Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

159. Etelä-Suomen alueellinen maanpuolustuskurssi käynnistyy Haminassa

Jaa

Etelä-Suomen aluehallintovirasto järjestää yhdessä Karjalan prikaatin, Kaartin jääkärirykmentin ja Panssariprikaatin kanssa syksyn 2024 aikana neljä alueellista maanpuolustuskurssia kuntien, hyvinvointialueiden, muiden viranomaisten, elinkeinoelämän ja järjestöjen avainhenkilöille. Kurssien järjestäminen on osa aluehallintoviraston lakisääteistä alueellisen varautumisen yhteensovittamisen tehtäväkokonaisuutta.

Alueellisia maanpuolustuskursseja on järjestetty 1960-luvulta lähtien. Tänä syksynä järjestetään neljä viikon mittaista peruskurssia, joista 16.9.2024 Haminassa käynnistyvän kurssin järjestysnumero on 159. Loka- ja marraskuussa järjestetään kurssit 160–162. Vallitseva turvallisuustilanne on selkeästi lisännyt parin viime vuoden ajan kursseille osallistuvien henkilöiden motivaatiota, ja maanpuolustuskursseille onkin riittänyt hakijoita.

Kurssien osallistujat edustavat kuntia, hyvinvointialueita, muita viranomaisia sekä huoltovarmuuden ja kokonaisturvallisuuden kannalta keskeisiä elinkeinoelämän ja järjestökentän toimijoita. Syksyllä järjestettäville kursseille valitut osallistujat ovat Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson, Kanta- ja Päijät-Hämeen sekä Uudenmaan alueilta. Tämän vuoden kursseille osallistujaesitykset on tehty syksyllä 2023.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Merja Ekqvist kuvaa nykyistä turvallisuustilannetta tulevan maanpuolustuskurssin kynnyksellä seuraavasti: ”Suomi on astunut uuteen aikakauteen turvallisuus- ja ulkopolitiikassa. Liittyessämme puolustusliitto Natoon 1,5 vuotta sitten olemme nyt osa sen turvajärjestelmää, mutta samalla meillä on velvollisuus osallistua liittolaistemme puolustamiseen. Suomen turvallisuuden peruspilareina toimivat yhä vahva maanpuolustus ja yhteiskunnan kriisinkestokyky. Kokonaisturvallisuutemme ei kuitenkaan nojaa pelkästään Nato-jäsenyyteen tai sotilaalliseen maanpuolustukseen, vaikka niiden rooli valtakunnan rajojen suojelussa on merkittävä. Kestävän kokonaisturvallisuuden edellytyksenä on laaja-alainen yhteistyö, johon osallistuvat niin viranomaiset, elinkeinoelämä, järjestöt kuin kansalaisetkin, varmistaen yhteiskunnan tärkeimpien toimintojen jatkuvuuden – kaikissa olosuhteissa.”

Kurssien rakenne ja osallistujaryhmät perustuvat kokonaisturvallisuuden viitekehykseen ja Maanpuolustusopetuksen neuvottelukunnan ohjeistukseen. Kurssien aikana käsitellään muun muassa Suomen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa, kokonaisturvallisuuden eri alojen valmiutta sekä alue- ja paikallistason varautumista yhteiskunnan häiriötilanteisiin, suuronnettomuuksiin sekä sotilaallisiin uhkatilanteisiin. Kurssien luennoilla käsitellään myös julkisen talouden näkymiä ja haasteita, digitaalista yhteiskuntaa ja kyberturvallisuutta, sivistystoimen varautumista sekä terveydenhuollon varautumista ja häiriötilannevalmiutta.

Aluehallintoviraston järjestämät alueelliset maanpuolustuskurssit vahvistavat osaltaan yhteiskunnan keskeisten toimijoiden henkilöstön osaamista kokonaisturvallisuudesta ja yhteiskunnan rakenteista sekä valmiutta yhteistoimintaan häiriötilanteissa etenkin alueellisesta näkökulmasta.

Peruskurssien lisäksi aluehallintovirasto järjestää jatkokursseja jo alueellisen kurssin käyneille henkilöille ja teemoitettuja erikoiskursseja. Tämän kevään ensimmäinen erikoiskurssi järjestettiin tammikuussa Kaartin jääkärirykmentin kanssa finanssialalle. Toukokuussa järjestettiin sivistys- ja opetustoimelle suunnattu erikoiskurssi yhteistyössä Panssariprikaatin kanssa.

”Kurssien yhtenä tavoitteena on luoda ja syventää verkostoja, joiden myötä kynnys yhteistyöhön madaltuu. Yhteiskunnan eri häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa viranomaisten ja muiden keskeisten toimijoiden välisen yhteistyön tulee olla tiivistä ja mahdollisimman joustavaa”, kertoo pelastusylitarkastaja Eemil Stigman Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Kurssien kutsu perustuu yleensä työnantajan tai yhteisön esitykseen. Etelä-Suomen aluehallintoviraston kursseille osallistuu vuosittain noin tuhat organisaatioiden avainhenkilöä.

Lue lisää alueellisista maanpuolustuskursseista blogikirjoituksistamme:

Yhteiskunnan kokonaisturvallisuutta konkretisoidaan alueellisilla maanpuolustuskursseilla

”Kurssi avasi hienosti yhteiskunnan elintärkeitä toimintoja” – Etelä-Suomen alueellisen maanpuolustuskurssin oppilaat haastattelussa

Turvallisuuskomitean verkkosivuilla on lisätietoja kokonaisturvallisuudesta:

https://turvallisuuskomitea.fi/kokonaisturvallisuus/

Listätietoja kursseista löydät aluehallintoviraston verkkosivuilta:

https://avi.fi/tietoa-meista/toimintamme/koulutamme/maanpuolustuskurssit

Alueelliset maanpuolustuskurssit edistävät alueen viranomaisten sekä häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa keskeisiä tehtäviä hoitavien henkilöiden ja yhteisöjen yhteistoimintaa. Maanpuolustuskursseille kutsutaan johtavissa asemissa olevia sekä varautumisen ja yhteiskunnan toiminnan kannalta tärkeissä tehtävissä työskenteleviä henkilöitä. Kutsu perustuu yleensä työnantajan tai yhteisön esitykseen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

""

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Företagen vidtog åtgärder för klimatet i Södra och Sydvästra Finland 2024 – tillståndsansökningarna behandlades snabbt8.1.2025 11:06:37 EET | Pressmeddelande

Regionförvaltningsverket i Södra Finland har behandlat flera projekt för grön omställning enligt företrädesförfarandet. Förhandsrådgivningen förbättrar ansökningarnas kvalitet, vilket förkortar behandlingstiderna och påskyndar investeringar. För närvarande pågår nio projekt. För närvarande pågår nio projekt med företräde.

Möjligheterna till att ingå lokala avtal utvidgas och tillsynen över dem inleds av arbetarskyddsmyndigheterna8.1.2025 08:01:53 EET | Pressmeddelande

Möjligheterna till lokala avtal utökades genom en lagändring som trädde i kraft den 1 januari 2025. I och med ändringen är det möjligt att ingå lokala avtal på olika arbetsplatser i större utsträckning än tidigare oberoende av om arbetsgivaren har organiserat sig och hör till ett arbetsgivarförbund eller om personalen har valt en representant att företräda dem i enlighet med det som avses i kollektivavtalet. På grund av övergångsbestämmelsen i lagen kan en icke-organiserad arbetsgivare ingå ett lokalt avtal endast på basis av sådana kollektivavtal som har avtalats efter årsskiftet. Arbetarskyddsmyndigheten utövar tillsyn över lokala avtal på icke-organiserade arbetsplatser.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye