Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

159:e regionala försvarskursen i Södra Finland inleds i Fredrikshamn

Dela

Under hösten 2024 ordnar Regionförvaltningsverket i Södra Finland tillsammans med Karelska brigaden, Gardesjägarregementet och Pansarbrigaden fyra regionala försvarskurser för nyckelpersoner från kommuner, välfärdsområden, andra myndigheter, näringslivet och organisationer. Ordnandet av kurser ingår i regionförvaltningsverkets lagstadgade uppgiftshelhet för samordning av den regionala beredskapen.

Regionala försvarskurser har ordnats sedan 1960-talet. I höst ordnas fyra grundkurser som räcker en vecka, varav kursen som börjar den 16.9.2024 i Fredrikshamn är kurs nummer 159. Kurserna 160–162 ordnas i oktober och november. Det rådande säkerhetsläget har under de senaste två åren klart ökat motivationen hos dem som deltar i kurserna och det har funnits många sökande till försvarskurserna.

Kursdeltagarna representerar kommuner, välfärdsområden, andra myndigheter samt centrala aktörer inom näringslivet och organisationsfältet med tanke på försörjningsberedskapen och den övergripande säkerheten. De deltagare som valts ut till höstens kurser kommer från Södra Karelen och Kymmenedalen, Egentliga Tavastland och Päijänne-Tavastland samt Nyland. Förslag på deltagare till årets kurser gavs hösten 2023.

Överdirektör Merja Ekqvist från Regionförvaltningsverket i Södra Finland beskriver det rådande säkerhetsläget strax innan försvarskursen inleds på följande sätt: ”Finland har gått in i en ny era i sin säkerhets- och utrikespolitik. I och med Natomedlemskapet är vi nu en del av försvarsalliansens säkerhetssystem, men samtidigt är vi också skyldiga att delta i försvaret av våra allierade. Grundpelarna för Finlands säkerhet är fortfarande ett starkt nationellt försvar och samhällets kristålighet. Även om deras roll vid tryggandet av vårt lands gränser är betydande, bygger vår övergripande säkerhet dock inte bara på Natomedlemskapet eller det militära försvaret. Ett omfattande samarbete där myndigheter, näringslivet, organisationer och medborgare deltar och tryggar samhällets viktigaste funktioner under alla förhållanden utgör grunden för en hållbar övergripande säkerhet.”

Kursernas struktur och deltagargrupperna bestäms enligt referensramen för övergripande säkerhet och anvisningarna från Delegationen för försvarsutbildning. Under kurserna behandlas bland annat Finlands utrikes-, säkerhets- och försvarspolitik, de olika sektorernas beredskap inom den övergripande säkerheten samt beredskapen på regional och lokal nivå inför störningssituationer i samhället, storolyckor och militära hot. Föreläsningarna tar också upp utsikterna och utmaningarna med de offentliga finanserna, det digitala samhället och cybersäkerheten, beredskapen inom bildningsväsendet samt beredskapen inom hälso- och sjukvården och beredskapen för störningssituationer.

De regionala försvarskurserna som regionförvaltningsverket ordnar stärker för sin del kunskaperna hos centrala samhällsaktörers personal om övergripande säkerhet och samhällsstrukturer och beredskapen att samverka vid störningar särskilt ur regional synvinkel.

Utöver grundkurserna ordnar regionförvaltningsverket fortsättningskurser för personer som redan deltagit i en regional kurs och specialkurser med olika teman. Vårens första specialkurs ordnades i januari för finansbranschen tillsammans med Gardesjägarregementet. I maj ordnades en specialkurs för bildningsväsendet och undervisningsväsendet i samarbete med Pansarbrigaden.

”En av målsättningarna med kurserna är att skapa och fördjupa nätverk som sänker samarbetströskeln. I olika störningssituationer i samhället och under undantagsförhållanden är det viktigt att samarbetet mellan myndigheterna och andra centrala aktörer är intensivt och så flexibelt som möjligt”, berättar räddningsöverinspektör Eemil Stigman vid Regionförvaltningsverket i Södra Finland.

Kallelsen till kurser grundar sig vanligen på förslag som görs av arbetsgivaren eller organisationen. Årligen deltar cirka tusen nyckelpersoner inom olika organisationer i kurserna vid Regionförvaltningsverket i Södra Finland.

Regionala försvarskurser främjar samarbetet mellan regionala myndigheter och personer och sammanslutningar som i störningssituationer och undantagsförhållanden svarar för centrala uppgifter. Till försvarskurserna kallas personer i ledande ställning och sådana som arbetar med uppgifter som är viktiga för beredskapen och samhällets funktion. Kallelsen grundar sig vanligen på förslag som görs av arbetsgivaren eller organisationen.

Nyckelord

Kontakter

Regionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.

Regionförvaltningverkets webbsidor

Följ Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Företagen vidtog åtgärder för klimatet i Södra och Sydvästra Finland 2024 – tillståndsansökningarna behandlades snabbt8.1.2025 11:06:37 EET | Pressmeddelande

Regionförvaltningsverket i Södra Finland har behandlat flera projekt för grön omställning enligt företrädesförfarandet. Förhandsrådgivningen förbättrar ansökningarnas kvalitet, vilket förkortar behandlingstiderna och påskyndar investeringar. För närvarande pågår nio projekt. För närvarande pågår nio projekt med företräde.

Möjligheterna till att ingå lokala avtal utvidgas och tillsynen över dem inleds av arbetarskyddsmyndigheterna8.1.2025 08:01:53 EET | Pressmeddelande

Möjligheterna till lokala avtal utökades genom en lagändring som trädde i kraft den 1 januari 2025. I och med ändringen är det möjligt att ingå lokala avtal på olika arbetsplatser i större utsträckning än tidigare oberoende av om arbetsgivaren har organiserat sig och hör till ett arbetsgivarförbund eller om personalen har valt en representant att företräda dem i enlighet med det som avses i kollektivavtalet. På grund av övergångsbestämmelsen i lagen kan en icke-organiserad arbetsgivare ingå ett lokalt avtal endast på basis av sådana kollektivavtal som har avtalats efter årsskiftet. Arbetarskyddsmyndigheten utövar tillsyn över lokala avtal på icke-organiserade arbetsplatser.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye