Työeläkeyhtiö Elo

Puolet yrityspäättäjistä ei usko tekoälyn tuovan yritykselleen tuottavuushyötyjä

Jaa

52 prosenttia suomalaisista yrityspäättäjistä ei usko tekoälyn lisäävän työn tuottavuutta omassa yrityksessään ja yli puolet (51 %) heistä sanoo, ettei yrityksessä ole riittävästi osaamista tekoälyn hyödyntämiseen. Lähes puolet (49 %) päättäjistä ei ole myöskään innostuneita hyödyntämään tekoälyä omassa työssään. Tiedot selviävät työeläkeyhtiö Elon ja LähiTapiolan pk-yrityksille teettämästä kyselystä, johon vastasi 600 suomalaista yrityspäättäjää.

Elon työkykyjohtaja Kati Korhonen-Yrjänheikki pitää tuloksia huolestuttavina. Suomi tarvitsee kipeästi talouskasvua, uusia innovaatioita ja työn tuottavuuden parantumista. Tekoälyn hyödyntäminen ja osaamisen kehittäminen työpaikoilla on tärkeä osa tässä yhtälössä onnistumista.

– Tekoälyn hyödyntämisen potentiaali on valtava. Nyt ei tosiaankaan pitäisi jäädä telineisiin katselemaan, vaan lähteä aktiivisesti tutkimaan ja kokeilemaan, mitä hyötyä tekoäly voi tuoda meidän liiketoimintaamme. Uusien teknologioiden kohdalla lyhyellä tähtäimellä saatavat hyödyt usein yliarvioidaan ja pitkällä tähtäimellä syntyvä muutos aliarvioidaan. Uskon, että tekoälyn kohdalla puhutaan mullistavasta muutoksesta, sanoo Korhonen-Yrjänheikki.

Yrityspäättäjien vastauksista heijastuu talouden epävarmuus ja kysynnän heikentyminen. Myös käytännön asiat, kuten ajankäyttö näkyy tutkimuksessa. 42 prosenttia pk-sektorin yrityspäättäjistä kokee ajanpuutteen haasteeksi uuden teknologian oppimisessa omassa työssään.

–  Haastavina aikoina pk-yrityksissä korostuu se, että fokus on liiketoiminnassa ja asiakkaissa. Tämä on ymmärrettävää, mutta pidemmän päälle aiheuttaa haasteita siinä, miten liiketoimintaa uudistetaan ja tulevaisuutta ennakoidaan, toteaa LähiTapiolan yritysasiakasliiketoiminnan johtaja Veikko Salonen.

Osaamisen merkitys ymmärretään, mutta oppimisen johtamisessa on vielä parannettavaa

Elon ja LähiTapiolan kyselyssä 83 prosenttia yrityspäättäjistä arvioi osaamiseen panostamisen olevan edellytys yrityksensä menestymiselle tulevaisuudessa. Korhonen-Yrjänheikki pitää ristiriitaisena sitä, miten osaamiseen suhtaudutaan.

– Suomalaisilla työpaikoilla ymmärretään osaamisen merkitys, mutta ei osata johtaa oppimista ja kyvykkyyksiä. Yritysten menestyminen on entistä vahvemmin kiinni niiden uudistumiskyvystä. Rutiiniluonteiset tehtävät ja prosessit automatisoidaan ensin ja tekoäly kykenee koko ajan vaativampiin tehtäviin. Tulevaisuudessa työssä on yhä enemmän kyse teknologian ja ihmisen toimivasta liitosta, toteaa Korhonen-Yrjänheikki ja jatkaa:

– Oppiminen tulee ylipäätään ymmärtää laajasti työpaikoilla. Oppiminen ei ole vain osallistumista koulutuksiin, vaan ennen kaikkea työssä oppimista ja uuden kokeilua yhdessä muiden kanssa. Esimerkiksi tehtävänmuutokset ovat erinomaisia oppimisen moottoreita.

Osaamispuutteet altistavat työkyvyn heikentymiselle

Veikko Salonen muistuttaa, että työpaikkatasolla osaamiseen panostaminen on myös työtä henkilöstön työkyvyn ja sitoutumisen eteen.

– Kyselymme mukaan 71 prosenttia yrityspäättäjistä näkee henkilön hyvinvointiin suunnattujen panostusten vaikuttavan merkittävästi henkilöstön sitoutumiseen. Hyvää mielenterveyttä tarvitaan myös uuden oppimiseen. Näiden kysymysten äärellä ollaan juuri nyt monilla työpaikoilla ja tässä työssä haluamme tarjota vahvaa tukeamme pk-yrityksille, toteaa Salonen.

Lisätietoa kyselystä:

Työeläkeyhtiö Elo ja LähiTapiola toteuttivat Pk-yritystutkimuksen sähköpostikyselynä 16.5.–31.5.2024 välisenä aikana. Kyselyyn vastasi 600 Elon ja LähiTapiolan yritysasiakasta eri puolelta Suomea. Yli puolet vastaajista (51 %) edustavat pk-yrityksiä, joissa on alle 5 työntekijää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kati Korhonen-Yrjänheikki
Työkykyjohtaja, työeläkeyhtiö Elo
p. 040 700 3335

Veikko Salonen,
Yritysasiakasliiketoiminnan johtaja, LähiTapiola
p. 040 826 7764

Sara Salomaa
Viestinnän suunnittelupäällikkö, työeläkeyhtiö Elo
p. 044 550 5450

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Olemme Elo, suuri suomalainen työeläkevakuuttaja. Huolehdimme, että asiakkaamme saavat ansaitsemansa eläkkeet. Autamme asiakasyrityksiämme menestymään ja vastaamaan muuttuvan työelämän haasteisiin. Hoidamme asiakkaidemme eläkevaroja tuottavasti, turvaavasti ja vastuullisesti. Sijoitusvarat on hyvin hajautettu kansainvälisesti ja eri omaisuusluokkiin. Ne turvaavat eläkkeet ja luovat pohjaa kestäville tuotoille vuosikymmeniksi eteenpäin.

Suomalaisista yrityksistä joka kolmas ja yrittäjistä noin 40 prosenttia on valinnut Elon työeläkekumppanikseen. Vastaamme noin puolen miljoonan työntekijän ja yrittäjän tulevista eläkkeistä, huolehdimme noin 250 000 eläkkeensaajasta ja noin 30 miljardin euron sijoitusomaisuudesta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työeläkeyhtiö Elo

Mielenterveysperusteilla haetuista työkyvyttömyyseläkkeistä 37 % koskee alle 35-vuotiaita – suurinta kasvu on nuorilla, joilla menee paperilla hyvin5.8.2024 09:20:00 EEST | Tiedote

Alkuvuoden aikana mielenterveysperusteilla haetuista työkyvyttömyyseläkkeistä 37 prosenttia koskee alle 35-vuotiaita. Vuosien 2018-2023 välisenä aikana alle 35-vuotiaiden mielenterveysperusteilla hakemien työkyvyttömyyseläkkeiden määrä on kasvanut 41 prosenttia. Eniten tässä joukossa ovat lisääntyneet 20 000 – 50 000 euroa ansaitsevien nuorten aikuisten hakemukset. Luvut koskevat työeläkeyhtiö Elosta haettuja eläkkeitä. – On hälyttävää, että työelämään kiinnittyneet nuoret päätyvät hakemaan apua niin sanotusti viimeiseltä luukulta, eli työeläkeyhtiöstä. Eivät nämä nuoret kuulu työkyvyttömyyseläkkeelle. Jotain on vakavasti vialla, kun pari-kolmekymppiset epäilevät, onko heillä työkykyä jäljellä, sanoo Elon työkykyjohtaja Kati Korhonen-Yrjänheikki. Ahdistuneisuuden taustalla avunsaannin vaikeutta ja ongelmien medikalisaatiota Nuorten aikuisten kohdalla erityisesti mielialahäiriöt, joista suurimpana diagnoosiryhmänä masennus ovat lisääntyneet työkyvyttömyyseläkehakemuksissa. Näiden rinnal

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye