Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Hovioikeus ei muuttanut käräjäoikeuden tuomiota - tuomio yksikön päällikölle työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta

Jaa

Turun hovioikeus on 12.9.2024 antamassaan ratkaisussa pysyttänyt Varsinais-Suomen käräjäoikeuden 8.6.2023 antaman tuomion, jossa varsinaissuomalaisen pakkausvalmistajan yksikön päällikkö tuomittiin työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta 12 päiväsakon sakkorangaistukseen.

Käsiteltävänä on ollut joulukuussa 2020 tapahtunut työtapaturma, jossa työntekijän sormi on jäänyt kartiopussikoneen hihnan ja pyörän väliin, kun hän on yrittänyt poistaa koneesta rypistynyttä pussia. Työtapaturman johdosta tehdyllä työsuojelutarkastuksella havaittiin, että koneessa oli suojaamaton kohta, johon sormi saattoi mennä. Lisäksi selvisi, että vahingoittuneelle työntekijälle oli perehdytetty, että pusseja saattoi poistaa käsin linjastolta.

Käräjäoikeudessa käytiin läpi koneen suojaamista sekä työntekijöiden perehdyttämistä. Vahingoittunut työntekijä kertoi, että pussien korjaaminen linjastolla oli tapa, jota kaikki olivat käyttäneet. Koneessa on ollut valoverho, joka työntekijöiden on kuitenkin ollut mahdollista ohittaa kurottamalla sen ohi. Todistajana kuullun työntekijän mukaan koneeseen ei ole saanut kurkottaa eikä laittaa käsiä sen sisälle. Tarkoitus on ollut, että lähellä olevat asiat voi korjata, jos se on turvallista. Koneessa on ollut varoitustarrat. Vastaajan mukaan hän ei ole ollut tietoinen, että työntekijät olisivat kurotelleet koneen hihnojen alueelle. Kukaan työpaikalla ei vastaajan mukaan ollut kiinnittänyt huomiota tämänkaltaiseen vaaraan.

Käräjäoikeus katsoi todistelun perusteella, että ainakin vahingoittunut työntekijä oli käyttänyt työtapaa, jossa pusseja poistettiin valoverhon takaa. Työtapa oli päivittäinen, joten sen käyttö olisi ollut havaittavissa. Käräjäoikeus totesi, että vastaaja oli laiminlyönyt velvollisuuttaan valvoa ja selvittää, että koneen käyttöön ei ole muodostunut toimintatapaa, mikä aiheuttaisi vaaran työntekijöille.

Koneen suojauksen osalta käräjäoikeus katsoi, että koneeseen liimattujen tarrojen ja koneen käyttöohjeessa mainittujen puristumis- ja murskautumisvaarasta kertovien varoitusten perusteella työpaikalla olisi tullut tiedostaa koneeseen liittynyt turvallisuusriski. Pelkät tarrat eivät kuitenkaan olleet riittävä keino suojata työntekijöitä. Käräjäoikeus katsoi, ettei voitu pitää yllättävänä, että työntekijä varoitustarroista huolimatta ojentaa kätensä kielletylle alueelle. Vaara on työtapaturman jälkeen poistettu suojakotelolla. Suojaus olisi ollut mahdollista tehdä jo ennen työtapaturmaa. Käräjäoikeus katsoi, että vastaajan olisi ollut mahdollista havaita asianmukaisen suojauksen puuttuminen ja tehdä toimenpiteitä vaaran poistamiseksi.

Hovioikeus käsitteli pääosin samaa todistusaineistoa kuin käräjäoikeus, eikä nähnyt syytä arvioida näyttöä tai asiaa eri tavalla. Hovioikeus halusi kuitenkin korostaa erikseen korkeimman oikeuden ratkaisua KKO 2014:75, erityisesti kohtaa 32. Tässä kohdassa korkein oikeus toteaa, että vaikka koneen tai laitteen käyttöönottaja voi luottaa siihen, että CE-merkitty kone täyttää kansalliset vaatimukset, pelkkä CE-merkintä ja vaatimustenmukaisuusvakuutus eivät riitä takaamaan koneen turvallisuutta. Työnantajan on ennen koneen käyttöönottoa varmistuttava sen soveltuvuudesta tulevaan käyttöön ja käyttöolosuhteisiin. Lisäksi työnantajan on selvitettävä ja arvioitava vaarat ja tarvittavat toimenpiteet niiden poistamiseksi ja minimoimiseksi. Työnantajalla on myös jatkuva velvollisuus tarkkailla työympäristön turvallisuutta. Tämä velvollisuus koskee myös CE-merkittyä konetta.

Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen juristi Matti Suontausta muistuttaa, että työssä käytettävien koneiden ja laitteiden vaara-alueelle pääsyn estäminen on työnantajan vastuulla. Pelkkä CE-merkintä koneessa ei tarkoita, etteikö työpaikalla olisi tarpeen tehdä toimia koneen turvallisuuden varmistamiseksi. On erittäin hyvä, että hovioikeus on tuomiossaan korostanut mainittua korkeimman oikeuden ratkaisua, jossa asia on selkeästi tuotu ilmi.

Turun hovioikeuden tuomio 12.9.2024, 24/134106 asiassa R 23/1179. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Juristi Matti Suontausta, etunimi.sukunimi@avi.fi, puh. +358 295 018 152
Työsuojelun vastuualue, Lounais-Suomen aluehallintovirasto www.tyosuojelu.fi

Työsuojeluhallinto

Työsuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.
Työsuojeluhallinnon verkkopalvelu Tyosuojelu.fi.

Työsuojeluhallinnon verkkopalvelu Tyosuojelu.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

159. Etelä-Suomen alueellinen maanpuolustuskurssi käynnistyy Haminassa13.9.2024 15:05:56 EEST | Tiedote

Etelä-Suomen aluehallintovirasto järjestää yhdessä Karjalan prikaatin, Kaartin jääkärirykmentin ja Panssariprikaatin kanssa syksyn 2024 aikana neljä alueellista maanpuolustuskurssia kuntien, hyvinvointialueiden, muiden viranomaisten, elinkeinoelämän ja järjestöjen avainhenkilöille. Kurssien järjestäminen on osa aluehallintoviraston lakisääteistä alueellisen varautumisen yhteensovittamisen tehtäväkokonaisuutta.

159:e regionala försvarskursen i Södra Finland inleds i Fredrikshamn13.9.2024 15:05:52 EEST | Tiedote

Under hösten 2024 ordnar Regionförvaltningsverket i Södra Finland tillsammans med Karelska brigaden, Gardesjägarregementet och Pansarbrigaden fyra regionala försvarskurser för nyckelpersoner från kommuner, välfärdsområden, andra myndigheter, näringslivet och organisationer. Ordnandet av kurser ingår i regionförvaltningsverkets lagstadgade uppgiftshelhet för samordning av den regionala beredskapen.

Påminnelse från Regionförvaltningsverken - var noga med rabiesvaccineringen då du skaffar en hund från utlandet eller då du reser med en hund13.9.2024 14:00:00 EEST | Tiedote

Inom Europeiska unionen byter omkring en halv miljon hundar ägare per år. Då uppfödningen av och handeln med vanliga husdjur såsom hundar och katter, årligen inbringar över en miljard euro, är det lätt att förstå varför olaglig djurhandel är den tredje mest lönsamma verksamheten, efter drog- och vapenhandel, inom den organiserade brottsligheten i Europeiska unionen. Rabies eller vattuskräck förekommer fortfarande hos djur runt om i världen. Den blomstrande djurhandeln lockar även till sig bedragare vilket både djur och människor får lida av. Husdjur som är för unga och ovaccinerade när de säljs och reser utgör en stor fara både för sig själva och för de människor som de kommer i kontakt med.

Aluehallintovirastot muistuttavat - noudata tarkkuutta rabiesrokotuksen kanssa, kun hankit koiran ulkomailta tai matkustat sen kanssa13.9.2024 14:00:00 EEST | Tiedote

Euroopan unionin alueella noin puoli miljoonaa koiraa vaihtaa omistajaa vuoden aikana. Kun tavallisten lemmikkien, kuten koirien ja kissojen, kasvatus ja kauppa tuottavat vuosittain yli miljardi euroa, on helppo ymmärtää, miksi laiton eläinkauppa on Euroopan unionin järjestäytyneen rikollisuuden kolmanneksi kannattavin ala heti huume- ja asekaupan jälkeen. Eläinten raivotautia eli rabiesta esiintyy edelleen maailmalla. Kukoistava kauppa mahdollistaa markkinat myös huijareille, joista kärsivät sekä koirat että ihmiset. Liian nuorina ja rokottamattomina myytävät ja matkustavat lemmikit aiheuttavat suurta vaaraa niin itselleen kuin ympäristön ihmisille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye