Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

159. Etelä-Suomen alueellinen maanpuolustuskurssi käynnistyy Haminassa

Jaa

Etelä-Suomen aluehallintovirasto järjestää yhdessä Karjalan prikaatin, Kaartin jääkärirykmentin ja Panssariprikaatin kanssa syksyn 2024 aikana neljä alueellista maanpuolustuskurssia kuntien, hyvinvointialueiden, muiden viranomaisten, elinkeinoelämän ja järjestöjen avainhenkilöille. Kurssien järjestäminen on osa aluehallintoviraston lakisääteistä alueellisen varautumisen yhteensovittamisen tehtäväkokonaisuutta.

Alueellisia maanpuolustuskursseja on järjestetty 1960-luvulta lähtien. Tänä syksynä järjestetään neljä viikon mittaista peruskurssia, joista 16.9.2024 Haminassa käynnistyvän kurssin järjestysnumero on 159. Loka- ja marraskuussa järjestetään kurssit 160–162. Vallitseva turvallisuustilanne on selkeästi lisännyt parin viime vuoden ajan kursseille osallistuvien henkilöiden motivaatiota, ja maanpuolustuskursseille onkin riittänyt hakijoita.

Kurssien osallistujat edustavat kuntia, hyvinvointialueita, muita viranomaisia sekä huoltovarmuuden ja kokonaisturvallisuuden kannalta keskeisiä elinkeinoelämän ja järjestökentän toimijoita. Syksyllä järjestettäville kursseille valitut osallistujat ovat Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson, Kanta- ja Päijät-Hämeen sekä Uudenmaan alueilta. Tämän vuoden kursseille osallistujaesitykset on tehty syksyllä 2023.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Merja Ekqvist kuvaa nykyistä turvallisuustilannetta tulevan maanpuolustuskurssin kynnyksellä seuraavasti: ”Suomi on astunut uuteen aikakauteen turvallisuus- ja ulkopolitiikassa. Liittyessämme puolustusliitto Natoon 1,5 vuotta sitten olemme nyt osa sen turvajärjestelmää, mutta samalla meillä on velvollisuus osallistua liittolaistemme puolustamiseen. Suomen turvallisuuden peruspilareina toimivat yhä vahva maanpuolustus ja yhteiskunnan kriisinkestokyky. Kokonaisturvallisuutemme ei kuitenkaan nojaa pelkästään Nato-jäsenyyteen tai sotilaalliseen maanpuolustukseen, vaikka niiden rooli valtakunnan rajojen suojelussa on merkittävä. Kestävän kokonaisturvallisuuden edellytyksenä on laaja-alainen yhteistyö, johon osallistuvat niin viranomaiset, elinkeinoelämä, järjestöt kuin kansalaisetkin, varmistaen yhteiskunnan tärkeimpien toimintojen jatkuvuuden – kaikissa olosuhteissa.”

Kurssien rakenne ja osallistujaryhmät perustuvat kokonaisturvallisuuden viitekehykseen ja Maanpuolustusopetuksen neuvottelukunnan ohjeistukseen. Kurssien aikana käsitellään muun muassa Suomen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa, kokonaisturvallisuuden eri alojen valmiutta sekä alue- ja paikallistason varautumista yhteiskunnan häiriötilanteisiin, suuronnettomuuksiin sekä sotilaallisiin uhkatilanteisiin. Kurssien luennoilla käsitellään myös julkisen talouden näkymiä ja haasteita, digitaalista yhteiskuntaa ja kyberturvallisuutta, sivistystoimen varautumista sekä terveydenhuollon varautumista ja häiriötilannevalmiutta.

Aluehallintoviraston järjestämät alueelliset maanpuolustuskurssit vahvistavat osaltaan yhteiskunnan keskeisten toimijoiden henkilöstön osaamista kokonaisturvallisuudesta ja yhteiskunnan rakenteista sekä valmiutta yhteistoimintaan häiriötilanteissa etenkin alueellisesta näkökulmasta.

Peruskurssien lisäksi aluehallintovirasto järjestää jatkokursseja jo alueellisen kurssin käyneille henkilöille ja teemoitettuja erikoiskursseja. Tämän kevään ensimmäinen erikoiskurssi järjestettiin tammikuussa Kaartin jääkärirykmentin kanssa finanssialalle. Toukokuussa järjestettiin sivistys- ja opetustoimelle suunnattu erikoiskurssi yhteistyössä Panssariprikaatin kanssa.

”Kurssien yhtenä tavoitteena on luoda ja syventää verkostoja, joiden myötä kynnys yhteistyöhön madaltuu. Yhteiskunnan eri häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa viranomaisten ja muiden keskeisten toimijoiden välisen yhteistyön tulee olla tiivistä ja mahdollisimman joustavaa”, kertoo pelastusylitarkastaja Eemil Stigman Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Kurssien kutsu perustuu yleensä työnantajan tai yhteisön esitykseen. Etelä-Suomen aluehallintoviraston kursseille osallistuu vuosittain noin tuhat organisaatioiden avainhenkilöä.

Lue lisää alueellisista maanpuolustuskursseista blogikirjoituksistamme:

Yhteiskunnan kokonaisturvallisuutta konkretisoidaan alueellisilla maanpuolustuskursseilla

”Kurssi avasi hienosti yhteiskunnan elintärkeitä toimintoja” – Etelä-Suomen alueellisen maanpuolustuskurssin oppilaat haastattelussa

Turvallisuuskomitean verkkosivuilla on lisätietoja kokonaisturvallisuudesta:

https://turvallisuuskomitea.fi/kokonaisturvallisuus/

Listätietoja kursseista löydät aluehallintoviraston verkkosivuilta:

https://avi.fi/tietoa-meista/toimintamme/koulutamme/maanpuolustuskurssit

Alueelliset maanpuolustuskurssit edistävät alueen viranomaisten sekä häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa keskeisiä tehtäviä hoitavien henkilöiden ja yhteisöjen yhteistoimintaa. Maanpuolustuskursseille kutsutaan johtavissa asemissa olevia sekä varautumisen ja yhteiskunnan toiminnan kannalta tärkeissä tehtävissä työskenteleviä henkilöitä. Kutsu perustuu yleensä työnantajan tai yhteisön esitykseen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

""

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

159:e regionala försvarskursen i Södra Finland inleds i Fredrikshamn13.9.2024 15:05:52 EEST | Tiedote

Under hösten 2024 ordnar Regionförvaltningsverket i Södra Finland tillsammans med Karelska brigaden, Gardesjägarregementet och Pansarbrigaden fyra regionala försvarskurser för nyckelpersoner från kommuner, välfärdsområden, andra myndigheter, näringslivet och organisationer. Ordnandet av kurser ingår i regionförvaltningsverkets lagstadgade uppgiftshelhet för samordning av den regionala beredskapen.

Påminnelse från Regionförvaltningsverken - var noga med rabiesvaccineringen då du skaffar en hund från utlandet eller då du reser med en hund13.9.2024 14:00:00 EEST | Tiedote

Inom Europeiska unionen byter omkring en halv miljon hundar ägare per år. Då uppfödningen av och handeln med vanliga husdjur såsom hundar och katter, årligen inbringar över en miljard euro, är det lätt att förstå varför olaglig djurhandel är den tredje mest lönsamma verksamheten, efter drog- och vapenhandel, inom den organiserade brottsligheten i Europeiska unionen. Rabies eller vattuskräck förekommer fortfarande hos djur runt om i världen. Den blomstrande djurhandeln lockar även till sig bedragare vilket både djur och människor får lida av. Husdjur som är för unga och ovaccinerade när de säljs och reser utgör en stor fara både för sig själva och för de människor som de kommer i kontakt med.

Aluehallintovirastot muistuttavat - noudata tarkkuutta rabiesrokotuksen kanssa, kun hankit koiran ulkomailta tai matkustat sen kanssa13.9.2024 14:00:00 EEST | Tiedote

Euroopan unionin alueella noin puoli miljoonaa koiraa vaihtaa omistajaa vuoden aikana. Kun tavallisten lemmikkien, kuten koirien ja kissojen, kasvatus ja kauppa tuottavat vuosittain yli miljardi euroa, on helppo ymmärtää, miksi laiton eläinkauppa on Euroopan unionin järjestäytyneen rikollisuuden kolmanneksi kannattavin ala heti huume- ja asekaupan jälkeen. Eläinten raivotautia eli rabiesta esiintyy edelleen maailmalla. Kukoistava kauppa mahdollistaa markkinat myös huijareille, joista kärsivät sekä koirat että ihmiset. Liian nuorina ja rokottamattomina myytävät ja matkustavat lemmikit aiheuttavat suurta vaaraa niin itselleen kuin ympäristön ihmisille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye