaukalo, sillä vanha jäähalli on käyttöikänsä päässä. Ulvilan Mynsterin tekonurmikentän pinnoite uusittiin ja vanhalla pinnoitteella rakennettiin Ulvilaan Kaskelotin viereiselle kentälle uusi tekonurmikenttä.

Hankkeissa tartutaan elinkeinoelämän haasteisiin

Maaseuturahoitusta myönnettiin myös elinkeinojen kehittämiseen. Satakunnan ELY-keskuksen kautta rahoitettiin 14 hanketta, joilla muun muassa edistetään vastuullista ruuan tuotantoa, matkailua ja maaseudun vetovoimaa.

Hankkeissa korostuvat Satakunnan erityispiirteet ja ajankohtaiset teemat.

– Satakunta on vahvaa broilertuotannon aluetta, ja siipikarjan kulutus kasvaa vuosittain. Tukea myönnettiin Pyhäjärvi-instituutin useamman maakunnan alueelle kohdistuvaan koulutushankkeeseen, jossa lisätään broilertilojen liiketoiminta- ja johtamisosaamista, Satakunnan ELY-keskuksen johtava asiantuntija Salme Pihlajamaa sanoo.

MTK-Satakunnan Onnistunut omistajanvaihdos -hankkeessa kannustetaan kannattaviin maa- ja metsätilojen omistajanvaihdoksiin. Pihlajamaan mukaan hanke vastaa keskeiseen haasteeseen.

– Satakunnassa viljelijöiden keski-ikä on 54 vuotta, joten monet maatilat ovat omistajanvaihdoksen edessä tulevina vuosina.

Rahoitusta myönnettiin matkailun saralla esimerkiksi Satakunnan ammattikorkeakoulun Älyä matkassa -hankkeeseen, jossa edistetään matkailualan yritysten älykästä ja kestävää liiketoimintaa.

Lisätietoja:

Tiedotteen liitteenä on listaus hankkeista, joille Satakunnan ELY-keskus tai paikalliset Leader-ryhmät ovat myöntäneet maaseuturahoituksen tuen 1.1.-30.6.2024 välisenä aikana.

Satakunnan ELY-keskus
Salme Pihlajamaa, johtava asiantuntija, 0295 022 012

Leader Pohjois-Satakunta (Jämijärvi, Kankaanpää, Karvia, Merikarvia, Pomarkku ja Siikainen)
Juha Vanhapaasto, toiminnanjohtaja, 050 5896 269

Leader Karhuseutu (Harjavalta, Kokemäki, Nakkila, Porin maaseutualueet ja Ulvila)
Aapo Kivenmaa, toiminnanjohtaja, 050 592 6022

Leader Joutsenten reitti (Huittinen)
Petri Rinne, toiminnanjohtaja, 040 555 3232

Leader Satasilta (Eura, Eurajoki ja Säkylä)
Elina Haavisto, toiminnanjohtaja, 044 534 2992

Leader Ravakka (Rauma)
Ulla Kallio, toiminnanjohtaja, 044 0344345

Tarinoita Leader-ryhmien ja Satakunnan ELY-keskuksen rahoittamista hankkeista:

Avainsanat

Kuvat

Ruukinkartanon tennisklubi ry korjasi Kauttuan Ruukinpuistossa sijaitsevia tenniskenttiä ja niiden ympäristöä talkoovoimin.
Ruukinkartanon tennisklubi ry korjasi Kauttuan Ruukinpuistossa sijaitsevia tenniskenttiä ja niiden ympäristöä talkoovoimin.
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Satakunnan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye