Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Aluehallintovirastot muistuttavat - noudata tarkkuutta rabiesrokotuksen kanssa, kun hankit koiran ulkomailta tai matkustat sen kanssa

Jaa

Euroopan unionin alueella noin puoli miljoonaa koiraa vaihtaa omistajaa vuoden aikana. Kun tavallisten lemmikkien, kuten koirien ja kissojen, kasvatus ja kauppa tuottavat vuosittain yli miljardi euroa, on helppo ymmärtää, miksi laiton eläinkauppa on Euroopan unionin järjestäytyneen rikollisuuden kolmanneksi kannattavin ala heti huume- ja asekaupan jälkeen. Eläinten raivotautia eli rabiesta esiintyy edelleen maailmalla. Kukoistava kauppa mahdollistaa markkinat myös huijareille, joista kärsivät sekä koirat että ihmiset. Liian nuorina ja rokottamattomina myytävät ja matkustavat lemmikit aiheuttavat suurta vaaraa niin itselleen kuin ympäristön ihmisille.

Kolme koiraa kivellä

Suomi on luokiteltu rabieksesta vapaaksi maaksi noin 30 vuotta sitten. Rabiekseen voi sairastua mikä tahansa nisäkäslaji, lemmikeistä erityisesti koirat ja kissat. Lepakkorabiesta voi esiintyä, vaikka maa olisikin luokiteltu rabiesvapaaksi, kuten Suomi. Rabiekseen sairastuneelle ihmiselle ei ole tehokasta hoitoa, vaan tartunta johtaa lähes aina kuolemaan.

Aasiassa ja Afrikassa kuolee 100 000 ihmistä rabiekseen vuosittain. Turistialueilla, kuten Thaimaassa ja Intiassa, voi esiintyä rabiesta esimerkiksi kulkukoirilla ja apinoilla. Euroopassa rabiesta esiintyy eniten Venäjällä, Turkissa ja Itä-Euroopan maissa.

Kun koira matkustaa, tulee sillä olla mikrosiru asennettuna, asianmukaiset asiakirjat (lemmikkieläinpassi), ja niissä asianmukaiset merkinnät muun muassa raivotautirokotuksesta, loishäätölääkityksestä sekä tarvittaessa muistakin tutkimuksista, kuten raivotautivasta-aineista. Jos matkustuksen luonne on kaupallinen (koira ei matkusta omistajan kanssa tai tarkoituksena on koiran siirto uudelle haltijalle), vaaditaan matkustavalta koiralta lisäksi, että eläinlääkäri on tehnyt koiralle terveystarkastuksen ja myöntänyt sille terveystodistuksen (nk. traces-todistus). Loishäätölääkitys hieman ennen Suomeen palaamista on monista maista pakollinen, ja siitä tulee olla eläinlääkärin merkintä passissa.

Aluehallintovirastot muistuttavat huolellisuudesta, kun koiria siirretään maasta toiseen. Tulevan omistajan tulee aina varmistaa eläimen hyvinvointi, vaatia nähtäväksi asiakirjat ja selvittää mahdollisuuksien mukaan eläimen taustat sekä tehdä sopimukset kirjallisina. Huolellisella varmistamisella turvataan sekä tulevan omistajan ja muiden läheisten, että eläimen terveys ja turvallisuus.

Maailman rabiespäivää vietetään joka vuosi 28. syyskuuta. Tämä päivä valittiin Louis Pasteurin kuolinpäivän mukaan, koska hän kehitti ensimmäisen tehokkaan rabiesrokotteen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Median yhteydenotot:
viestintäpäällikkö Mirella Kivelä, puh. 0295 018 103

Linkit

Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

159. Etelä-Suomen alueellinen maanpuolustuskurssi käynnistyy Haminassa13.9.2024 15:05:56 EEST | Tiedote

Etelä-Suomen aluehallintovirasto järjestää yhdessä Karjalan prikaatin, Kaartin jääkärirykmentin ja Panssariprikaatin kanssa syksyn 2024 aikana neljä alueellista maanpuolustuskurssia kuntien, hyvinvointialueiden, muiden viranomaisten, elinkeinoelämän ja järjestöjen avainhenkilöille. Kurssien järjestäminen on osa aluehallintoviraston lakisääteistä alueellisen varautumisen yhteensovittamisen tehtäväkokonaisuutta.

159:e regionala försvarskursen i Södra Finland inleds i Fredrikshamn13.9.2024 15:05:52 EEST | Tiedote

Under hösten 2024 ordnar Regionförvaltningsverket i Södra Finland tillsammans med Karelska brigaden, Gardesjägarregementet och Pansarbrigaden fyra regionala försvarskurser för nyckelpersoner från kommuner, välfärdsområden, andra myndigheter, näringslivet och organisationer. Ordnandet av kurser ingår i regionförvaltningsverkets lagstadgade uppgiftshelhet för samordning av den regionala beredskapen.

Påminnelse från Regionförvaltningsverken - var noga med rabiesvaccineringen då du skaffar en hund från utlandet eller då du reser med en hund13.9.2024 14:00:00 EEST | Tiedote

Inom Europeiska unionen byter omkring en halv miljon hundar ägare per år. Då uppfödningen av och handeln med vanliga husdjur såsom hundar och katter, årligen inbringar över en miljard euro, är det lätt att förstå varför olaglig djurhandel är den tredje mest lönsamma verksamheten, efter drog- och vapenhandel, inom den organiserade brottsligheten i Europeiska unionen. Rabies eller vattuskräck förekommer fortfarande hos djur runt om i världen. Den blomstrande djurhandeln lockar även till sig bedragare vilket både djur och människor får lida av. Husdjur som är för unga och ovaccinerade när de säljs och reser utgör en stor fara både för sig själva och för de människor som de kommer i kontakt med.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye